1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Biz Film Festivali yapıyoruz, bize katılır mısınız?
Biz Film Festivali yapıyoruz, bize katılır mısınız?

Biz Film Festivali yapıyoruz, bize katılır mısınız?

Biz Film Festivali yapıyoruz, bize katılır mısınız?

A+A-


  Mayıs’ta DAÜ İletişim Fakültesi, RTVF Bölümü’nde Kısa Film Festivali var!

Pembe Behçetoğulları
[email protected]

gaiLe’de her zaman kendi kimliğimle yazıyordum ancak bu yazımı DAÜ, İletişim Fakültesi, Radyo-TV ve Sinema Bölümü, Bölüm Başkanı olarak yazıyorum. Çünkü bölümcek çok güzel bir festivalin hazırlıklarını tamamlamak üzereyiz. Çok uzatmadan hemen festivalimizin ne olduğu, ne zaman olacağı, kimlere açık olacağı gibi bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum. Eminim ki, gaiLe okurları bu festivalin hem katılımcısı hem de seyircisi olmak isteyeceklerdir.
Festivalimizin adı “FoneFilmFestival”; dijital teknolojilerin hayatımızda aldığı müthiş yerden hareket ettik ve bu teknolojilerin farklı kullanımını teşvik etmeyi öne çıkardık. Festivalin ana çerçevesini oluşturan bu fikir oldu. Şöyle düşündük: Küçükten büyüğe herkesin elinden cep telefonları düşmüyor. Çocuk, genç demeden birçok insanın tabletleri günlük hayatlarında yoğun bir şekilde kullandıklarını biliyoruz. Ayrıca webcam denen cihazlar ve bilgisayarlar ya da cep telefonlarıyla yine dünyanın başka ucundaki sevdiklerimizle, akrabalarımızla ücret ödemeden konuşabiliyoruz. Dahası, bu görüntüleri sosyal medya aracılığıyla hemen başkalarıyla paylaşabiliyoruz da! Sınırlarla bölünmüş coğrafyaların sınırlarını bulanıklaştıran sosyal medya ağlarıyla değişen bir iletişim döneminde yaşıyoruz. O zaman biz de dedik ki, buna yönelik tanıklıklarımızı üretim sürecine çevirebilir ve bu teknolojileri kullanarak filmler yapabilir, yapılmasını teşvik edebiliriz. İşte bu festivalin fikri ve derdi budur ve iki yarışma kategorisinden birini, katılım koşulları ile ilgili detaylarını az sonra vereceğim ‘mobil demokrasi’ kategorisi oluşturuyor.
Festivalde bir ikinci yarışma kategorisi var; Liseliler Kısa Film Yarışması. Bu bölümde 15-18 yaş arasındaki gençleri filmleriyle birlikte aramızda görmeyi istiyoruz. Onlar filmlerini, fotoğrafları, yani hareketsiz görüntüleri yanyana getirerek yapacaklar. Yine burada da amacımız, gençlerin, ellerinde zaten var olan, erişebilecekleri teknolojileri kullanarak film yapabileceklerini, sözlerini bir estetik üretime dönüştürebileceklerini göstermek. İster cep telefonlarını kullanarak, isterse fotoğraf makinelerini kullanarak, isterlerse de bu görüntüleri birlikte kullanarak filmlerini oluşturabilecekler. Ses ve müzik kullanılabilirler isterlerse –istemezlerse de kullanmazlar; herşey yaratıcılıklarına bağlı. Bizim kışkırtmak istediğimiz şey bu: gençlerin yaratıcılıkları!
Çok da kısa olmayan bir zamandır sinema alanında farklı kıpırdanmalar var memleketimizde. Bir yandan uzun film yapımlarını ve hikayelerini dinlerken, öte yanda daha geniş bir kitlenin kısa film, reklam, kamu spotu, belgesel gibi alanlarda varlık gösterdiğini, göstermek istediğini biliyoruz, duyuyoruz, tanıklık ediyoruz. Bu bizim için çok önemli, çünkü başka iletişim fakültelerinde olduğu gibi, DAÜ İletişim Fakültesi’nde de öğrencilere ‘araçları’ kullanarak sözü, derdi, meseleyi nasıl örgütleyebileceklerini, bir metin dahilinde seyirciye nasıl sesleneceklerini öğretmeye çalışıyoruz. Sadece aracı kullanmayı bilmek yetmez, onlara bunu da söylüyoruz. Kamera kullanabilirsiniz, peki ama onunla ne anlatacaksınız? Kalem tutmayı bilmek gibi! Her kalem tutan, yazı yazmasını bilen yazı yazabiliyor mu, roman yazarı olabiliyor mu, şair olabiliyor mu? Demek ki, aracı kullanmayı bilmek kadar, söyleyecek sözünün olması ve o sözü o aracın imkanlarıyla yanyana nasıl getireceğini bilmek de o derece önemli... Hatta en önemlisi bu!
İşte kısa film festivaliyle yapmak istediğimiz bu! Ürünleri, filmleri yanyana getirmek, onları görünür ve tartışılır kılmak, film yapan gençlerin birbiriyle tanışmasını sağlamak istiyoruz. Birinci kateorimizin bir teması var: Çatışmaların çözümü için dijital teknolojilerin kullanılması! Demokrasinin olmazsa olmaz’ı olan ‘katılım’ fikrini yerleştirmek; daha iyi, eşitliğin ve adaletin mümkün olduğu bir hayat ve dünya için ‘sözünü’ örgütlemek gerektiği fikrinin altını çizmek! Sözün metin ve görüntü olarak örgütlenmesi, bunun için yaratıcılığın harekete geçirilmesi... İhtiyacımız olan şey bu! İşte festivalimizin derdi de bu: Yaratıcı gençlerin, yaratıcı yeni ya da potansiyel sinemacıların bir araya geldiği bir platform olmak, olabilmek.
Yarışmacı adayları! Festivalin yarışma bölümüne filmlerini göndermeden önce lütfen web sitemizi (fonefilmfest.emu.edu.tr) ziyaret ediniz. Hepinize kolaylıklar dileriz...

Bu haber toplam 1540 defa okunmuştur
Gaile 206. Sayısı

Gaile 206. Sayısı