'BM tarafların tezlerini listeledi...'
BM’nin, Kıbrıs Türk ve Rum tarafının, Kıbrıs sorununun bütün ana başlıklarına ilişkin tezlerini listelediği (kodladığı) haber verildi.
BM’nin, Kıbrıs Türk ve Rum tarafının, Kıbrıs sorununun bütün ana başlıklarına ilişkin tezlerini listelediği (kodladığı) haber verildi.
Rum basınından Fileleftheros “BM’nin Listelemesi Hazır... Downer Henüz Ortaya Koymadık, Bu Yeni Üçlü Görüşmede Olacak” başlığıyla yansıttığı haberinde edindiği bilgilere dayanarak BM’nin Kıbrıs grubu tarafından hazırlanan belgenin, doğrudan müzakere prosedürünün başlangıcından bu yana kaydedilen görüş birlikleri ve bazı görüş ayrılıklarını içerdiğini yazdı.
Gazete BM kaynaklarına dayanarak belgenin, Greentee’de Ekim ayında gerçekleştirilen üçlü görüşmeden önce hazır olduğunu ancak müzakerecilerin önüne konulmadığını, müzakerelerin seyri nedeniyle, belgenin sunulması için uygun zaman görülmediğini yazdı, özetle şöyle devam etti:
“Aynı kaynaklar BM’nin belgesinde, kendi fikirlerinin yer almadığını ancak fikirlerin hazırlandığını, Downer ve Pascoe’nun sunulmaları gerektiğini düşündüğü zaman sunulacağını kaydettiler. BM, yaptığı listelemeye paralel olarak Eroğlu ve Hristofyas’tan, bütün başlıklarla ilgili kendi listelemesini sunmalarını istedi. Bunun, bu hafta gerçekleşmesi bekleniyor, Aleksander Downer da müzakerecilere; Greentree-2’den önce, iki belgeyi önünde görmek istediğini söyledi. 22-24 Ocak’ta yer alacak yeni üçlü görüşmeye kadar biri 4, öteki 9 Ocak’ta olmak üzere Lefkoşa’da 2 liderler görüşmesi daha yapılacak, 5 Ocak’ta da Pile’deki yemek gerçekleşecek.
BM yetkililerinin bu aşamada müdahalelerinin söz konusu olmadığı teyitlerine rağmen BM’nin üç belgeyi evlendirmeye çalışacağı aşikârdır. Bunu da; iki tarafın 7 başlıkla ilgili tezleri ile başarılan görüş birliklerine ilişkin kendi versiyonunun (BM’nin) elinde olacağı Greentree’de yapmaya çalışacak.
Yabancı bir diplomatik kaynak Genel Sekreter ve çalışma arkadaşlarının Kıbrıs sorununda uluslararası konferans düzenleneceğini ilan etmek için gerekli şartları oluşturmak ve konferansı 2012’nin ilk aylarında gerçekleştirmek istediğine işaret etti. Bu, Kıbrıs sorununun iç yönlerindeki görüş birliklerinin kaydedilmesiyle başarılacak. Malzeme, sunulacak belgelerde hazır olacak ve çok taraflı konferans gerçekleştirilmesinin haklı olup olmadığına da sadece Genel Sekreter karar verecek. Lefkoşa, Kıbrıs sorununda bir sonraki adımın atılması için objektif şartların hâsıl olmadığı kanaatindedir.”