Derya Beyatlı

Derya Beyatlı

Bir poşet

A+A-

Gönyeli’de bir süpermarketteyim. Sürekli alışveriş yaptığım süpermarket olmadığı için market çalışanları pek garip buldukları davranışlarıma henüz aşikâr değiller. Çantamdan bez torbamı çıkardım, kasiyerin sıra ile okuttuğu ürünleri torbaya yerleştiriyorum. Tüm çalışanların ve sırada bekleyen müşterilerin dikkatinin üzerimde olduğunu henüz fark etmemişim. Bu beklenmedik çabanın nedenini tahmin etmeye çalışıyorlar. Kasiyer ile aramızda hep o bildik diyalog başlıyor derken, ben gerçeğe dönüyorum;

-Poşet alabilirsiniz bayan, buyurun.

-Teşekkür ederim, poşet istemiyorum.

-Ücretsiz bizde poşetler, alın lütfen.

-Poşet çevre kirliliği yapıyor, ben kullanmıyorum, siz de kullanmayın.

-Tek bir çantaya koydunuz çok ağır oldu şimdi o çanta, taşıyamayacaksınız.

-Taşırım, endişelenmeyin.

-Yok olmaz, alın lütfen, herkes alıyor, birşey olmaz!!

Bu noktada bizim tartışmamıza sırada bekleyenlerden homurtulu sesler yükselir. İkimizden biri tartışmaktan vazgeçmek zorunda kalıp, fesupanallah çeker ve hayatına devam eder.  

Benim Gönyeli’de tuhaflık sınırlarını zorlayan davranış muamelesi gören hallerim Dünya’nın pek çok ülkesinde ve Avrupa’da zorunlu oysa. Süpermarketlerin çoğunda poşete para ödüyorsunuz, bazı ülkeler daha da ileri gitmiş,  marketlerin poşet bulundurmasını yasaklamış. Bu yasaktan bihaber turistlerin kasiyerden poşet istemesi ise azarlanma talihsizliğine yol açıyor, özellikle de bulunduğunuz ülke kuzey Avrupa’ya denk geliyorsa.

Ne bu ecnebi tuhaflığı peki? Niye herkes çantasında bez torba taşıyıp, kendine işkence etmek istiyor?

1. Plastik poşetler petrolden yapılıyor ve üretim sırasında çevre kirliliğine neden oluyor. 1 poşet yapmak için kullanılan petrol ile ortalama 11 metre araba yolculuğu yapılabilir.
2. Dünya genelinde yılda 1 trilyon poşet kullanılıyor. 
3. Doğaya bırakılan bir plastik poşetin yok olması takriben 1000 yıl sürüyor. Yok olma süreçleri doğaya toksik atık bırakarak gerçekleşiyor. Doğayı ve insanı zehirliyor yani!
4. Yılda 1,000,000 deniz kuşu ve yunus, kaplumbağa, balina gibi 100,000 deniz canlısı plastik poşetlerden dolayı hayatını kaybediyor.

Bu gerçeklerle karşılaşınca poşet kullanımını azaltmak her bireyin çevre bilincinden öte Avrupa Birliği vatandaşları için bir mecburiyet haline getirilmiş.

Öyle ya, bize çok ters gelse de, doğayı ve insanı korumak uygar ülkelerin tuhaflıklarının başında geliyor. 2019 yılına kadar AB üye ülkeleri poşet kullanımlarını %80 oranında azaltmak zorunda, AB yasası! 

Bizim de artık AB yasalarını anlamaya ve benimsemeye başlamamızın tam zamanıdır. Çevre bilincini geliştirmeye de başlarız belki, bir umut!

Bu yazı toplam 4871 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar