1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Birinci gün çalışmaları tamamlandı
Birinci gün çalışmaları tamamlandı

Birinci gün çalışmaları tamamlandı

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve konferans nedeniyle Crans Montana’da bulunan siyasi parti başkan ve temsilcileriyle akşam yemeğinde bir araya geldi.

A+A-

SAAT 22:08


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve konferans nedeniyle Crans Montana’da bulunan siyasi parti başkan ve temsilcileriyle akşam yemeğinde bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, İsviçre saatiyle 20.30’da (Kıbrıs saatiyle 21.30) başlayan yemekte, Konferansın ilk günü çalışmalarıyla ilgili bilgilendirme ve yarınki çalışmalarla ilgili görüş alışverişinde bulunacak.

Yemeğe, Kıbrıs Konferansı nedeniyle Crans-Montana’da bulunan Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı, DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Ana Muhalefet Partisi CTP’nin Genel Başkanı Tufan Erhürman ve CTP Milletvekili Armağan Candan, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit ve TDP Milletvekili Zeki Çeler katıldı.

1498676613-001.jpg


SAAT 21:40

Kıbrıs Konferansı'nın birinci gün çalışmaları tamamlandı

İsviçre'de Crans Montana kasabasında bugün başlayan Kıbrıs Konferansı’nda, İsviçre saatiyle 20.00 (Kıbrıs satiyle 09.00) sıralarında bugünkü toplantı tamamlandı.

Le Regent Kongre Merkezi'nde Kıbrıs saatiyle 11.00’de başlayan garantörlerin katılımıyla başlayan Konferans, öğle arasında sonra 2 paralel masada devam etti. Bir masada müzakereciler, 5 başlıkta açıkta kalan konuları ele almaya devam ederken; BM de bir diğer masada, garantörlerle ikili toplantılar gerçekleştirdi.

Konferans, saat 19.00'dan itibaren Kıbrıs'taki taraflar ve garantörlerin katılımıyla beşli toplantı şeklinde devam etti.


SAAT 20:17

Yarın tüm başlıklar birlikte...

Kıbrıs Konferansı’na yarın paralel masalarda tüm başlıkların birlikte ele alınmasıyla devam edilecek. Görüşmede 5 başlıkta geriye kalan ve uzlaşı bekleyen tüm hususlar birbiriyle ilintili olarak paket yaklaşımıyla ele alınacak. Tarafların, İsviçre saatiyle 09.00’da (Kıbrıs saatiyle 10.00) birinci masada garantörlerin de katılacağı 5’li toplantı yapması öngörülüyor. İkinci masada ise Kıbrıs saatiyle 12.00’de liderlerin, müzakere heyetleriyle birlikte geriye kalan başlıkları müzakereye devam etmesi bekleniyor.

Konferansın akşam oturumlarının ise, günlük çalışma programına göre kararlaştırılması öngörülüyor.

Toplantıların, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile 4 Haziran’da New York’ta varılan mutabakat uyarınca, tüm konuların birlikte bir paket olarak ele alınabileceği uygun bir çalışma planlamasıyla sürdürülmesi hedefleniyor.

(tak)

SAAT: 17.40
 

'Garantör' Dışişleri Bakanları şakalaştı

TC  Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu başkanlığındaki Türk heyeti, İsviçre'nin Crans-Montana kentinde başlayan Kıbrıs Konferansı'nın ilk oturumunda, Kıbrıs sorununun "tarihi perspektif içinde bütüncül yaklaşımla çözümü" konusunda bir yaklaşım ortaya koydu.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Bakan Çavuşoğlu konferansın ilk gününde "Biz buraya çözüm için geldik. 50 senedir devam eden bu sorun artık bir çözüme kavuşturulmalı" mesajını verdi.

Tüm konuların eş zamanlı olarak ele alındığı görüşmelerde Türkiye, adada "adil ve kalıcı" çözüm konusunda siyasi iradesini bir kez daha vurguladı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'in ev sahipliğinde Le Regent Kongre Merkezi'nde yapılan toplantıda Çavuşoğlu başkanlığındaki Türk heyeti, Kıbrıs sorununun "tarihi perspektif içinde bütüncül yaklaşımla çözümü" konusunda bir yaklaşım ortaya koydu.

Bu arada Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias'ın toplantının başında basın mensuplarının içeride olduğu sırada Çavuşoğlu'na dönerek "Mevlüt, yarın Yunanistan'da hava 43 derece olacakmış" dedi. Çavuşoğlu'nun "Nikos, o yüzden hiçbir yere gitmeden burada (masada) olman gerekiyor" diye yanıt vermesi salondakileri güldürdü. (AA)


YUNANİSTAN'DAN 2 ÖNERİ!

SAAT: 17.20

Yunan Dışişleri Bakanlığı twitter hesabından açıkladı:

Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias Kıbrıs Konferansı’nda 2 öneri sundu. Biri garanti  anlaşmasının ve müdahale hakkının ortadan kaldırılması. İkincisi de nihai anlaşmayı uygulamak ve izlemek için bir mekanizma kurulması

yunan-002.jpg

yunan2.jpg


SAAT: 16.50

Müzakereciler ve müzakere heyetlerinin paralel masadaki ilk toplantısı 9 numaralı salonda başladı. Eide de ayrı ayrı garantör ülkelerle görüşüyor.

ozd.jpg


BASIN TOPLANTISI NOTLARI


İsviçre’nin Crans-Montana kasabasında "Birleşik Federal Kıbrıs" hedefi ile başlayan Kıbrıs Konferansı’nda, tüm taraflara net mesaj verildi: Bu fırsatı iyi değerlendiriniz!

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, düzenlediği basın topantısında "iyimser" mesajlar verdi: "Bu sabah duyduklarımız bize umut ve cesaret verdi, tüm taraflarda sorunu aşarak çözüme ulaşma kararlılığı gördük" 

Açılış oturumun 'Güvenlik ve Garantiler' görüşüldü, bu toplantıda garantörler de yer aldı.

Zirvede, ikinci masanın da kurulmasından sonra 'Yönetim ve Güç Paylaşımı' da görüşüşmeye başlandı.

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, Birleşik Krallık temsilcilerinin katılımının da sürece yapıcı destek verdiğine dikkat çekti.

Eide, taraflarla ayrı ayrı da görüşmeler yapacak.

Basın toplantısında "Yönetim ve Güç Paylaşımı, Mülkiyet, Toprak, Ekonomi ve Avrupa Birliği"nden oluşan ilk beş başlıkta önemli ilerleme olduğunun altı çizildi.

Basın toplantısında dikkat çekenler...

  • "Yönetim Güç Paylaşımı ile Mülkiyet ve Toprak'ta açıkta kalan konular var..."
     
  • (Dönüşümlü Başlangıç, Kimlerin mülklerine döneceği, toprak düzenlemeleri...)
     
  • "Bunlar ikinci masada ele alınacak..."
     
  • "Liderler bu konuları en son aşamaya kadar elinde tutuyor. Oysa en son aşamadayız..."
  • "Geçmişe yönelik anlaşmazlık ne olursa olsun, geleceğe yönelik bir sonuç almak yönünde liderlerde kararlılık gördüm."

  • "Birleşmiş Milletler, konferansın başarısını en iyi senaryo olarak 'Kapsamlı Çözüm' olarak görüyor."

  • "Tüm kilit konularda anlaşmaya varılmış bir çerçeve anlaşması da Birlemiş Milletler tarafından bir başarı olarak görülecektir."

  • "Birleşmiş Milletler, kendi iç planı açısından bu görüşmeyi 7 Temmuz'a kadar planladı. Bu son şans olabilir..."

  • "Masada, ortak belge zemin olarak kabul edilmedi ancak unsurlar burada, konuşulanlar masada..."

(Esra Aygın / Aysu Basri Akter)


Eide:  İyi ve yapıcı bir başlangıç

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Kıbrıs Konferansı’nda iyi ve yapıcı bir başlangıç yaptıkları belirtti.

Eide, “Kapsamlı bir çözüm zor ama imkansız değil. Anahtar konularda büyük uzlaşılar da başarı sayılabilir. Gerisini Kıbrıs’ta tamamlayabiliriz.

Aksi takdirde başarıdan söz edemeyiz” dedi.

Eide, konferansa kılavuzluk yapacağı açıklanan “ortak metnin” geri çekilmediğini, sadece ortak olmadığı konusunda bir görüş oluştuğunu söyledi. Eide, bu belgenin BM tarafından icat edilen bir belge olmadığını, Mont Pelerin’de teknik düzeyde yapılan toplantıda hazırlandığını ve tarafların pozisyonlarını ortaya koyduğunu kaydetti.

Espen Barth Eide ayrıca, bu süreci son şans değil, en iyi şans olarak gördüğünü söyledi.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, BM Genel Sekreteri’ni Konferansta temsil eden BM Genel Sekreteri’nin Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Jeffrey Feltman’la, Crans-Montana’daki Le Regant Kongre Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi.

FELTMAN

Feltman, konuşmasında, konferansı tarihi bir fırsat olarak gören ve sürece desteğini yineleyen BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in önümüzdeki günlerde İsviçre’ye geleceğini söyledi.

Feltman, Crans-Montana’da bu sabah duyduklarının kendilerine umut verdiğini ve tarafların masaya zorlukları aşma kararlılığıyla oturdukları izlenimi edindiğini belirtti.

EIDE

Espen Barth Eide de konuşmasında, iyi bir başlangıç yaptıkları düşüncesinde olduklarını kaydederek, tüm katılımcıları umutlu gördüğünü ve yapıcı bir yeni başlangıç yaptıklarını söyledi. Konferansın formatı hakkında da bilgi veren Eide, bir masada konferansın tüm katılımcılarının yer alacağı “Güvenlik ve Garantiler” başlığı ele alınırken, ikinci bir masada ise müzakerecilerin uzlaşılamayan diğer başlıkları ele alıp, birbirleriyle bağlantılı şekilde çözmeye çalışacağını kaydetti.

Eide, Guterres’in dediği gibi, “Güvenlik ve Garantiler” konusunun önemli olduğunu ancak diğer konularda da uzlaşılmayan unsurlar bulunduğunu vurgulayarak, Konferansın bu iki paralel seviyede devam edeceğini söyledi.

Tüm katılımcıların Kıbrıs sorununu çözme kararlılığıyla geldiğine işaret eden Eide, Konferansın, bazen toplu, bazen ikili, bazen de gruplar arasında devam edeceğini belirtti. Eide, BM’nin de bunu sağlamak için elinden geleni yapacağını ancak günün sonunda sorumluluğun konferans katılımcılarında olduğunu kaydetti.

Espen Barth Eide, öğleden sonra garantörlerin yapacağı toplantında neden format değişikliğine gidildiğine ilişkin soruyu yanıtlarken, garantör ülkelerin temsilcileriyle ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirecekleri toplantı formatının daha etkili olacağına inandıklarını için formatı değiştirdiklerini belirtti.

İngiltere Dışişleri Bakanın Boris Johnson’ın İsviçre’den ayrılması ve konferansa katılmamasıyla ilgili bir soruya karşılık ise Jeffrey Feltman, Johnson’ın ayrılmasının konferansla ilgili olmadığını, doğrudan İngiltere’deki iç siyasetle ilgili olduğunun belirtti.

Eide de aynı soruya ilişkin yanıtında, İngiltere’nin sürece tam destek verdiğini söyledi ve tam anlamıyla masada olduğunu vurguladı.

Başka bir soru üzerine Eide, diğer başlıklar üzerinde bugüne kadar daha fazla çalıştıklarını ancak bu başlıkların tamamen kapandığı anlamına gelmediğini söyledi. Eide “Bu konular, liderlerin süresi veya zamanı kalmadığı için açıkta bırakılmadı. Liderler bilerek bu konuları sona bıraktı” dedi.

Eide, öğleden sonra başlayacak ve uzlaşılamayan konuların ele alınacağı paralel toplantıyla ilgili bir soruya karşılık, BM Genel Sekreteri Guterres’in 4 Haziran’da yaptığı açıklamaya atıfta bulunarak “Aslında Genel Sekreter bizlere açıklamasında bir ipucu vermişti. İkinci masada öncelik ‘Toprak’, ‘Mülkiyet’ ve ‘Yönetim ve Güç Paylaşımı’ başlıklarına verilecek. Tabii bu konular ‘Güvenlik ve Garantiler’ konusundan bağımsız” diye konuştu.

Cenevre’de dün düzenlediği basın toplantısına ilişkin haberlerde yer alan ‘Crans-Montana’nın son fırsat olduğuna’ ilişkin ifadelerin hatırlatılması üzere, Eide sözlerinin çarpıtıldığını, kendisinin bu süreci son şans değil, en iyi şans olarak gördüğünü söyledi.

Konferansın ne kadar süreceğinin sorulması üzerine Eide, tarafların sorun çözülene kadar burada kalamaya kararlı olduğunu ve Birleşmiş Milletler’in tarafların ihtiyacı olduğu kadar sürece destek olmaya hazır olduğunu belirtti.

Eide, Konferans 7 Temmuz’a kadar sürecek şekilde teknik planlama yaptıklarını ancak gerekmesi halinde bu sürenin uzayabileceğini söyledi.

Ortak metinle ilgili bir soruya karşılık ise Eide, “Ortak metin geri çekildiği filan yok. Sadece ortak olmadığı konusunda bir görüş var” dedi. Eide, bu belgenin BM tarafından icat edilen bir belge olmadığını, Mont Pelerin’de teknik düzeyde yapılan toplantıda hazırlandığını ve tarafların pozisyonlarını ortaya koyduğunu belirtti.

Feltman da, “Ortak belgenin geri çekmesi, BM’nin sürece desteğini çektiği anlamına mı geliyor?” yönündeki soruyu yanıtında, Guterres’in Eide ve sürece tam destek verdiğini kaydetti.

“ANAHTAR KONULARDA BÜYÜK UZLAŞILAR DA BAŞARI SAYILABİLİR”

Eide, “Kıbrıs Konferansı’nda başarıyı ne olarak görürsünüz” yönündeki soruyu yanıtlarken, “Kapsamlı bir çözüm zor ama imkansız değil. Anahtar konularda büyük uzlaşılar da başarı sayılabilir. Gerisini Kıbrıs’ta tamamlayabiliriz. Aksi takdirde başarıdan söz edemeyiz” dedi.

Konferansın ilk gününde kriz  çıktı yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine Eide ile Feltman, kendilerinin oldukça yapıcı ve pozitif bir ortamla karşı karşıya kaldıklarını ve bu haberlerin kendilerini şaşırttığını söyledi.

Haber: Fezile A. Öksüz




ee.jpg


SAAT: 15.30

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Özel Danışmanı Jeffrey Feltman'ın da hazır bulunduğu bir  basın toplantısı düzenledi.

Eide'nin açıklamalarının önemli satır başları şöyle:

Eide: Birinci masada güvenlik ve garantiler ele alınıyor bu tüm tarafları ilgilendiriyor.
Yarım saat içince ikinci masa kurulacak.
Açıkta kalan konular var bildiğiniz gibi.
Genel Sekreterin yaptığı açıklama gayet net, güvenlik ve garantiler çok önemli şu anda... Her şey kararlaştırılmadan hiçbir şeyde kararlaştırılmış olmayacak.
Tüm taraflar bunun farkında, Crans Montana'ya Kıbrıs sorununu çözmek için geldiler.;
Duyduklarım cesaret vericiydi.
Amaç son mili koşabilmek ve yeni fikirler ortaya koyarak sonuca gidebilmek
3 ayrı oturum yapılacak. Bugün sabah ilginç fikirler ortaya çıktı.
(3 ayrı oturum) bunun faydalı olacağını düşündük.
Aslında şunu söyledim ama tekrar edeyim. Toprak ve güvenlik, ve yönetim konusunda açıkta kalan konular var.
Mülkiyet konusunu da toparlamak gerekiyor.
Aslında liderler bunları en sona bırakma kararı aldılar.
Sürecin en sonunda bir paket şeklinde ele alacaklar.
Bunlar bir biriyle paralel konular ve birlikte ele alınacaklar.
Aslında bu konuların hepsi açık.
Bir tarafta AB'nin gözlemci olduğu garanti bacağı.
Diğer bacak da adadaki konuların ele alınacağı konular.
İkinci bacak 22 dakika sonra başlayacak.
Müzakereciler konuşulacak konuların sırasını belirleyecekler.
BM Genel Sekreteri konuları belirtmişti. İlk olarak hangilerine önem verileceği önemli.
İşi olura götürecek ya da bozacak konular olarak görülüyor liderler tarafından.
İyi bir başlangıç yaptık, beklentimizin ötesinde bir başlangıç yaptık.
Her iki lider anlaşma olursa eş zamanlı bu anlaşmayı toplumlarına soracaklar.
Burada en büyük başarı kapsamlı bir çözüme ulaşılmasıdır. Bu zor ama imkansız değil. Gerçekleştirilebilir bir hedef bu. Çerçeve anlaşmasından bahsetmiyorum, liderler bazı konularda anlaşırlar ve Kıbrıs'a çalışmak için dönerler. Bu da BM için bir başarı sayılabilir.

Feltman: Sabahki toplantıdaki atmosfer olumluydu.  Bu güne kadar hiç değinilmemiş konudan bahsediyorum.
Yaratıcı fikirler paylaştılar. Kriz yok. BM Genel Sekreteri bu süreci destekliyor.

Eide: Her iki lider de Genel Sekretere buraya geleceklerini ve çözüm bulacaklarını söylediler. Biz 7 Temmuz Cuma gününe kadar burada olmayı planlıyoruz. Ne kadar zaman sürecek bilmiyoruz.

Eide: Belge konusuna gelmek istiyorum. Belge geri çekilmedi. Yanlış bir ifade var. Bu belgeyi biz icat etmedik. Bu belge bütün tarafların fikirlerini içeren bir belge. Bu süreç için önemli olan bu verilerin ve bilgilerin toplanması. Ortak bir belgeden bahsetmemiz şart değil. Zaten ifade edilenler konuşuluyor. Bu farkı konulara bugün ve yarın gireceğiz. Bu belgede ifade edilenlerle konuşulanlar arasında fark yok. Sadece ortak bir zemin olarak kabul görmedi.


SAAT: 15.18

GARANTÖRLER TOPLANTISININ FORMATI DEĞİŞTİ

Kıbrıs Konferansı’nda öğleden sonra gerçekleşecek 3 garantör toplantısında, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias’ın talebiyle format değişikliği yapıldı.
BM'nin yayınladığı programda 15:00'te (Kıbrıs saati ile 16.00) 3 garantör ülkenin Dışişleri Bakanları toplantısı duyurulmuştu.
Edinilen bilgilere göre, Kocias’ın talebiyle toplantının formatı değişti.  BM, saat 15:00'te (Kıbrıs saati 16.00) başlayarak her 3 garantör ülke Dışişleri Bakanları ile ayrı ayrı bir dizi toplantı yapacak.

(tak)


SAAT: 14.50

Esra AYGIN

Kıbrıs saati ile 16'da başlayacak oturumda birinci masada garanti ve güvenlik görüşülürken 2. masada müzakereciler bir araya gelecek ve Yönetim ve Güç paylaşımı, Mülkiyet ve Toprak başlıklarında açıkta kalan konuların ele alınış şeklini görüşecek. 


 

SAAT: 14. 15

İsviçre’nin Crans-Montana kasabasında bu sabah başlayan Kıbrıs konferansının ilk oturumu az önce tamamlandı.
 
Elde edilen bilgilere göre, konferansın öğleden sonraki oturumu saat 18.00’den 20:00’ye (yerel saati) kadar devam edecek.
 
Bu arada, Kıbrıslı Rum müzakereci Andreas Mavroyiannis ve Kıbrıslı Türk müzakereci Özdil Nami saat 15.00’de bir araya gelecekler ve görüşme sırasında diğer konularla ilgili süreci görüşecekler.
 
Aynı bilgilere göre, garantöre ülkelerin de bir araya gelmesi bekleniyor.

(CNA)

anaaa.jpg


SAAT: 13.24

Ulusal Birlik Partisi (UBP)  Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, “BM’nin Rum tarafının oyunlarına hala prim tanımakta olduğunu, İsviçre görüşmelerinin böylesi bir ortamda başlayacak olmasının Kıbrıs Türk halkını endişelendirdiğini” iddia etti. (TAK)


SAAT: 13.05

Esra Aygın

Çözüm süreci açısından belirleyici olması beklenen Kıbrıs konferansı, Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum tarafları, ve garantör devletler Türkiye, Yunanistan ve Birleşik Krallık’ın katılımı ile İsviçre’nin Crans Montana kentinde yeniden toplandı.

Garantör devletler Türkiye, Yunanistan ve Birleşik Krallık’ı, sırasıyla Dışişleri Bakanları Mevlüt Çavuşoğlu, Nikos Kotzias ve Boris Johnson temsil ediyor. AB ise konferansa gözlemci statüsünde katılıyor ve Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Frederica Mogherini ve Avrupa Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Franz Timmermans tarafından temsil ediliyor.

Kıbrıs saati ile 14:00’e kadar devam edecek olan açılış oturumunda güvenlik ve garantiler konusu görüşülecek ve Mont Pelerin’de Ocak ayında yapılmış olan teknik çalışmanın sonuçları gözden geçirilecek. Öğleden sonra Kıbrıs saati ile 16:00’da başlayacak olan ikinci oturumda ise bir masada güvenlik ve garantiler başlığı ele alınırken paralel ikinci bir masada Yönetim ve Güç Paylaşımı, Mülkiyet ve Toprak başlıklarında açıkta kalan konular ele alınacak. Bir masadaki ilerleme diğer masadaki ilerlemeye bağlı olacak.

Mont Pelerin’de Kıbrıs’taki iki taraf ve garantör devletler güvenlik ve garantiler konusundaki pozisyonlarını ortaya koymuş ve güvenlik endişelerini not etmişlerdi. Aynı toplantıda, mevcut uluslararası güvenlik sistemlerinden hiçbirinin birleşik Kıbrıs’ın güvenlik ihtiyaçlarına cevap veremeyeceği, Kıbrıs’ın sui-generis bir güvenlik modeline ihtiyacı olduğu konusunda anlayış birliği sağlanmıştı.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin Crans Montana’daki konferansta, güvenlik ve garantiler başlığındaki görüşmeleri yönlendirmesi ve tartışmalara kılavuzluk etmesi için hazırladığı belge Yunanistan ve Kıbrıs Rum tarafının itirazları sonucunda masada olmayacak.

Belgede ‘Çözümün Uygulanması’ başlığı altında yer alan ve varılacak anlaşmanın uygulanması konusunda Türkiye, Yunanistan ve Birleşik Krallık arasında bir anlaşma imzalamasını öngören alternatif öneri, Yunanistan ve Kıbrıs Rum tarafının yoğun itirazları ile karşılaşmıştı. Bu anlaşma vasıtasıyla federal Kıbrıs’ta Türkiye’ye yeniden bir rol verilmesine itiraz eden Yunanistan ve Kıbrıs Rum tarafı, önerinin belgeden çıkarılmaması sonucunda, belgeyi tümden reddettiklerini açıkladılar.

Derin kamplaşma

Birkaç hafta önce, güvenlik ve garantilerde ortak belge olmaksızın konferansın yeniden toplanmasının mümkün olmayacağını belirten Rum tarafının, ortak belgenin hazırlanarak taraflara sunulmasının ardından memnuniyet belirtmekle birlikte çekincelerini BM’ye iletmesi, ancak aradan geçen bir hafta içinde Atina ile birlikte belge ile ilgili çok yoğun itirazlar ortaya koyması ve belgeyi reddetmesi BM içerisinde büyük şaşkınlık yarattı.  

Siyasi gözlemciler bu tutarsızlığın, Rum tarafında çözüm konusundaki derin kamplaşma ve görüş ayrılığını ortaya koyduğunu düşünüyor. Rum liderliğinde Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’in başını çektiği bir grup çözüm yönünde daha yapıcı bir tutum sergilemeye çalışırken, Yunan Dışişleri Bakanlığı ile birlikte hareket ederek yapıcı olmayan bir yol izliyor.


SAAT: 13:02

Kıbrıs sorununa iki kurucu devletin eşitliğine dayalı federal çözüm sağlamak amacıyla düzenlenen Kıbrıs Konferansı’nın sabah toplantısında “Güvenlik ve Garantiler” başlığı ele alınıyor.      

Toplantıya, garantörler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin temsilcilerinin yanı sıra gözlemci AB heyeti de katılıyor.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin Kıbrıs saatiyle 15.30’da (İsviçre saatiyle 14.30’da) düzenleyeceği basın toplantısının ardından konferans toplantısı iki ayrı masada devam edecek. Sadece garantörlerin katılacağı birinci masadaki toplantı devam ederken, müzakereciler de diğer masada bir araya gelecek.

Müzakereciler, eş zamanlı paralel masalar kurulması yönündeki 4 Haziran New York mutabakatı uyarınca oluşacak ikinci masanın çalışma programını ele alacak

Bu arada toplantı öncesinde Kıbrıs Türk Müzakere Heyeti, son değerlendirme toplantısı yaptı.

(tak)


Eide'nin Kıbrıs konferansı öncesi açıklamaları UN Genevre twitter hesabı üzerinden paylaşıldı... "Müzakereler  Kıbrıslılara ait olmuştur, şimdi de sadece Kıbrıslılara ve Kıbrıs'a ait olabilir"

 

SAAT: 12.25

Kıbrıs konferansına basının da ilgisi yoğun. Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum gazeteciler yanında uluslar arası medya da Crans Montana'da

basin.jpg

 

 

SAAT: 12.03

TC Dışlişler Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, twitter hesabı üzerinden, Kıbrıs zirvesinin başlamak üzere olduğunu şu şekilde duyurdu:

cc-004.jpg

anas.jpg

c2-023.jpg

SAAT: 11.54

Bütün taraflar, iki toplumun liderleri ve üç garantör ülke ve AB temsilcisi açılış töreninde yerlerini aldı. Eide, Le Régent Kongre Merkezi'nde Medya Merkezi'nde Kıbrıs saatliyle 15.30'da basın toplantısı düzenlenecek

masa,.jpg

 

SAAT: 11.40

Kıbrıs’ta federal çözüm için bir süredir Lokmacı’da yaptığı insan zinciri eylemleriyle gündeme gelen #UniteCyprusNow grubu, liderlere ve garantör ülkelere çözüm fırsatını kaçırmama çağrısını bu kez Kıbrıs Konferansı’nın yapıldığı Crans-Montana’dan yineledi.

10 kişilik grupla Crans Montana’ya giden #UniteCyprusNow, Kıbrıs sorununun çözümü için KıbrıslI Türk ve Kıbrıslı Rum Lider Mustafa Akıncı ve Nikos Anastasiadis’e, gelecek nesillere daha iyi gelecek bırakmak adında Kıbrıs sorununu çözme çağrısında bulundu.

un-003.jpg

 #UniteCyprusNow'dan liderlere üç dilde basın açıklaması yapıyor.

 

SAAT: 11.30

Tüm taraflar Kıbrıs Zirvesinin başlayacağı salonda yerlerini aldı.

z1-001.jpg
Kıbrıs Rum lider Nikos Anastasiadis, Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı ve heyetinin yanına giderek onları selamladı.

z2-001.jpg
Anastasiadis, TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve heyetiin de selamladı

(Fotoğraflar Victoras Papadopoulos)

 


SAAT: 11.20

Birleşmiş Milletler’in ev sahipliğinde, İsviçre’nin dağ kasabası Crans-Montana’da Le Regent Kongre Merkezi’nde yer alan konferans yerel saatle 10.00’da (Kıbrıs saatiyle 11.00’de) toplandı.

Ocak 2017’de başlayan ve 5 aylık aradan sonra yeniden toplanan konferansta, Kıbrıs’taki tarafların yanı sıra, garantörler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere yer alıyor.

Toplantılara, Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı ve Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’in yanı sıra Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias ve İngiltere Dışişleri Bakanlığı Savunma ve İstihbarat Genel Direktörü Jonathan Allen katılıyor.

Konferansa gözlemci olarak katılan AB’yi ise AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmerman ile  AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'in Kıbrıs Özel Temsilcisi Pieter Van Nuffel temsil ediyor.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile Özel Temsilci Elizabeth Spehar, konferansın yapılacağı bina önünde durarak katılımcıları tek tek karşıladı ve el sıkıştı.

AKINCI’DAN ÜÇ DİLDE MERHABA

Akıncı, konferansın yapılacağı binaya girerken basın mensuplarına hitaben Türkçe, Rumca ve İngilizce olarak “merhaba” dedi. 
Anastasiadis gazetecileri selamlarken “Umutluyum, her zaman umut vardır”  derken, Yunanistan Dışişleri Bakanı Kocias’tan “Burayı beğendim, gerektiği kadar burada kalacağım” sözleri işitildi.

Binaya ilk gelen Kıbrıslı Rum lider Anastasiadis oldu. Anastasiadis’i AB temsilcisi Timmerman, Kıbrıslı Türk lider Akıncı, Yunanistan Dışişleri Bakanı Kocias, İngiliz yetkili Allen ve Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu izledi.

Kıbrıs’ın geleceği için büyük önem taşıyan konferansı, kalabalık basın grubu izliyor.

(tak)


SAAT: 11.18

Crans Montana'da Kıbrıs zirvesi başlıyor. İlgili tüm taraflar konferans merkezine geldi. Esra Aygın konferans öncesi canlı yayında gelişmeleri aktardı.

 

Bu haber toplam 12065 defa okunmuştur
İlgili Haberler