1. YAZARLAR

  2. Sevgül Uludağ

  3. Boğaz’da askeri bölgede ve Galatya’da kazılara devam…
Sevgül Uludağ

Sevgül Uludağ

0090 542853 8436/00357 99 966518

Boğaz’da askeri bölgede ve Galatya’da kazılara devam…

A+A-

KAZILARDA SON DURUM… KAZILARDA SON DURUM…

 

Kayıplar Komitesi’nin Kıbrıs’ın kuzeyinde ve güneyinde iki toplumlu kazı ekipleriyle yürütmekte olduğu kazılar devam ediyor… Girne Boğazı’nda, askeri bölgede bir okurumuzun tanıklığı üzerine başlatılan ancak bir süre ara verilen kazı yeniden başlatıldı. Kayıplar Komitesi Kıbrıslıtürk üye ofisinden aldığımız bilgilere göre, Galatya’da da Galatya gölündeki kazılar kaldığı yerden devam ediyor… Geçmiş yıllarda okurlarımızın vermiş olduğu bilgiler ve yaptıkları tanıklıklarda göl içerisinde kazılmamış bazı noktaların bulunduğu, bazı noktaların daha derin kazılması gerektiği ve göl içerisinde bulunan küçük evciğin arka tarafında tepelere doğru olası bir gömü yerinin bulunabileceği şeklindeydi.

Yıllardır bize ve Kayıplar Komitesi yetkililerine gönüllü olarak çok değerli yardımlarda bulunan bu okurumuzu geçtiğimiz günlerde ziyaret ettik ve kendisi bize şu bilgileri hatırlattı:

***  Geçtiğimiz günlerde Kayıplar Komitesi’nin bir kadın araştırma görevlisi bana gelerek bazı sorular sordu, kendisine daha önce sizinle de paylaşmış olduğum bilgileri verdim… Bazı yerleri göstermemi istedi, tekrar gidip gösterdim…

***  Göldeki kazı alanına giderek, orada bulunan kazı ekibine de bildiklerimi bir kez daha anlattım…

***  Göldeki evciğin ön tarafında bir veya iki “kayıp” şahıs gömülü olabilir… Gancelli civarı iyice araştırılmalıdır, bunu kazı ekibine de söyledim.

***  Göldeki evciğin arka tarafında, köye doğru tepeciğin yanında bazı “kayıp” Kıbrıslırumlar gömülmüş olabilir. Bu yeri siz de 2010’da bir şahitle Kayıplar Komitesi’ne gösterdiydiniz, bunu çok iyi hatırlarım… Burası henüz kazılmamıştır.

***  Daha önce size göstermiş olduğum “borica” tabir edilen harnıp ağaççığı çevresinde kazılar yapıldıydı ancak bir sonuca ulaşılamadıydı. Ben burasıyla ilgili çeşitli şahitlerle konuştum – bu bilgiyi son olarak beni ziyarete gelen araştırma görevlisi hanıma da verdim ve orayı kendisine tekrar gösterdim. Buradaki olası gömü yeri oradaki yolun altında kalmış olabilir çünkü havara dökülmüş bu toprak yol, sonradan yapılmıştır. O yolun altına da bakmaları, burayı araştırmaları gerekir. Bunu araştırma görevlisine söyledim.

***  Gölde ilk bulunan toplu mezarın hemen yanında bir ikinci toplu mezar olabileceği yönünde görgü tanıklığı yaptıydım yıllar önce… Bu konuda da kazı ekibine o noktanın derin kazılması gerektiğini, en az 10 ayak derinliğe inilmesi gerektiğini aktardım.

***  Galatya-Sazlıköy arasındaki yolda daha önce size göstermiş olduğum balluranın arkasının da kazılması gerektiğini, burada da bir gömü olabileceğini araştırma görevlisine aktardım.

***  Sazlıköy’de (Livadya) son yapılan ve üç “kayıp” şahıstan geride kalanların bulunduğu kuyu kazısı konusunda da daha önce bölgeden bir arkeologla bildiklerimi paylaşmıştım… Nitekim aktarmış olduğum bilgilerin doğru olduğu anlaşıldı ve bu alandaki kuyuda üç “kayıp”tan geride kalanlar o kuyuda bulundu… Bu bizi çok memnun etti. Bizzat bu gömüyü yapan şahıs bana gömü yerinin nerede olduğunu söylemişti ve ben de bir arkeoloğumuza bunu aktarmıştım…

Bu okurumuza paylaştığı bu bilgiler ve Kayıplar Komitesi araştırma görevlisi ve kazı ekibine elinden gelen her türlü yardımı yaptığı için “Sonsuz teşekkürler” diyoruz… Bu konuda eminiz Kayıplar Komitesi araştırmalarını derinleştirecektir. Onlara da okurumuzu tekrar ziyaret ederek bilgi aldıkları için teşekkür ediyoruz.
Kayıplar Komitesi’nin diğer kazıları hakkında Kayıplar Komitesi Kıbrıslıtürk üye ofisinden aldığımız bilgilere göre halen Mora’da (Meriç), Ayyorgi’de (Karaoğlanoğlu), Omorfo’da kazılar devam ediyor. Omorfo’da bir kilise mezarlığında yürütülen kazılarda 21 şahıstan geride kalanlara ulaşıldı ancak bunların tümünün de “kayıp” mı yoksa normal gömü mü olduğu ancak laboratuardaki incelemelerde anlaşılacak.

Kayıplar Komitesi’nin Tekke Bahçesi ve çevresindeki kazıları da şimdilik tamamlandı. Tekke Bahçesi içerisinde 34 “kayıp” şahıstan geride kalanlara ulaşıldı, Tekke Bahçesi dışında ise 7 şahıstan geride kalanlar bulundu ancak bu sonuncuların “kayıp” olup olmadıkları, laboratuardaki incelemelerde anlaşılacak.

Kayıplar Komitesi’nin Kermiya ve Latça’da yürütmekte olduğu kazılar da devam ediyor.

Kayıplar Komitesi kazı ekibindeki tüm arkeologlarımıza, şirocularımıza ve diğer çalışanlara “Çok kolay gelsin” diyoruz.

----------------------------------------

“Savaş ve masumiyet…”

Uluslararası Gazeteciler Merkezi ICFJ (International Centre for Journalists) bugünlerde bu ve bunun gibi bazı fotoğrafları açık arttırmaya koyuyor… Pulitzer ödüllü bu ve benzeri toplam 16 fotoğraf, ICFJ tarafından açık arttırmayla satılacak ve toplanan para, buna ihtiyacı olan zor durumdaki gazetecilere kanalize edilecek.

Fotoğraf  “Savaş ve masumiyet” başlığını taşıyor… Bu resim, Kosova’daki savaş esnasında, 1999 yılında çekilmiş… Fotoğrafı çeken Carol Guzy, 2 yaşındaki Agim Şala’ya doğrultmuş kamerasını… Ailesi bu çocuğu dikenli tellerden aşırarak, nenesiyle dedesine teslim etmiş, bir göçmen kampına götürülmek üzere…

Kosova’dan Arnavutluğa kaçan aile buradaki Kukes göçmen kampında tekrar bir araya gelebilmiş… Kosova’dan savaştan kaçan binlerce aileden biriymiş bu aile… O günlerde Kosova’dan kaçanlar Arnavutluk ve Makedonya’ya gidiyormuş…

Barış anlaşması imzalandıktan sonra Şala ailesi Kosova’ya dönmüşler ve evlerinin pek az zarar görmüş olduğuna tanık olmuşlar…

Carol Guzy, fotoğrafçılık kariyerine Miami Herald gazetesinde başlamış… 1988 yılında Washington Post gazetesine geçmiş ve 20 yılı aşkın süre bu gazetede çalışmış. Haiti, Kolombiya ve Kosova’daki çalışmaları, dört kez Pulitzer Ödülü kazanmasına neden olmuş…

 

Bu yazı toplam 1533 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar