1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. BİR TARİH: REZVAN KONTİ
BİR TARİH: REZVAN KONTİ

BİR TARİH: REZVAN KONTİ

Sol hareketin önemli ismi REZVAN KONTİ hayata veda etti… 12 Mayıs 2005’te YENİDÜZEN’de yayınlanan Sevgül Uludağ’ın “Milliyetçiliğin Öksüz Bıraktıkları” isimli yazı dizisinde kendini anlatmıştı

A+A-

 

YENİDÜZEN gazetesinin isim babası, sol mücadelenin ve Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin önemli isimlerinden Rezvan Konti  dün sabah yaşama veda etti. Konti, bir süredir, diyaliz makinesine bağlı yaşıyordu.  “Rezvan Usta” olarak da bilinen Rezvan Konti  bugün ikindi namazından sonra Boğaziçi’nde (Lapatos) toprağa verilecek.


YENİDÜZEN (Özel)

YENİDÜZEN gazetesinin isim babası, sol mücadelenin ve Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin önemli isimlerinden Rezvan Konti  dün sabah yaşama veda etti.
Konti, bir süredir, diyaliz makinesine bağlı yaşıyordu.  “Rezvan Usta” olarak da bilinen Rezvan Konti  bugün ikindi namazından sonra Boğaziçi’nde (Lapatos) toprağa verilecek.

İnişli çıkışlı hayatı…
Rezvan Konti ölümünden önce 12 Mayıs 2005’te YENİDÜZEN’de yayınlanan Sevgül Uludağ’ın “Milliyetçiliğin öksüz bıraktıkları” isimli yazı dizisinde kendini anlatmıştı. İşte o bilgiler ışığında, kendi ağzından Rezvan Konti’nin hayatından kesitler:
10 Nisan 1926’da Singrasi’de (Sınırüstü) doğan Konti’nin 4 kardeşi vardı. 
Kendi deyimiyle ‘sefalet içinde yetişmiş bir ailede’ büyüdü… O günleri “Düşün ki ekmek parasını bu adam buğday çalar, ezer, un yapsın ve yiyelim... O dönemleri yaşadık... Belki çok yıllar sürmedi bu fakat” diye anlatıyor.
Yaşam şartları nedeniyle ilkokulu bittiremedi. Dördüncü sınıftan  Arnayi’ye – şimdiki ismiyle Kuzucuk’ta okula yollamış ailesi.
Dedesi, bakmış o dönem… “Dedemin ekmeğiyle geçindik” diye anlatıyordu.
Babası tarafından okuldan çıkarılmış, çoban olmuş. 

İngiliz askeri…
15-16 yaşına gelinceye kadar çobanlığa devam etmiş. Ardından ‘İngiliz askerliği’ne kaydolmuş. Beş sene askerlik yapmış. İkinci Dünya Savaşı’na katılmış.
1946’da askerden çıkmak için mücadele vermiş. İngiliz ordusu buna izin vermemiş.
Rezvan Konti o günleri şöyle anlatıyor:  “1946’da... Çünkü harp bittiydi ve biz askerlikten çıkmak isterdik ama İngiliz çıkmamıza izin vermezdi. O zaman mesela evlenmek isterdik ama göyvermezdi İngiliz bizi... Tutuklandık... 600-700 kişi, soktular bizi içeri Filistin’de...”
AKEL’in hukuki yardımlarıyla 1946’da Kıbrıs’a gelmiş.
Askerlik görevi Kıbrıs’ta da sürmüş, Golden Sand’da askerliğe devam etmiş.
“1946’nın birinci ayında evlendiydim. Evlendiğimnan, askerliği tamamen göyverdim... Bu sefer iştiraksizlik başladı, tehditler başladı, tutukluluk başladı. Çünkü firar ederdim askerden, kaçardım” diye anlatıyor…

Hapse konuldu
1949’da bir kavgası nedeniyle hapse konulmuş. Hapisten sonra Mağusa’da ‘konut inşaatlarında’ işçi olarak çalışmaya başlamış. Sonra yapıcılığa geçmiş. O dönemde, 1951’de AKEL’e üye olmuş. AKEL’den önce PEO üyesi olmuş.
O dönemde EOKA’nın da faaliyetleri başlamıştı.
AKEL’den ayrılmaları için baskı başlamış.  Buna karşı çıkmış. AKEL bu ortamda kendilerini koruyamayacağını belirterek  “Türk toplumunun içine gidin” şeklinde mesaj vermeye başlamış.
Sonra İnkılapçı gazetesinin çıkmasıyla orada da görev almış.  Mağusa’da satış yaparmış.

Vurulacaklar listesine girdi
İlerici duruşu nedeniyle o günlerde toplumdan koptuğunu anlatıyordu. Hatta
“Türk halkından koptuyduk... Gelişme vardı fakat istenilen düzeyde değildi” diye anlatıyor o günleri…
TMT tarafından “vurulacaklar listesine” alındı sonra. 
“CTP’nin kuruluşu, bizim için kurtuluştu” diyor o günler için…
CTP’nin kurulmasıyla Lapatoz’da (Boğaziçi) örgütlenmeye başlamış . 20-25 kişi olmuşlar köyde…
Uzun süre sendikal harekette ve CTP’de yer aldı.
YENİDÜZEN’in isim babası da olan Rezvan Konti  “Barışı isterik, başka bir şey istemeyik” diye konuşuyordu son röportajında…
Barışı göremeden gitti, göçtü bu diyardan…

Bu haber toplam 5138 defa okunmuştur