Bisiklet Sürmek
Bisiklet Sürmek
Filiz Uzun
Yönetim, yönetme becerisi ne okumakla ne de yönetim mezunu olmakla alakalıdır. Bana göre iyi yönetme becerisi genetiktir ve doğuştan kazanılır. Tabii ki alınan eğitimle de geliştirilir. Ancak tek başına eğitimle olacak şey değildir. Bunun örneklerini hepimiz ülkede bolca gözlemlemekteyiz.
Yönetme becerisi sadece işte başarı sağlamaz. Her alanda önemlidir bana göre. Mesela ilişkileri yönetmek, aileyi yönetmek, dostlukları, çocukları, en mühimi de parayı. İstediğiniz kadar çok para kazanın yönetmeyi bilmiyorsanız eğer, bir süre sonra tükenecektir. Ya da ilişkiler, iyi yönetilemiyorsa bitecektir.
Ülke sorunlarımızı tek tek incelesek her alanda iyi yönetememekten kaynaklandığını göreceğiz. Öngörü sahibi olamamak ve iyi yönetememek tüm mesele bu aslında.
Vizyon sahibi, etrafındaki her şeyi iyi yönetebilen insanlara hayranlık duymuşumdur hep. İşinde başarılı olan kişilerin hayatının birçok alanında da başarılı olduklarını düşünürüm genellikle. İstisnalar kaideyi bozsa da gözlemlerim bu doğrultudadır. Disiplin, istikrar, vizyon, öngörü önemlidir yönetimde. Bir de, ki bence en önemlisidir iletişim.
FEDERASYON YÖNETİMİ
Bisiklet tutkunu olduğumdan birçok yazımda bahsetmişimdir. Yaklaşık dört yıldır da aksatmadan bisiklet sürüyorum. Bisiklet süren insanlarla arkadaşlık etmeyi de severim. Sürülen parkurları, anıları, sürerken gördüğümüz dağı, taşı, ağacı konuşmayı da. Nedendir bilmem ama bisiklet sürenler hep birbirini bulur nedense dünyanın neresine giderseniz gidin.
Ülkemizde geçtiğimiz günlerde bisiklet federasyonu değişti ilgilenenler bilir. İlginç bir yönetim kurulundan oluştu. Bir kişi hariç hepsi iş adamı. Hepsi de bisiklet sürücüsü. Yönetimde kadın olmaması beni öfkelendirse de sevdim bu yönetimi ben, başkanı da…
Federasyon başkanı 25 yıldır iş adamı olan Ekin Adademir. Henüz benim gibi dört yıldır sürse de koçu iyi bir bisikletçi. Başta da dediğim gibi yönetme becerisi genetik geçişli bir özelliktir ve doğuştan gelir. Ekin Adademir de bana göre öyle, yönetmeyi beceren biri. Benim gözlemlediğim kadarıyla vizyon sahibi, geleceği görebilen ve ekip ruhuna inanan bir yönetici. Ben inanıyorum ki bisiklet sporu ve bisikletin halka yaygınlaşması konusunda çok güzel işler başaracaklar.
Ekin Adademir bize federasyonun projelerinden bahsetti. Ben bisiklet seven ve süren biri olarak başta Ekin Adademir’e ve tüm ekibine bisiklet adına başlattıkları güzel çalışmalar için çok teşekkür ederim. Ben inanıyorum ki çok daha güzel projeler gelecektir. Tüm bisiklet severlerin projelerine de açık olduklarını duyurdular. Ben peşlerini bırakmayacağımı ve projelerimle kapılarına dayanacağımı bildirdim başkana... Sizleri de bekleriz
Sizi tanıyabilir miyiz?
Ben Ekin Adademir. 1964 Kıbrıs doğumluyum. Lise eğitimimi Kıbrıs’ta tamamladıktan sonra Uludağ Üniversitesi İşletme bölümünde tamamladım. Adaya döndükten sonra çeşitli işler denedim, daha sonra kendi işimi kurdum. Ticaret yapmaya başladım. Halen daha da yaklaşık 25 senedir ticaret ile uğraşıyorum. Evliyim ve bir kız bir oğlan iki çocuğum var.
Neyin ticaretini yapıyorsunuz?
Ağırlıklı olarak gıda ithalatı ve satışı üzerine çalışıyoruz.
Bildiğim kadarıyla girişimci bir iş adamısınız. Ekin Adademir adındaki iş yerinizde sanırım öğrenci yurdu var.
Evet, Hamitköy’de bulunan binamızın arka tarafı öğrenci yurdudur. Ön bölümünün alt katı mağaza, orta kat spor salonu ve en üst katı ise ofislerimiz mevcuttur.
Baba işini mi devam ettirdiniz? Yoksa her şeyi siz mi yaptınız.
Aslında babam öğretmendi. Ancak emekli olduktan sonra o da ticaretle uğraştı. Babamın güvenilir bir isminin olması işlerimi yürütürken mutlaka bana katkısı olmuştur ancak ben babamdan bağımsız çalıştım.
SPOR VE BİSİKLET
İyi bir yönetici misiniz?
Aslında bunu çalışanlarıma sormanız gerekiyor. Ancak fena değilim diye düşünüyorum.
25 senedir batmadığınıza göre Kıbrıs’ta iş yeri açıp birkaç yıl sonra kapatanları çok duyuyoruz.
Esasında mesele şudur; biz Kıbrıslı iş adamları sığ sularda yüzeriz. Çünkü suyun boyu hep belliydi, çok derin değildi. Ancak ansızın bir dönem sonra inşaat sektörünün canlanması ile oteller, kumarhaneler derken kapasite büyüdü. Ve birçok iş adamı bu büyümeye kapılarak boylarını aşan sulara girmeye başladılar. Ve hesaplayamadıkları tehlikelerle hemen yok oldular. Bizim ülkemizde risk hesaplaması yapmak zordur ancak öngörüde bulunarak iş yapmak gerekir.
Spor hayatınıza ne zaman girdi?
Ben hiçbir zaman profesyonel bir sporcu olmadım. Ama spor, hayatımda hep vardı. Küçüklüğümden beri oyun oynamayı da spor yapmayı da hep sevmişimdir. Futbol oynadım, spor salonlarına hep gittim. Genellikle tüm spor dallarına da ilgim vardır. Denerim, yapabildiğim kadarıyla da yaparım.
Bisiklet ne kadar zamandır sürüyorsunuz?
4 yıldır sürüyorum. Bir arkadaşım var Salih Yalızat. Eski milli bisikletçidir. Salih sayesinde başladım bisiklete. Daha önceden de sürerdim ancak amatörce. Salih’le çalışarak bisikleti daha profesyonelce kullanmayı öğrendim. Yol bisikleti aldık, kalp nabız hesaplamasını öğrendim. Salih’in sayesinde bisikleti daha da çok sevdim. Daha sonra da bir grup oluşturduk ve düzenli sürmeye başladık.
BİSİKLET DOSTLUĞU
Bisiklet dostluğu vardır. Bisikletçiler birbirini bir şekilde bulur. Sizin de öyle mi oldu?
Kesinlikle, bisiklet sürmeye başladığınızda birden bire çevreniz bisiklet süren insanlarla doluyor.
Bisiklet süren insanlarda değişimin başladığına inanırım örneğin doğaya daha duyarlı olmak gibi. Siz de böyle mi düşünürsünüz?
Elbette. Bisiklet süren kişi mutlaka doğayı sevmesi gerekir çünkü bisiklet sürmenin zevkli olabilmesi için doğada olmaktan keyif almak gerekir. Bisikleti sadece pedal çevirme olarak düşünürseniz devam edemezsiniz. Özellikle sosyal sürücülerde bu böyledir. Doğa ile iç içesiniz.
Bisiklet Federasyonu başkanlığına aday olmak nereden aklınıza geldi?
Yine arkadaşım Salih’in teşviki sayesinde oldu. Bu alanda çok şeyler yapılabileceğini, Federasyonun birçok projeye öncülük edebileceğinden bahsetti. Daha önceki federasyondaki arkadaşlarımız bir adım öne taşıdılar şimdi onların bıraktığı yerden bizler bisikleti daha da ileriye taşımak niyetiyle girdik bu işe.
Yönetim nasıl oluştu? Ekibinizi neye göre oluşturdunuz?
Bir kere Bisiklet Federasyonunun yönetimindeki herkes bisiklet süren ve bisiklet sürmekten zevk alan insanlardan oluşuyor. Bir de hepsi bir kişi hariç (Hüseyin Ekmekçi) iş adamı. Hüseyin yönetimde var çünkü hem basından hem de ciddi bir çevresi var. Projelerimizi yetkililere ve halka duyurmak için önemli katkısı olacağını düşündük.
PROJELER İÇİN İŞADAMI
Neden iş adamı?
Çünkü biz bu Federasyona aday olurken projelerimizi gerçekleştirebilmek amacıyla aday olduk. Proje yönetmek 1. yönetim işidir, 2. ise paradır. Neyin başına geçerseniz geçin iyi yönetebilmek için yönetimi iyi bilmeniz ve paranızın olması gerekir. Yönetimdeki kişilerin hepsi kendi işlerinde iyi yöneticilerdir. Bu alanda kendilerini ispatlamış kişilerdir.
Peki yönetimde neden hiç kadın yok? Bisiklet süren iş kadını yok mu?
Bizler üst yönetimi oluştururken yönetimin, işlerin koordinasyonunda görev alacak, işlerin finansal yönü ile ilgilenebilecek bir ekip kurduk. Alt komiteler var ve orada bayanlar mutlaka olacak. Eski yönetimde olan arkadaşlardan da destek istedik. Ayrıca bisiklet sever olarak herkes ekibin içinde var olacaktır. Her türlü projeye federasyon olarak açığız ve toplantılarımızı da açık bir şekilde gerçekleştireceğiz. 17 Ocak’ta muhtemelen Golden Tulip Otel’de genel bir toplantımız olacak, orada herkesten fikir alacağız. Bisiklet seven, süren herkese toplantımız açıktır. Biz bu toplantı sonrasında sunulan projeleri yürürlüğe koyabilmek için maddi olarak nasıl çözüm üretebileceğimizi planlayacağız. Şu bir gerçek ki para yoksa hiçbir proje yürürlüğe giremez. Para varsa projenin %80’i olmuş sayılır.
BİSİKLET YOLLARI
Bisiklet Federasyonunun ilk hedefi nedir?
İlk hedefimiz bisiklet yollarıdır. Sürülecek yol yoksa böyle bir spor da yapılamaz. Bu yüzden ilk hedefimiz bisiklet yollarının oluşturulmasıdır. Her türlü proje önce bisiklet yollarına bağlıdır. İnsanları, olmayan yollarda bisiklete teşvik edemezsiniz. O yüzden ilk hedefimiz bisiklet yollarıdır. İlk görüşmemizi Ulaştırma Bakanlığı ile yaptık ve yönetimden bir arkadaşımız Ceren Köse’nin hazırlamış olduğu bisiklet yolları projesini sunduk. Ayrıca Lefkoşa Türk Belediyesi ve Türkiye Elçiliğine de projemizi sunduk. Güzel geri dönüşler oldu bize. Bunun müjdesini pek yakında bildireceğiz sizlere.
Bisiklet yolları için size destek vermesi gereken kurumlar hangileridir?
Öncelikli çalışmamız gereken Bakanlık, Ulaştırma Bakanlığıdır. Anca bu proje Spor Bakanlığını ilgilendirir, Turizm Bakanlığını ilgilendirir. Çünkü biliyorsunuz bugün dünyanın birçok ülkesinde bisiklet turizmi yapılmaktadır. Eğitim Bakanlığını da ilgilendirir çünkü güvenli yollar olursa çocuklar okullarına bisikletleriyle gidip gelebilecekler. Devleti ilgilendirir aslında en başta. Bugün bin kişi ulaşımını bisiklet ile yapsa trafik sorunu kalmaz ülkede.
Bisiklete olan ilgi giderek artış göstermekte değil mi?
Evet hızla büyüyen bir artış gözlemlemekteyiz. Yollar sağlandığı zaman daha da artacaktır bence.
ULAŞIM ARACI!
Şu an bisiklet sürenler spor amaçlı yapmaktadır. Anladığım kadarıyla sizin hedefiniz ulaşım aracı olarak da bisikleti kullanabilmeyi sağlamak.
Evet, hem sağlık ve spor amacıyla hem de ulaşım aracı olarak kullanımını sağlayabilmektir federasyonumuzun hedefi. Ülkemizde çok da eski sayılmayacak yıllarda bisiklet ulaşım aracı olarak kullanılmaktaydı. Bugün hala araba kullanmayıp bisiklet kullanan yaşlı insanlar görmekteyiz özellikle köylerde. Ancak şehirlerde trafikten dolayı güvenli olmadığı için pek tercih edilmemektedir.
Bisiklet süren biri olarak yolların çok tehlikeli olduğunu düşünmekteyim. Araç kullanan insanların bisiklet sürücülerine karşı daha bilinçli olmaları için ne yapmayı düşünüyorsunuz?
Halka bisiklet sevgisini kazandırmak ve bisiklet süren sayısını ülkede artırmak hedefimiz gerçekleştiğinde sürmeyenlerin de bilinçleneceğine inancımız var. Çünkü bisiklet sürenler yollarda ne kadar artarsa ve araçlar, bisikletliler ne kadar çoğalırsa toplumun da bu konuda duyarlılığı artacaktır. Eğer kendi sürüyorsa ya da çocuğu, eşi, arkadaşı mutlaka o da bilinçlenecektir ve bisikletliye karşı daha dikkatli olacaktır. Tabii basını da kullanarak bu alanda halkın bilinçlenmesi için elimizden geleni yapacağız. Ama bizim hedefimiz anlatmaktan çok yaşatmaktır. Empati kazanabilmesi için görmesi ya da uygulaması gerektiğine inanıyoruz.
Bisiklet yollarından başka projeleriniz var mı?
Bisikletin daha yaygın kullanılmasını sağlamak amacıyla okullara ve liselere girip çocuklara bisikleti sevdirmek, okullarda hem sporcu yetiştirmek hem de sosyal sürücüleri artırmak için çalışmamız var. Hedefimiz her okulda bisiklet sporunu yaygınlaştırmak. Federasyon olarak halkın bisiklet kullanmasını artırmak amacının yanında milli sporcuları yetiştirmek, bisiklet sporu yapan yarışçı gençlere destek olmak ve bisiklet kulüpleri ile birlikte çalışarak bisiklet yarışlarını organize etmek hedeflerimiz arasındadır. Ülkemizi iyi yarışçılarımızla uluslararası arenada temsil etmek ve yurt dışındaki yarışlara katılmalarını sağlamak da sorumluluklarımız arasındadır.
Festivallerde genelde bisiklet yarışları yapılır ancak meraklısı değilseniz görmüyorsunuz bile.
Evet. Kesinlikle çünkü bisiklet yarışları festival alanının uzağına yapılmaktadır. Bana göre bitiş ya da başlangıç standı festival alanının içinden olmalıdır. İnsanlar o heyecanı görmeli, yaşamalıdır diye düşünüyorum.
Son olarak söylemek istedikleriniz var mı?
Başta da söylediğim gibi yönetim olarak bizim ana hedefimiz bisiklet sürücülerinin sayısını artırmak. Bunun için de güvenli bisiklet yolları projesini hayata geçirmek öncelikli hedefimizdir. Bisiklet yolları arttıkça bisiklet sürücülerinin de artacağına inanıyoruz. Bisikletle ilgili her projeye açığız. Toplantılarımıza tüm bisiklet severleri bekleriz. İlginiz için de teşekkür ederiz.