1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Bu kış ısınmak cep yakacak
Bu kış  ısınmak  cep yakacak

Bu kış ısınmak cep yakacak

Kış kapıya dayandı, artan enerji maliyetleri ile bu kez ısınma maliyetleri endişe yarattı. Isınmak için hangi alternatife yöneleceğini bilemediğini belirten tüketici, “Ucuz ne kaldı?” diye sordu.

A+A-

Fehime ALASYA
Kış kapıya dayandı, artan enerji maliyetleri ile birlikte “ısınma” giderleri endişe yarattı. Isınmak için hangi alternatife yöneleceğini bilemediğini belirten tüketici, “Ucuz ne kaldı?” diye sordu. Soba ve odun ücretleri ise bu kış bütçelerin zorlanacağının sinyalini verdi.

Marketlerde torbalar ile satılan 13 kiloluk odun 40 TL civarında satışa sunulurken, bir van, dolusu odunun fiyatı cinsine göre 2 bin TL’den başlayarak 4 bin TL’ye kadar çıkıyor. Bir van dolusu odunun yaklaşık 2 aylık ihtiyacı giderdiği belirtiliyor.
Odun satıcıları bu yılki talepten daha şimdiden memnun kaldığını anlatırken, soba satışı yapan esnaf, soğuk günlerin gelmesiyle talebin daha da artacağı öngörüsünde bulundu.

Yeni soba alacak olanlar 360 TL’den başlayıp 12 bin TL’ye uzanan rakamları gözden çıkarmak zoruna…

360 TL’den başlayan elektrikli sobalar, 1,500 TL’ye dek çıkarken, tüp gazlı soba fiyatları ise 1,500 TL ila 2,500 TL arası değişti.

Uzun süreli kullanımıyla bilinen orijinal, gaz yağlı ‘Zibro’ sobalar ise 9 bin TL’den başlayıp 12 bin TL arasında değişen fiyatlara tüketiciye ulaşıyor. Daha düşük kalitedeki gaz yağlı soba ücretleri ise bin TL’den başlayıp 3 bin TL’ye çıkıyor.

Vatandaş şimdiden nasıl ısınacağını düşünüyor…

Elektrikle çalışan soba ve klima kullanacak olanlar, elektrik faturasından korkarken, ülkede odun sobası ve şömineye yönelenlerin sayısının da gün geçtikçe arttığı belirtiliyor.

Elektrik dışında tüp gaz ve gazyağı ile çalışan sobalara ilginin giderek artacağı ön görülürken, bahsi geçen sobaların da fiyatlarıyla tüketiciyi zorluyor.

YENİDÜZEN’in ‘nasıl ısınacaksınız?’ sorusunu yönelttiği vatandaşlar arasındaki bazı öğrenciler, evde mont ile oturacağını, elektrik yakmaya korktuğunu anlatırken, yerli halk, “Hangisi ucuz ki? Ne yaksak pahalı…” görüşünü paylaştı…

soba.png


Odun tedarikçileri talepten memnun…

Süleyman Binatlı Ltd. Müdürü Saffet Binatlılı:

“Van ile satışlar da torba ile satışlar da attı”

“Doğal gaz, elektrik başını aldı gidiyor. Biz onların yanında uygun çalışıyoruz. Bir van odun, 2 bin TL’den başlıyor, 4 bin TL’ye kadar çıkıyor. Bu miktar yaklaşık 2 ay kullanabiliniyor.

Torbalarda satılan 13 kiloluk odunların marketteki satış fiyatı ise 35 TL civarında… Van ile odun satışlarına talep çok arttı. Marketlerdeki torba ile satışlar da çok arttı.”

Serkan Yalın Odunları (Serkan Yalın):

“Talep güzel ama girdilerimiz ve fiyatlar arttı”

“Oduna talep var. İnsanların alım gücü de düştü, bu talep aslında daha da yüksek olabilirdi. Satışlar bu sebeple eskisi gibi değil ama diğer tüketimler de pahalı olduğu için yine de satışlar iyi. Fiyatlar arttı, işçilik ve giderlerimiz iki katı arttı.

Bir van odunun metreküpü Orman Dairsi'nde, şöminelik, kesilmiş ve hazırlanmış 900 TL depo fiyatı oldu. Bir van odun 2 metreküptür. Bizim ülkemizde metreküp hesabıyla satışı yapılıyor. Satışlar 2 bin, 2 bin 500 TL arası başlıyor. Taşımacılık, işçilik, indirmesi, akaryakıt ücreti gibi faktörler tüm bu satış fiyatlarını etkiliyor. Tüketicinin ne mazot derdi, ne işçi bulma ne de taşımacılık derdi olmuyor. Harup ve zeytin ağaçları ise yaklaşık 4 bin TL civarımda gidiyor, çünkü bunları bulunması güç.”

odun.png


Vatandaş dert küpü:

“Hangisi ucuz ki? Ne yaksak pahalı…”

Asel Asgerzade:

“Geçen kış bile sürekli soba yakamadık, evde mont ile oturduk”

“Öğrenciyim ve geçtiğimiz yıl adada ilk kışımı geçirdim. Elektrikli soba kullandım ama çok fazla açamadım çünkü çok pahalı gelmişti. Evde sürekli mont ile oturuyorduk. Hiç iyileşemedim, sürekli hastaydım. Yine elektrik ile ısınmak zorundayım ve yine çok zor bir kış geçecek gibi görülüyor. Sürekli soba çalıştırmıyoruz, evde mont ile oturuyoruz.”

Hasan Ali:

“Ne kullansak yine aynı kapıya çıkacak…”

“Mecburen ne gerekiyorsa onu yapıp ısınacağız, kaçarımız yok. Evde tüp gazlı soba kullanıyoruz. Elektrik de kullansak, gaz yağı da kullansak yine aynı kapıya çıkacak… Hangisi olsa kullanacağız.”

Uğur Özkan:

“Tüm alternatifler bir birine denk, her şey pahalı”

“Tüp gazlı soba kullanıyorum, elektrik de gaz yağı da pahalı, tüm alternatifler bir birine denk. Ülkedeki enflasyon düşürülmeli, alım gücü yükselmeli. Her kesim bu gidişattan etkileniyor, sadece asgari ücretli değil”

Sami Yazcan:

“Ekonomik olmak için çıkar yol arıyoruz”

“Ne kullansak, nasıl ekonomik olsa diye düşünüyoruz ama çıkar yol bulamıyoruz. Her yıl olduğu gibi bu yıl da elektrikli soba kullanacağız, sonucu göreceğiz”

Ahmet Taşkın:

“Elektrikli sobanın fişini açmaya korkuyoruz ama her şey aynı hesaba denk gelecek”

“Evde elektrikli soba kullanıyoruz ama elektrik fişini açarken korkuyoruz. Gaz yağı da kullansak, şömine de kullansak sanırım aynı hesaba denk gelecek. Zaten bir soba kurdurana dek tüm giderleriyle yine aynı hesaba denk gelecek.”


Soba satıcısı Çuvalcıoğlu & Sons LTD Direktörlerinden Gürdal Çuvalcıoğlu:

“Önce ısınmak için en pratik soba, akabinde ‘bütçeme en uygun ne tür soba denk gelir?’ arayışı başlar”

Uzun yıllardır soba satışı yaptığını anlatan Soba satıcısı Çuvalcıoğlu & Sons LTD Direktörlerinden Gürdal Çuvalcıoğlu, havaların soğumaya başlamasıyla satışların ilerleyen günlerde bir anda artacağı öngörüsünde bulundu.  Vatandaşın önce en pratik ve hızlı ısınma yöntemini tercih ettiğini, akabinde ise arayışını ekonomik olanına çevirdiğini ifade eden Çuvalcıoğlu, “Önce soğuklar basınca hızlıca en pratik soba alınır, akabinde bütçeme en uygun ne tür soba denk gelir arayışı başlar.” dedi.

Yerel halkın alım gücünün çok düştüğüne işaret eden Çuvalcıoğlu, buna karşın ülkedeki yabancılar, öğrenciler ve güneyden gelenlerin piyasadaki ekonomik etkisinin olumlu seyredeceğini kaydetti.

Günümüzde vatandaşın elindeki gaz yağı sobalarının tadilatı ve bakımına da ayrı bir önem verdiğini anlatan Çuvalcıoğlu, hem tüp gazlı, hem gaz yağlı hem de elektrikli sobalara olan talebin kış aylarında yoğun olduğunu belirtti.

Çuvalcıoğlu, “Elimizdekileri de korumaya çalışıyoruz, yerli halkın alım gücü düştü” şeklinde konuştu.

gurdal.png


Günmar Süpermarket Direktörü Fuat Tepe:

“Ailelerin torbayla oduna talebi yüksek”

Marketlerde torbalar ile satılan 13 kiloluk odunların özellikle aileler tarafından çok fazla talep gördüğünü kaydeden Günmar Süpermarket Direktörü Fuat Tepe, bunun daha da artacağı düşüncesini paylaştı.

Elektrik ücretlerinden korkan vatandaşın odun sobasına yöneldiğini ifade eden Tepe, satışların yüzde 90’ının ailelere  ve odun sobalarını için olduğunu belirtti.

Şömineli evler için de ailelerin benzer oranda oduna talepte bulunduğu anlatan Tepe, “Elektrik ücretleri bu halde iken vatandaş yakmaya korkuyor.” dedi.

fuat-teke.png

 

Bu haber toplam 4963 defa okunmuştur
Etiketler : ,