1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Bir imalathane daha denetlendi, bir çiftliğe daha belge verildi
Bir imalathane daha denetlendi, bir çiftliğe daha belge verildi

Bir imalathane daha denetlendi, bir çiftliğe daha belge verildi

KTSO, PDO hellim üretimine uygun çiğ süt üretim yapmaya uygunluk belgesi alan çiftlik sayısının 11'e, bir ay içinde sertifikası verilmesi beklenen yeni bir imalathaneyle birlikte PDO sertifikalı imalathane sayısının da 2'ye yükseleceğini açıkladı.

A+A-

Kıbrıs Türk Sanayi Odası, Menşe İsmi Korumalı (PDO) hellim üretimine uygun çiğ süt üretim yapmaya uygunluk belgesi alan çiftlik sayısının 11'e, bir ay içinde sertifikası verilmesi beklenen yeni bir imalathaneyle birlikte PDO sertifikalı imalathane sayısının da 2'ye yükseleceğini açıkladı.

Kıbrıs Türk Sanayi Odası Belgelendirme Birimi Müdürü Kemal Öztürk, “2024’te Avrupa Birliği ülkelerine hellim satacağımızı umuyorum” dedi.

Kemal Öztürk, Kıbrıs'ın kuzeyindeki hellim üretiminin Avrupa Birliği kalite programı kapsamında Menşe İsmi Korumalı Ürün (PDO) olarak üretimine ilişkin çalışmalar hakkında  TAK’a açıklamada bulundu.

Kemal Öztürk, Avrupa Komisyonu'nun Nisan 2021’de Kıbrıs’ta süt üreticilerinin ve süt ürünü imalatçılarının, özerk bir denetleme kuruluşu olan Bureau Veritas tarafından denetlenmesi kararı aldığını kaydetti. Öztürk, Bureau Veritas’ın Güney Kıbrıs’ta denetlemelere Ekim 2021’de başladığını ve bugün itibarıyla 55 imalatçının sertifikalandırıldığını; denetlemelere Şubat 2023’te başlanan Kuzey Kıbrıs’ta ise  bugüne kadar da 11 çiftliğe tescile uygun çiğ süt üretimine uygunluk belgesi, bir imalatçıya da (Gülgün Süt Ününleri) PDO Logolu hellim üretme sertifikası verildiğini belirtti.

Tescile uygun çiğ süt üretime uygunluk belge alan çiftlik sayısının 11’e yükseldiğini, süt ürünü imalathaneleri alanında da Gülgün Süt Ürünleri'nin yanında Arden Hellim fabrikasının da denetlendiğini, bir ay içerisinde de sertifikasının verilmesini beklediklerini kaydetti.

Çiftliklerin denetiminde sütteki bakteri oranı, verilen yem ve hastalık dışı unsurlara bakıldığını ifade eden Öztürk, hastalık denetimlerinin farklı bir tüzükle düzenlendiğini belirtti.

İmalatçılar ve çiftliklerin yanında PDO’lu ürün imal ve ihraç edebilmek için ülkenin hayvan hastalıklarından ari unvanını alması gerektiğini kaydeden Öztürk, bu denetimleri yapacak kuruluşun halen belirlenmediğini ancak Bureau Veritas tarafından yapılabileceğini ifade etti.

Bu tüzük altında hayvanlardan insanlara bulaşan bakteriyel bir bulaşıcı hastalık olan Brusella ve çok bulaşıcı viral enfeksiyon Şap’tan ari olduğunun ispatlanması gerektiğini belirten Öztürk,  hastalıklardan ari bir noktaya çok yakın olduğunu ifade etti. Öztürk, “2024’te Avrupa Birliği ülkelerine hellim satacağımızı umuyorum” dedi.

Bu haber toplam 2716 defa okunmuştur