1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. “Bizim müziklerimiz”
“Bizim müziklerimiz”

“Bizim müziklerimiz”

“Bizim müziklerimiz”

A+A-


Ersin Kaşif

Kıbrıs Türk Halk Dansları’mızın en etkili figürü olan dans müziklerimiz için, çok çalışılarak ve ciddiyetle yürütülen bir projeye imza atıldı. Lefkoşa Gençlik Merkezi Birliği öncülüğünde ve Kültür Dairesi katkılarıyla, çok değerli müzisyen arkadaşlarımla gerçekleştirilen bu proje artık piyasada. Kaynak olarak; Mehmet Ali Tatlıyay, Hasder Yayınları, Gülferiler, Cemal Özgürsel, Nuri Ünüçok, Ali Hoca, Selçuk Garanti ve Yılmaz Taner gibi değerlerden faydalanıldı. Keman Ersin Kaşif, Ud Kutay Alicik, Darbuka Erhan Binici, Def-Bendir Erhan Binici, Davul Fuat Kutrafalı, Gitar Erkan Erzurumlu, Kaval Arif Cebeci, Perküsyon Erhan Binici, Vokaller İsmail Özuçar, Necibe Anmış ve İnci Moreket bu güzel projenin müzisyenleri. Tüm kayıtlar Rechord Studios’da yapıldı. Edit, Mix ve Mastering Emre Yazgın tarafından yapıldı. Tasarımı Çiğdem Sarı tarafından yapılan projenin genel koordinatörü ise, Evren Demirbilek. Karşılamalar, Zeybekler, Sirtolar, Kasap Oyunları, Çiftetelli ve Arabiyeler, Hüner gerektiren oyunlar ve sözlü müzikler diye kategorilere ayrılmış otuzbeş eseri dinleyebilirsiniz. Kayıtlar özellikle metronom açısından halk dansları düşünülerek yapıldı. Enstrumanlarda  özellikle entonasyona çok önem verildi. Tüm eserlerin tam ve eksiksiz olarak doğru notalarla icra edilmesine dikkat edildi.

GENÇLİK MERKEZİ AÇIKLAMASI

Projenin mimarı Lefkoşa Gençlik Merkezi Birliği’nin “Bizim Müziklerimiz” ile ilgili açıklaması ise şöyle; Kıbrıs müzikleri ile ilgili projeden Kıbrıs Halk dansları alanında çalışma yapan dernek ve birliklerin eğitmenleri danslarının sahnelenmesini hazırlarken faydalanabilecekler. Ayrıca Kıbrıs Müziklerini dinlemeyi seven kişiler için de güzel bir proje olması hedeflendi. Gençlik Merkezi Birliği halk dansları alanında 6 farklı yaş grubundan yaklaşık 150 kişiyle çalışmalarına devam etmektedir. “Bizim Müziklerimiz” öncelikle derneğin gösterilerinde ve çalışmalarında kullanılacak. Proje içerisinde Kıbrıs Müziklerine ait 35 tane parça yer almaktadır. Gençlik Merkezi dışındaki diğer gruplar da halk danslarının sahnelenmesi için ilgili projede yer alan müziklerden faydalanabileceklerdir. Ayrıca okullar da Bizim Müziklerimiz’den yararlanabileceklerdir. Kıbrıs Müzikleri aynı zamanda günlük olarak dinlenebilecek şekilde hazırlandı.

“BİZİM MÜZİKLERİMİZ”  cd’sinin kullanılabileceği alanlar:

i. Projedeki müzikler, halk dansları alanında sahneleme yapan ekipler ve eğitmenler tarafından kullanılabilecektir.
ii. Kıbrıs Türk Halk Dansları Federasyonu tarafından yayınlanan Kitapta yer alan notaların pek çoğu baz alınarak hazırlanan proje, müzik alanında eğitici bir çalışma olarak değerlendirilebilir.
iii. Turistik hizmet veren oteller, lokantalar ve diğer ticari yerlere CD’nin dağıtımı yapılarak bu gibi yerlerde günlük dinleti olarak kullanılması, böylelikle Kıbrıs Kültürüne ait müziklerin ziyaretçilere sunulması sağlanabilir.
iv. Ülkemize misafir olarak gelen kişi ya da kurumlara veya ülkemizden uluslar arası etkinliklere katılan kişiler ya da kurumlar tarafından orada bulunan diğer katılımcılara hediye olarak Kıbrıs Kültürünü tanıtıcı bir çalışma olarak sunulabilir.
“Bizim Müziklerimiz”e katkı koyan, uğraş veren ve destekleyen herkese teşekkürler.

Bu haber toplam 1825 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 202. Sayısı

Adres Kıbrıs 202. Sayısı