Biyologlar Derneği: "Asya Kaplan Sivrisineği ülkemize gelmiştir”
Biyologlar Derneği, pek çok hastalık taşımasıyla bilinen Asya Kaplan Sivrisineği’nin ülkemizde de görüldüğünü ifade etti.
Biyologlar Derneği, pek çok hastalık taşımasıyla bilinen Asya Kaplan Sivrisineği’nin ülkemizde de görüldüğünü ifade etti.
Dernek’ten yapılan yazılı açıklamada, “Yapmış olduğumuz çalışmalar sırasında problemli bölgelerden bize ulaştırılan sivrisineklerin istilacı sivrisinek türü olduğunu tespit ettik. Halkımıza duyurmak isteriz ki, bu bulgular KKTC’de de Aedes albopictus sivrisineklerinin bulunduğunun ilk kanıtıdır ve yetkililer gizlemeye çalışsa da ülkemizde “Asya Kaplan Sivrisineği” olarak bilinen bu tür ülkemize gelmiştir” dedi.
Asya Kaplan Sivrisineği’nin bilinen sivrisineklerden farklı davranış ve biyolojiye sahip olduğu için klasik sivrisinek mücadelesinin yeterli olmadığını, biyolojik mücadele programına ek olarak istilacı sivrisineklere özel kontrol stratejileri yürütülmesi gerektiği ifade edildi.
"Siyah-beyaz çizgili, gündüz aktif sivrisinek görüldüğünde Sağlık Bakanlığı'na ve yerel yönetimlere haber verilmeli"
Açık havada üzeri açık su bekletmemesi, siyah beyaz çizgili, gündüz aktif sivrisinek gördüklerinde Sağlık Bakanlığı'na ve yerel yönetimlere haber verilmesi gerektiğinin altı çizildi.
Asya Kaplan Sivrisineğinin gündüz aktif olduğundan geceleyin sokaklarda havaya kimyasal atarak mücadelenin kesinlikle doğru bir uygulama olmadığı kaydedilen açıklamada, “Doğru yöntem, bu sivrisineklerin üreme alanları olan durgun su birikintilerinde, spesifik bakteri preparatlarıyla biyolojik mücadele yapmaktır ve ilaçlar da zaten halihazırda Sağlık Bakanlığı'nın elinde vardır” denildi.
İstilacı sivrisinek türleri ile, Zika Virüsü, Batı Nil Virüsü, Dang Humması, Chikungunya gibi hastalıkları taşıdıkları için özel yöntemlerle mücadele edildiği, Dünya Sağlık Örgütü bir sonraki pandeminin bu sivrisinek tarafından bulaştırabileceği uyarısında bulunduğu da kaydedildi.
Açıklamada Dernek yetkililerinin konu hakkında Sağlık Bakanı ile 3 Kasım’da görüştüğü, Bakanlık yetkililerinin, Bakanlığın istilacı sivrisinek türleri ile ilgili çalışma yaptığı ve çalışma sonuçlarının açıklanacağını kendilerine aktardığı, ancak sonuçların aktarılmadığı belirtildi.
Sağlık Bakanlığına, sonuçların ve mücadele planlarının açıklanması çağrısında bulunuldu.