1. YAZARLAR

  2. Dr Filiz Besim

  3. Bir varmış – Bir yokmuş….
Dr Filiz Besim

Dr Filiz Besim

Bir varmış – Bir yokmuş….

A+A-

 

Kıbrıs Hava Yolları 10 Ocak Cumartesi günü Atina-Larnaka arası son seferini yaparak kapısına kilit vurdu. Kapanan şirketin personeli şimdi şirket önünde protesto gösterilerine başlamış durumdalar. Davud!.. Hani “biz daha önce bu filmi görmüştük” diyesim geliyor ama yine de dilim varmıyor söyleme...

Üç yıl önce kapanan Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın acısını hâlâ yüreğimizde taşırken ve hâlâ KTHY’nın kapanmasını sindirememişken, şimdi de Kıbrıs’ın Güney’inde bir zamanlar bizim de olan, yıllarca Kıbrıslıtürklerin de uçtuğu Kıbrıs Hava Yolları da kapandı.

Uçmak; bir ada ülkesinde yaşıyorsanız eğer öylesine önemli bir olgudur ki…  Bir deniz kenarına geldiğinizde gaza basıp gidemiyorsunuz meselâ... Bende çok büyük tutsaklık duygusu yaratan bir durumdur bu..  Hani hep “gidesim var” hissindeyim de onun için. Bir aydan fazla bir süre ada dışına çıkmamışsam, kendimi mutsuz hissediyorum. “Acaba nereye gitsem?” hayalleri kurmaya başlıyorum.

HAVAALANLARININ BÜYÜSÜ…

Ve her havaalanı ayrı bir hikâyedir bence... Orada geçirdiğiniz zamanlar, sizi çoğu zaman hayallerinize taşıyacak olan o gökyüzündeki seyahate çıkmadan yaşanan bekleme süresi... Nice dostluklar kurulur, nice romanlar bitirilir o bir kahve molası kadar kısacık sürede...

Herkesin vardır bir favori havaalanı şu dünya yüzünde. Benimkisi dünyanın en yoğun havalimanlarından birisi olan John F. Kennedy’dir. Nedense orada kendimi dünyanın merkezinde hissederim.

Ama ben bugün sizinle bizim kendi havalimanımız Ercan’nın yakın geçmişine dair bir yolculuğa çıkmak istedim. “Şimdi  bu da nerden çıktı?” demeyin sakın... Şu kapanan Kıbrıslı Türk - Rum Hava yolcukları işte... Bu durumdur duygularımı tetikleyen…

20. yüzyılın teknolojide yaşadığı inanılmaz gelişimde belki de en büyük payı tutan havacılıktır. Dünyanın globalleşmesinde, küçülmesinde en ücra yerin bile ulaşılabilir olmasında en önemli ulaşım araçları uçaklardır... Akdeniz’in göbeğindeki minicik adamıza da bu tarihin yansımaları var elbette...

İNGİLİZ KOLONİ MİRASLARI…

Şimdi gerek Güney Kıbrıs’ta, gerekse Kuzey Kıbrıs’ta kullandığımız alanlar da aslında bir zamanlar burada olan İngiliz Koloni Hükümeti’nin bize bıraktığı havacılığın izleridir. İngilizler bütün Ada’da, daha o günlerden hava üslerini kurmuşlardı. 2. Dünya Savaşı bu üslerin şekillenmesinde ciddi bir rol oynamıştı.

Bunları bilmek neden mi önemli? İşte ancak o zaman bu adanın bir bütün halinde güzel olabileceğini, bu minicik adada kaynaklarımızı birleştirerek, işbirliği yaparak ancak “Kıbrıslılar” olarak var olabileceğimizi; yoksa sadece burada egemen olmak isteyen birçok ulusun, ya da dev özel şirketlerin kuklası olmaktan kurtulamayacağımızı  anlayabileceğimiz için…

Kuzey Kıbrıs’ın şimdilerde dünyaya açılan tek hava limanı Ercan’dır... Öyle ya, daha önce bu sütunda Geçitkale Havalimanı’nın hesapsız – kitapsız çevresine dikilen o devasa metal elektrik direkleri nedeniyle şu anda uçuşa müsait olmadığını yazmıştık.

Ercan Havalimanı 2. Dünya Savaşında Britanya Kraliyet Hava Üssü olarak İngilizler tarafından kullanıma açıldı. O zamanlardaki adı “RAF Tymbou Aerodrome”ydi.

O günlerde bu hava limanında daha çok savaş uçakları mevcuttu. Savaş sırasında alan birçok kez Almanlar tarafından bombalandı.

2. Dünya savaşından sonra Lefkoşa’ya yine Britanya Hava Üssü olarak yeni bir alanın açılmasıyla Tymbou terkedildi.

Ancak 1956’da Süveyş Savaşı sırasında, alan yine İngiliz ve Fransız hava kuvvetleri tarafından askerlerin Mısır’a aktarılması amacıyla kullanıldı.

Süveyş Savaşından sonra alan yine terk edildi ve 1975’e dek kullanılmadı.

VE ERCAN…

1974’de Kıbrıs’ta yaşanan savaştan ve adanın ikiye bölünmesinden sonra biz Kıbrıslıtürkler elimizdeki tek havaalanı olan Tymbou Havalimanını “Ercan” adı altında devreye koyduk ve Kıbrıs Türk Hava Yollarını kurduk.
Aralık 1974 tarihinde Kıbrıs Türk Cemaat Meclisi’nde alınan bir kararla  Kıbrıslıtürkler ve Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığının eşit iştiraki ile Kıbrıs Türk Hava Yolları kurulur ve Şubat 1975’de Ercan’dan kalkan THY F-28 adlı jet uçağıyla Ercan (Tymbou) havalimanı sivil hava trafiğine açılır.
Önce kısa pist, sonra uzun pist derken, 1 Nisan 1977’de ilk gece uçuşu gerçekleştirilir ve 12 Eylül 1977’de de yeni terminal binası devreye girer.
Bu terminal binası aslında şimdilerde “hayalet havaalanı” haline gelen Lefkoşa Uluslararası Havalimanı’ndaki terminal binasının aynısıdır. Artık Ercan Havalimanı’ndan kalkan uçaklar Türkiye, İngiltere ve Almanya’ya uçabilmektedir. Kıbrıslıtürklerin belki de uluslararası arenadaki tek temsiliyetleri ve dışa açılan tek hava kapısı…
Benim neslimin anılarla dolu mekânı… Birçok öğrencinin yurt dışına ilk kez çıkışışına tanıklık eden has be has Kıbrıslı mekânı…

O ACI HİSLER…

Şimdilerde Kıbrıs Türk Hava Yolları artık yok. Battı, batırıldı. Bizzat biz Kıbrıslıtürkler tarafından... Popülizm uğruna, ufacık minicik çıkarlarımız için… Aslında batan geleceğe dair umutlarımız, kendimize duyduğumuz güven oldu.

Öyle zor ki bu güveni yeniden inşa etmek ve öyle zor ki yaşanan her olumsuzlukta başka bir kurumun batırılacağı hissinden kurtulmak...

Derken 2010’a gelindi. TC Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından 21 Haziran 2010 itibarıyla Kıbrıs Türk Hava Yollarının tüm uçuş hakları ikinci bir karara kadar askıya alındı.

Ercan Havalimanımız şimdilik duruyor. Adaya gelişinizde sizi birçok gazino reklamlı panolar karşılasa da, kumarhane limuzinleri arasından arabanızı bulmaya çalışırken yüreğinizi garip bir hüzün ve huzursuzluk burksa da şimdilik bu liman bizim...

 

---------------------

Fotoğraflar Kaptan Pilot Emre Ünel'e ait

Bu yazı toplam 6136 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar