1. HABERLER

  2. SPOR

  3. “Bir sonraki hedefim 2028’de madalya ile dönmek”
“Bir sonraki hedefim 2028’de madalya ile dönmek”

“Bir sonraki hedefim 2028’de madalya ile dönmek”

2024 Paris Olimpiyat Oyunları’nda gösterdiği performansla birlikte hepimize büyük bir gurur yaşatan Kıbrıslı Türk elit atlet Buse Savaşkan, küçüklüğünden bu yana hayal ettiği olimpiyat oyunlarına katılmanın kendisine büyük bir mutluluk verdiğini söyledi.

A+A-

2024 Paris Olimpiyat Oyunları’nda gösterdiği performansla birlikte hepimize büyük bir gurur yaşatan Kıbrıslı Türk elit atlet Buse Savaşkan, küçüklüğünden bu yana hayal ettiği olimpiyat oyunlarına katılmanın kendisine büyük bir mutluluk verdiğini söyledi.

Bugün Gazeteciler Birliği’nde basın toplantısı düzenleyen başarılı sporcu, zorlu yollardan geçtiğini anlattı.

Savaşkan, bu başarısını aynı zamanda 6 Şubat 2023’te büyük depremde Adıyaman’daki İsias Otel’de yitirdiğimiz Şampiyon Melekler Takımı’na adadı.

Savaşkan, “Bu mutluluğun bir tarifi yok. Küçüklüğümden beri hayalim olan olimpiyatlara katıldım. Bir sporcunun hayalidir olimpiyatlarda yer almak... Ben aslında kendime verdiğim sözü tuttum. Benim için çok zorlu bir yolculuktu. Hem psikolojik, hem fiziksel, hem mental olarak çok zorlu yollardan geçtim. Benimle yakından ilgilenen kişiler bunu çok iyi biliyor. Bu kadar zorlu yollardan geçerek hedefimi gerçekleştirmek başarabilmeyi başardığımın bir göstergesidir. Şu anda çok mutlu ve gururluyum. Beni destekleyen herkes bunu başarabildiğimin farkındaydı. Şu anda olimpiyat hedefimdi. Bir sonraki hedefim 2028’de madalya ile dönmek. Başta ailem olmak üzere herkese teşekkürlerimi iletiyorum.” ifadelerini kullandı.

Başarılı sporcu açıklamasının ardından düzenlenen basın toplantısında soru-cevap kısmına geçildi.

“Gerçek Buse’yi orada gösterdiğimi düşünüyorum”

Olimpiyat öncesi sakatlığı olduğunu, bir ay süre ile antrenman yapamadan Paris’e gittiğini ancak dinlenmenin kendisine ne kadar iyi geldiğini gördüğünü belirten Buse, “Gerçek Buse’yi orada gösterdiğimi düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

 

“2028’de Kuzey Kıbrıs’a madalya ile dönmek istiyorum”

Yeni sezona yönelik Avrupa ve Dünya şampiyonaları olduğunu oralarda hedefinin ilk üç içerisine girmek olduğunu söyleyen Buse, esas hedefinin 2028 Los Angeles Olimpiyat Oyunları’ndan Kuzey Kıbrıs’a madalya ile dönmek olduğunun altını çizdi.

Buse, Olimpiyat hedefi ile yola çıktığında maddi ve manevi olarak destekleri hep destekleri hissettiğini, bu yönden rahat olduğunu, başarıya ulaşınca da verilen sözlerin daha da üzerinin verilmesinden dolayı da daha da rahatladığını dile getirdi.

 

“Hocam bana inandığı için 4 yıllık çalışma sürecimiz daha olacak inşallah”

Bundan sonraki süreci antrenörü Gennadi Zuiev ile birlikte henüz yapmadıklarını, KKTC Atletizm Federasyonu ile Türkiye Atletizm Federasyonu’nun işbirliği içerisinde sürecin yürüyeceğini düşündüğünü söyleyen Buse, “Gennadi hoca da benimle zaten ilerisini düşünüyor ve bana benden daha çok inandığı için 4 yıllık çalışma sürecimiz daha olacak inşallah. O zamana kadar kamplar, özel yarışlar, hepsi planlanıp ona göre bir yol çizilecektir diye düşünüyorum” açıklamasını yaptı.

 

“Diğer atletlere Kuzey Kıbrıslı olduğumu söylüyorum”

Diğer atletlerin kendisinin Kuzey Kıbrıslı olduğunu bilip bilmediği yönündeki soruya Buse, “Diğer atletlerle yarış sırasında ya da Call Room sırasında birbirimizle tanışıyoruz. Nerelisin diye soruyorlar ben de onlara North Cyprus diyorum” ifadelerini kullandı. Kıbrıs’a geldiğinde her zaman kendisine ilginin olduğunu ancak bu sefer daha fazla ilgi olduğunu söyleyen Buse, “Bu benim için çok mutluluk verici. Ben de kendimle gurur duydum” dedi.

 

“Alttan gelen nesillere destek olmak istiyorum”

Atletizmde alttan yetişen nesillere destek olmak istediğini söyleyen Buse, onlara yardımcı olmak istediğini ve antrenman süreçleri ve şartları görmelerinin onlar için büyük deneyim olacağını belirtti. “Atletizmde küçüklerin özellikle kendi branşından gelmeleri beni çok mutlu etti” diyen Buse, “Umarım ileride benim kırdığım rekorları onlar kırar. Elimizden geleni yapacağız” açıklamasını yaptı.

Gençlere tavsiyelerinin ne olduğu yönündeki soruya Buse, “Eğer yüksek atlamada veya farklı bir spor dalında ilerlemek isterlerse bunu hedef koyup her zaman içlerinde tekrar etmeleri lazım. Büyüdükleri zaman ona göre davranırlar ve bazı şeylerden feragat ederler. Hedeflerimden biri de arkadan yeni nesiller yetiştirmek” ifadelerini kullandı.

 

“Başarımı Şampiyon Melekler ve ailelerine adıyorum”

Buse sözlerinin sonunda elde ettiği başarıyı 6 Şubat depreminde hayatını kaybeden “Şampiyon Meleklere” adadığını vurguladı. Buse şu ifadeleri kullandı:

“Biliyoruz ki 6 Şubat’ta depremde Şampiyon Meleklerimizi kaybettik. Bu yola adım attığımda dedim ki gidersem bu başarımı Şampiyon Meleklere adamak istiyorum. Belki onlarında benim gibi hedefleri vardı, onların hedeflerini belki de gerçekleştirdim. Hem ailelerine hem de meleklere bu başarımı adamak istiyorum.”

 

Sakallı: Buse’nin başarısı alttan gelen nesle ilham kaynağı oldu

Basın toplantısında konuşan KKTC Atletizm Federasyonu Başkanı Ferhat Sakallı, Buse’nin elde ettiği başarı ile gururlandıklarını, ayrıca alttan gelen çok sağlam bir nesil olduğunu belirtti. Buse’nin elde ettiği başarının diğer sporculara büyük ilham kaynağı olduğunu söyleyen Sakallı, “Bu çocukların hedefe ihtiyacı var. Biz de bunun için çalışıyoruz. Sporcularımızın aileleri çok arkalarında duruyor” dedi.

 

“Asıl hedefimizin yurt dışı olması lazım”

Göreve geldiklerinde gerek hükümet gerekse muhalefet yetkililerine spor politikasının ne olacağını sorduklarını söyleyen Sakallı, “Bize inandılar, Buse’miz çıktı. Yarın başka branşlardan sporcular çıkacak belki de. Asıl hedefimizin yurt dışı olması lazım” ifadelerini kullandı.

Federasyonların birlik olup dik durması gerektiğini işaret eden Ferhat Sakallı, “Bu dik duruş tabi ki hükümetlere değil, sporcu odaklı gitmek lazım. Sporcu odaklı gittiğimize Buse gibi sporcular kazanır. Çıkar ve menfaatlerle gidersek belki federasyon kazanır ama sporcu odaklı gitmemiz lazım” şeklinde konuştu.

 

“Buse bizlerin önünü açtı”

“Buse bizlerin önünü de açtı” diyerek sözlerini sürdüren Sakallı, “Tesislerle ilgili hükümet, muhalefet kanadından dönüşler var. Buse’nin yurt dışında antrenman yapması, orada hayatını sürdürmesi bize külfet. Kendi ülkemizde tesisimiz olsa bizim buraya getiremeyeceğimiz antrenör yok. Spor turizmi içinde büyük avantaj sağlar. Bunların avantajını kullanmak için yetkililerle görüşüyoruz. Buse’nin başarısı da önümüz açıyor. Bu avantajla yeni nesillere güzel imkanlar ve yurt dışında başarılı sonuçlar yaratmak için çalışacağız. Bilinçli bir şekilde yolumuzda ilerleyeceğiz” dedi.


Büyük bir gurur yaşattı

Savaşkan, geçtiğimiz Cuma günü kadınlar yüksek atlama elemelerinde 1.92’yi atlamış, finale kalmaya hak kazanmıştı. Pazar akşamı ise final yarışında yer alarak, birçok kişiyi ekranlara kilitlemişti.  

Bu haber toplam 1859 defa okunmuştur