1. YAZARLAR

  2. Sevgül Uludağ

  3. “Bir “Doğu Kıbrıs İki toplumlu Cumhuriyeti’ne” acil ihtiyacımız var…”
Sevgül Uludağ

Sevgül Uludağ

0090 542853 8436/00357 99 966518

“Bir “Doğu Kıbrıs İki toplumlu Cumhuriyeti’ne” acil ihtiyacımız var…”

A+A-

Barış aktivisti Orestis Agisilau, YENİDÜZEN için yazdı:

“Bir “Doğu Kıbrıs İki toplumlu Cumhuriyeti’ne” acil ihtiyacımız var…”

 

orest.jpg

Orestis Agisilau

Evet Kıbrıslılar. Bir kere daha olumlu bir gelişme açıklanmadı. Bir kere daha çeşmeye kadar gittik ama son dakika susuz kaldık. Hiç kimsenin barışmamıza izin vermediğini düşünüyorsak, yanlış değil. Buna hala inanmadıysak, yüz defa daha boşuna İsviçre’ye gidilsin. Ama barışmamıza izin vermeyenin kim olduğunu hiç düşündük mü?

Öncelikle siyasetin kirli yüzü. Bütün dünya bize sormadan bizim için karar vermek istiyor. Büyük güçler ya da garantörlerimiz Kıbrıs’ı kendilerinin küçük bir çifliğı zannediyorlar ve herkes o zengin, gaz dolu çifliği yönetmek istiyor. Ayrıca, halk da Kıbrıs sonununun çözülmesine hazır değil. Bazıları – her iki toplumdan - tam 1974den sonra diğer toplumun malıyla zengin dolu. 74 öncesi köy gibi olan bölgeler birden gelişmeye veya kalkınmaya başladı. Aldıklarını kaybetmek isteyen var mı hiç?

Halkın kendi görüşleri bir neden daha. Bazıları ve daha çok genç kusak diğer toplumun ne veya nasıl olduğunu bilmiyor. O zaman nasıl tanımadığın biriyle bir anlaşmaya varacaksın? Diğer toplumun da tam bizim gibi Kıbrıslı olduğuna inanmadılar hala daha. Kapılar açılana kadar iletişim imkanı yoktu. Ama açıldıktan sonra her şey değişti. Öğrenmeye meraklıysan anlayacaksın ki geleneğimiz, kültürümüz, danslarımız, şarkılarımız ve yemeklerimiz aynıdır. İşte tam o zaman adamızın ne kadar zengin olduğunu göreceksin. Ama buna Kıbrıs’taki eğitim sistemi ne kadar destekçi acaba? Hala daha tarihin yarısını öğrenmeye devam ediyoruz. Yaptığımız yanlışlar hiç bir zaman ortaya çıkmaz. Hala daha kardeşimizi düşman sanıyoruz.

Aynı zamanda, bu ülkede eğitimli, iyi niyetli, sevgi, güven ve barış duygularıyla dolu insanlar da var. Onlar eskiden olduğu gibi kardeşçe diğer toplumla yaşamaya kararlı. Bazıları, ben dahil olmak üzere, Kıbrıs sorununu çoktan çözdük. Çünkü içimizdeki sınırları sildik. Uzun yıllardır barışmamıza izin vermediklerinden dolayı barış sevenler ve isteyenlere üçüncü bir devlet kurulmak için bir bölge verilsin. O devlette kaç tane Rum ya Türk bakan olacağı hiç önemli olmayacak. Zaten biz paylaşmayı iyi biliriz.  Karpaz bölgesi Kıbrıs’ın en güzel bölgesi olduğu için ortak devletimiz orada yer alsın. İsmi de Doğu Kıbrıs İki toplumlu Cumhuriyeti olsun. Bunun gibi İki toplumlu bir devlet kurmak için sadece barış, sevgi ve güvene ihtiyaç var. Daha fazlasına gerek yok. Ο devlete acil ihtiyacımız var. Bu durum böyle devam ederse Kıbrıslılar kısa zamanda yok olacak. O yüzden geç olmasın.

(Orestis AGİSİLAU – Temmuz 2017)

 


 

İki Toplumlu Kayıp Yakınları ve Savaş Kurbanları Örgütü “Birlikte Başarabiliriz”in lideri Hristos Eftimiu’nun “kayıp” kardeşi Antonis Eftimiu’dan geride kalanlar Gutsovendi’de bulundu…

Dali’de cenaze töreni yapılacak…

İki Toplumlu Kayıp Yakınları ve Savaş Kurbanları Örgütü “Birlikte Başarabiliriz”in yanısıra İki Toplumlu Barış İnsiyatifi Kıbrıs’ın da ortak lideri olan Hristos Eftimiu’nun “kayıp” kardeşi Antonis Eftimiu’dan geride kalanların Gutsovendi’de (Güngör) bulunduğu ve ailenin cenaze töreni hazırlıklarına başladığı öğrenildi.

“Kayıp” yakını Hristos Eftimiu’yla yıllar önce bu sayfalarda “kayıp” kardeşiyle ilgili geniş bir röportaj yayımlamıştık…

Hristos Eftimiu, sosyal medya sayfasından yaptığı açıklamada, “Kayıplar Komitesi tarafından kardeşim Antonis’ten geride kalanların kimliklendirilmiş olduğu yönünde bilgilendirildik. 14 Ağustos 1974’ten beridir “kayıp” idi ve en son görüldüğü yer Kutsovendi tepesi idi – ondan geride kalanlar da orada bulunmuştur. Kardeşimden geriye ne kalmışsa görmek için gelecek Cuma günü Antropoloji Laboratuvarı’nı ziyaret edeceğiz.

29 Temmuz 2017 Cumartesi günü saat 10.00’da onu Dali’de defnedeceğiz… Ailemiz ve arkadaşlarımızın katılacağı sade bir cenaze töreni planlıyoruz – 1974’teki trajik olayları ve bu olaylara yol açan çatışmayı anacak bir biçimde bunu yapacağız – eminim ki Antonis de cenaze töreninin bu şekilde yapılmasını isterdi…”

“Kayıp” Antonis’in yengesi Maria Eftimiu da sosyal medya sayfasındaki paylaşımında şöyle dedi:

“Sevgili Antonis’imiz bunca yıl aradan sonra en nihayet toprağa veriliyor. 1974’te Kıbrıs’ı Türkiye’nin işgalinden bu yana “kayıp” idi fakat ancak şimdi ondan geride kalanların Lefkoşa’nın kuzeydoğusundaki Kutsovendi tepelerinde bulunmuş olduğu yönünde bilgilendirildik. En azından kardeşleri Stavros Eftimiu, Venizelos Eftimiu, Mike Eftimiu, Hristos Eftimiu ve Andreas Stavru’ya geri dönüyor…

Cenaze töreni 29 Temmuz Cumartesi günü saat 10.00’da Dali’de yapılacaktır. Ailemiz çelenk yerine bağış yapılmasını arzu ediyor. Yapılacak bağışlar Kayıplar Komitesi ile Dali Yaşlılar Evi arasında bölüştürülecektir. Mezarlığa gittikten sonra kilise yakınındaki evimizde cenazeye katılanlara Antonis anısına kahve ikramında bulunacağız… Herkesi bekleriz…

Antonis ailesi ve arkadaşları tarafından her zaman hatırlanmış ve sevilmiştir – o her zaman bizimle birlikte olacak…”

 

KAZILARDA SON DURUM… KAZILARDA SON DURUM…

Aşırı sıcaklar nedeniyle kazılara üç gün tatil…

Kayıplar Komitesi’nin Kıbrıslıtürk ve Kıbrıslırum “kayıplar”ın gömü yerlerini aramakta olduğu kazılara aşırı sıcaklar nedeniyle üç gün süreyle ara verildiği öğrenildi.

Kayıplar Komitesi Kıbrıslıtürk Üye Ofisi’nden aldığımız bilgilere göre, 12 Temmuz Çarşamba, 13 Temmuz Perşembe ile 14 Temmuz Cuma günleri kazı yapılmayacak.

Ancak bugün Galatya gölündeki kazı ekip liderinin talebi üzerine sabahleyin Birleşmiş Milletler’den bir ekip metal dedektörleriyle kuşku duyulan bazı alanlarda arkeologlarla birlikte tarama yapılacak.

Galatya gölünde yürütülen kazılarda altı kişilik bir toplu mezar bulunmuş, bundan yıllar önce aynı alanda yürütülen kazılarda 11 kişilik toplu mezar ortaya çıkarılmıştı. Galatya gölüne gömülmüş bu 17 “kayıp” Kıbrıslırum’dan maada başka “kayıp” Kıbrıslırumlar’ın da defnedilmiş olduğu yönünde çeşitli bilgiler bulunuyor…

Kayıplar Komitesi’nin sıcaklar nedeniyle ara verilmiş bulunan diğer kazılarıyla ilgili olarak aldığımız bilgilere göre Derinya’da dört “kayıp”tan geride kalanlar bulunmuştu. Bu konuda önceki gün bazı Kıbrıslırum “kayıp” yakınları da sosyal medyada Derinya’da dört “kayıp”tan geride kalanların bulunduğu yönünde bilgi paylaşımında bulunmuşlardı.

Kayıplar Komitesi’nin diğer kazıları Boğaz’da askeri bölgede bir dere yatağında, Aya İrini’de, Kördemen’de (Kondemenos – Kılıçarslan), Minareliköy’de (Neahorgo Kitrea) ve Mari’de yürütülüyordu. Gönyeli’de de bir “kayıp”tan geride kalanların ulaşılmış olduğu alanda kazılar yürütülüyordu. Bir diğer askeri bölge kazısı ise Voni’de (Gökhan) devam etmekteydi.

 

 

Bu yazı toplam 2323 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar