Boynuinceli aşiretinden Aşağı Maraş’a…
Boynuinceli aşiretinden Aşağı Maraş’a…
Sevgi Yalman
Ali Yakar, bir Yörük çocuğu. 1958 yılında Mersin’in Erdemli ilçesinde 6 çocuklu bir ailenin ikinci çocuğu olarak dünyaya gelmiş. Boynuinceli aşiretinin bir üyesi olmaktan gurur duyuyor. “Fakir bir aileydik. Yazları Toros dağlarında hayvancılık, baharda da Akdeniz sahilinde sebzecilik yapar, geçinmeye çalışırdık” diyor.
Bir zanaat sahibi olması için ilkokulu bitirdikten hemen sonra, 12 yaşında, ailesi tarafından bir terzinin yanına çırak olarak verilir. Yaşamını tamamen değiştirecek 1975 yılında usta olur.
Kıbrıs’a geliş
Ali Yakar, 1975 yılının 5 Temmuz’unu hiç unutmuyor.
“O gün ailemle birlikte,’tarım iş gücü’ adı altında Kıbrıs’a geldik. Aşağı Maraş Bölgesi’ne yerleştirildik. Henüz 17 yaşındaydım. Kısa bir geçiş döneminden sonra Maraş’ta terzi dükkanımı açtım. Bu arada askerliğimi de Lefkoşa’da Askeri Dikimevinde tamamladım” diye Kıbrıs’a gelişini ve sonrasını anlatıyor.
18 yaşında evlilik
Kıbrıs’a geldikten bir yıl sonra evlendi Ali Yakar. Eşi 17 yaşındaydı ve o da Boynuinceli aşiretindi. Bu evlilikten biri kız, 4 çocuğu oldu. Yusuf, Ayşe, Uğur ve Harun.
Hollanda macerası
Aşağı Maraş’ta terzilik yaparak ailesinin geçimini sağlayan Ali Yakar, 1987 yılında yeni bir arayış içine girer ve terziye ihtiyaç olduğunu duyduğu Hollanda’ya gitmeye karar verir. Eşi ve çocuklarını Kıbrıs’ta bırakıp turist olarak Hollanda’ya gider. 2 yıl çalıştıktan sonra birikimleriyle Kıbrıs’a döndüğünde terziliğe veda eder. Dükkanını hırdavatçı dükkanına dönüştürür. Küçük bir dükkanda başlayan hırdavatçılık macerası, 24 yıl sonra bu günlere gelindiğinde büyüyerek ‘Ali Yakar ve Oğulları’ adı altında yeni binasında halka hizmet vermeye başladı. Bu arada Aşağı Maraş Bölgesi’nde yeni yeni dükkanlar, evler yapıp satıyor. Bölgeye yatırım yapan ilk kişi olmaktan mutlu. “Yatırımlarımı gören Maraş’ın göçmen halkı, ‘Maraş nasılsa ruma verilecek’ düşüncesinden kurtuldu ve kazandıklarını Türkiye’ye yöneltmekten vazgeçip bölgeye yatırım yapmaya başladı” şeklinde de iddialı konuşuyor Ali Yakar…
Sevilen bir kişilik
“Ayırım yapmak gibi olmasın ama müşterilerimin yüzde 80’i Kıbrıslı’dır” diyen Ali Yakar, işyerine gelenlere müşteri değil, dost muamelesi yapıyor. Sohbet ediyor, hal hatır soruyor. Dürüst ve dobracı. Ayrıca yardımsever biri. Veresiye mal vermekten de hiç kaçınmıyor. İnanıp mal sattığı birkaç kişi, ertesi gün kendisini dolandırıp kaçtığı için 10 binlerce dolar zarara girmiş ama “Ne yapalım, aralarında birkaç çürük elma olsa da insanlara güvenmek lazım” diyor.
Ali Yakar’ın işyeri, ceviz macunu yapma mevsiminde bir başka kalabalık oluyor. Hanımlar, Yakar’ın açıp ortaya koyduğu kireç torbalarından avuç avuç alıp ceviz macunu yapıyor. Ceviz macununa, Kıbrıs kültürüne böylece destek vermiş oluyor Ali Yakar…
Ve politika
Siyasetle, geçmişte de ilgili olmasına rağmen Ali Yakar’ın siyasi yaşamında Gazimağusa Belediye Başkanı Oktay Kayalp’ın önemli yeri var. Onu yere göğe sığdıramıyor. Kayalp’ın teklifiyle 2010 yılında yapılan yerel seçimlerde CTP-BG listesinden Belediye Meclis Üyesi seçilmiş. CTP üyesi ama daha çok Kayalp’çı gibi... Hikayesini şöyle anlatıyor;
“Bende yalan yok. 2010 yılına gelinceye kadar CTP ile bir ilgim yoktu. Hatta Belediye Başkanı Oktay Kayalp’a arkasından çok laf etmişliğim vardır. Seçimler öncesinde geldi ve bana meclis üyeliği teklif etti. Önce tereddüt ettim ama sonra bana “senin oğlun da, benim oğlum da bu ülkenin çocuğu, artık çocuklarımızın kaynaşması lazım” deyince kabul ettim. CTP’ye inandım, kendimi ortaya koydum. Parti de Kayalp da beni yanıltmadı. Bugün Gazimağusa Belediyesi’nin İhale Komisyonu Başkanı’yım. Halkımızla ve gençlerimizle o bahsedilen kaynaşmayı sağladığımıza inanıyorum. Belediye hizmetlerinin tümü Maraş’a da veriliyor. Yakında Maraş bölgesine de gençlik merkezi (MAGEM) yapımına başlıyoruz.