BRTK Müdürü Özkurt’a ‘seçim yasaklarına uymamaktan’ 2 ay hapis cezası!
Bayrak Radyo Televizyon Kurumu (BRTK) Müdürü Meryem Özkurt, ‘seçim yasaklarına uymadığı’ gerekçesiyle 2 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Bayrak Radyo Televizyon Kurumu (BRTK) Müdürü Meryem Özkurt, ‘seçim yasaklarına uymadığı’ gerekçesiyle 2 ay hapis cezasına çarptırıldı. Seçim yasakları sürdüğü sırada Geçitköy Barajı'nın açılış töreni BRT'den canlı olarak yayınlanmasına ilişkin, Özkurt seçim yasağını çiğnediği gerekçesiyle mahkemeye çıkarıldı, 2 ay hapislikle cezalandırıldı.
Yüksek Seçim Kurulu, seçim yasakları kapsamına girdikleri gerekçesiyle; Ekim 2020 tarihinde gerçekleşen Geçitköy ve kapalı Maraş’taki yayınların durdurulmasını istemiş, Özkurt ise yayını durdurmayıp YSK’nın ihtarına uymamıştı.
Lefkoşa Ceza Mahkemesi’nde Yargıç Mine Ozankaya’nın huzurunda itham edilen Meryem Özkurt, suçlamaları kabul etti.
Yargıç Mine Ozankaya, Meryem Özkurt’un YSK’nın kararlarına aykırı harekette bulunup, dava konu suçları işlediğine değindi, kamu görevinde bulunan kişilerin yasalara uymalarının önemine vurgu yaptı.
Ozankaya, Seçim ve Halk Oylaması Yasası’na aykırı harekette bulunmanın 2 yıla kadar hapis cezası öngördüğüne değindi.
Ozankaya, seçimin Anayasal düzende yapılmasının önemine de vurgu yapıp, sanığa 2 ay hapis cezası verdiğini açıkladı.
6 Ekim 2020 uyarısı: Nutuk ve demeç verilmemeli!
Yüksek Seçim Kurulu 6 Ekim 2020 tarihli uyarısında Geçitköy Barajı’nda yapılacak törenle ilgili Seçim ve Halkoylaması Yasası’nın 80’inci maddesi hatırlatmış, seçim takvimi dahilinde tören yapılması, nutuk veya demeç verilmesinin yasak olduğunun altını çizmişti.
YSK kararında şu ifadeleri kullanmıştı:
“Yüksek Seçim Kurulu, 11 Ekim 2020 tarihinde yapılacak Cumhurbaşkanlığı Seçimi ve Halkoylamasının düzen içerisinde yönetimini ve dürüstlüğünü etkileyecek her türlü davranıştan sakınılmasının zorunlu olduğunu hatırlatır ve 6 Ekim 2020 tarihinde Geçitköy Barajı’nda yapılması olası tören düzenlenmesi ve burada nutuk ve demeç verilmesini de belirtilen kapsamda değerlendirdiğinden, 6 Ekim 2020 tarihinde Geçitköy Baraj bölgesinde yapılacak açılış sırasında tören düzenlenmemesi ve nutuk veya demeç verilmemesi için gerekli tedbirlerin alınmasına oyu birliğiyle karar verir. Bu kadarda belirtilen hususlara uyulmasını sağlanması için bu kararın Polis Genel Müdürlüğü dahil tüm görevli ve yetkililere tebliğ edilmesine de ayrıca karar verilir.”
7 Ekim 2020 uyarısı: “Kararlarımız kesindir ve bunlara uyulması zaruridir”
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 7 Ekim 2020’de ise, yayınladığı duyurular ve aldığı kararlar ile seçim sürecini idare ettiğini belirterek, “Yüksek Seçim Kurulu’nun aldığı kararlar kesindir ve bunlara uyulması zaruridir. Yüksek Seçim Kurulu’nun duyurularına veya kararlarına uyulmaması suçtur” açıklamasında bulunmuştu.
YSK, kurumların yetkilerinin yasalarla belirlendiğini ifade ederek, “Herhangi bir kurum kendisinde olmayan bir yetkiyi kullanamaz. Kendisine yasa ile verilmeyen bir yetkiyi kullanmadığı cihetle de o kurulun ‘etkisiz ve yetkisiz konuma düştüğünü’ söylemek en basit deyimle Yüksek Seçim Kurulu’nun yetki ve görevlerini bilmemektir” dedi.
YSK’dan yapılan yazılı açıklamada, Yüksek Seçim Kurulu’nun yetkilerinin “5/1976 Seçim ve Halkoylaması Yasası’nın 20’nci maddesinde” yer aldığına işaret edildi.
Yüksek Seçim Kurulu’nun, KKTC’de, seçimin ve halkoylamasının düzenle yürütülmesini sağlamak için bütün tedbirleri almakla mükellef olduğu belirtilen açıklamada, ayrıca bu yasa kurallarına ters bir şekilde yapılan herhangi bir işlemin önüne geçmek için önlem almanın da yetkileri dahilinde olduğu ifade edildi ve şunlar kaydedildi:
“Yüksek Seçim Kurulu, yayınladığı duyurular ve aldığı kararlar ile seçim sürecini idare etmektedir. Yüksek Seçim Kurulu’nun aldığı kararlar kesindir ve bunlara uyulması zaruridir. Yüksek Seçim Kurulu’nun duyurularına veya kararlarına uyulmaması, 5/1976 Seçim ve Halkoylaması Yasasında suçtur (Madde 170). Yüksek Seçim Kurulu’nun karar ve duyurularına uyulmaması suç oluşturduğu için kararlarına veya duyurularına uymayanların polise şikayet edilmesi gerekir. Polise şikayet neticesinde polis soruşturma açar ve suç unsuru olduğuna kanaat getirilmesi halinde şikayet edilen aleyhine Başsavcılık tarafından yasal süre içerisinde dava ikame edilmesi gerekir. Mahkemede yargılanması muhtemel bir kişi ile ilgili şikayet edecek olan Yüksek Seçim Kurulu değildir. Yüksek Seçim Kurulu üyeleri yargıç olmakla birlikte Yüksek Seçim Kurulu yargılama makamı değildir. Ceza yargılaması sadece kaza mahkemelerinde ve Yargıtay’da yapılmaktadır.
Kurumların yetkileri yasalar ile belirlenir. Herhangi bir kurum kendisinde olmayan bir yetkiyi kullanamaz. Kendisine yasa ile verilmeyen bir yetkiyi kullanmadığı cihetle de o kurulun etkisiz ve yetkisiz konuma düştüğünü söylemek en basit deyimle Yüksek Seçim Kurulu’nun yetki ve görevlerini bilmemektir. Kamuoyuna duyurulur.”
Tatar’dan mahkeme kararına: “Kamuoyu vicdanını yaralayarak infial uyandırdı”
Ünal Üstel de yargıyı hedef aldı
"Müdahale" yargılandı bir anlamda!
KTGB: “BRTK siyasi baskıdan uzak, özerk, demokratik bir kurum olmalı”
BRTK Müdürü Özkurt’a ‘seçim yasaklarına uymamaktan’ 2 ay hapis cezası!