Bütçe geçti: 7 milyar 731 milyon 500 bin TL
2019 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı oy çokluğuyla kabul edildi
Meclis Genel Kurulu’nda bütçe maratonu sona erdi. 7 milyar 731 milyon 500 bin TL olarak hazırlanan 2019 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı ve 3 milyar 590 milyon 744 bin 200 TL ödenek öngören Maliye Bakanlığı bütçesi, oy çokluğuyla kabul edildi.
Meclis Genel Kurulu’nda 11 Aralık’ta başlayan bütçe görüşmeleri dün, Maliye ve Gelirler Bütçesi’nin ardından tasarının bütününün oylanmasıyla tamamlandı.
11 Aralık’tan beri devam eden bütçe görüşmelerinin sekizinci ve son gününde saat 18.00 sıralarında yapılan oylamada 2019 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı, 27 kabul, 21 ret ve 2 katılmayanla oy çokluğuyla kabul edildi.
Tatar: “TC’yle ekonomik işbirliği protokolü hayata geçmeli”
Maliye Bakanlığı bütçesi görüşülürken söz alan UBP Genel Başkanı Ersin Tatar, konuşmasının başında Serdar Denktaş ile dün yaşanan tartışmaya işaret ederek, siyaset ortamında, en saygı duyduğu isimlerden biri olan Rauf Raif Denktaş’ın oğluyla tartışmaya girmek durumunda kaldığını dile getirdi.
Tatar “Birbirimize saygısızlık yapmayalım, işimizi yapalım” dedi.
Tatar, Kanal T’yle ilgili tartışmalara yanıt olarak ise, “Beni Kanal T’den vurmayın. Kanal T’yi ben yönetmiyorum, eşim Sibel Tatar yönetiyor” diye konuştu.
Bütçenin gelir ve gider kalemlerini ele alan Tatar, Türkiye ile olan ilişkileri düzeltmek, Ekonomik İşbirliği Protokol’ünü imzalayarak hayata geçirmek gerektiğini dile getirdi.
Muhasebe bakımından Türkiye’ye olan borç kayda alınsa da önemli olanın iç borç olduğunu kaydeden Tatar, iç borcun faizinin 1,5 milyar TL olduğunu belirtti.
UBP Genel Başkanı Ersin Tatar, bazı reformları yaparak Türkiye ile ilişkileri gereken noktaya getirip gerekli kaynakları almak gerektiğini söyledi.
5 milyar TL yardım ve katkıya rağmen bütçedeki açığın devam edeceğini, bunun ciddi sonuçları olacağını, ekonomiyi olumsuz etkileyeceğini belirten Tatar, “Memleketin altyapısı gelişebilecek mi?” diye sordu.
Hükümetin görevinin, yasalara iyi çalışılmasını sağlamak ve sorunlar çıkmasını engellemek olduğunu dile getiren Tatar, yasalarda yaşanan sıkıntıların zaman kaybına yol açtığını belirtti.
“Göç Yasası nasıl düzeltilecek, neden düzeltilmedi, CTP de çok söz verdi ama düzeltebildi mi?” diye soran Tatar, yasa geçirilmeseydi bütçe açığının daha da fazla olacağını, yasa geçtiği halde insanların devlete girme isteğinin sürdüğünü kaydetti.
CAS çalışanlarının durumu, yükseköğretim sektörü, Türkiye’den gelen su, adaletli vergi sistemi, hayat pahalılığı ve ek mesai sorununa değinen Tatar, Merkezi İhale Komisyonu’na önem verilmesi gerektiğini, ara emirlerinden dolayı bazı önemli ana yolların tamamlanamadığını belirtti.
Bu sırada söz alan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, doğu ve batı Girne’de yollarla ilgili bir koridor belirlendiğini, kamulaştırma yapılacağını, ödemenin bir kerede yapılması için prensip kararı aldıklarını söyledi.
///
Denktaş: “CAS için hangi adımı attıysak hukuki engel önümüzü kapattı”
Konuşmalar sonunda söz alan Maliye Bakanı Serdar Denktaş, bütçesinin hazırlanmasına katkı koyan herkese teşekkür ederek, dün CAS çalışanlarının temsilcileri ile görüştüklerini kaydetti.
“Geçen 6-7 ay içinde hangi konuda adım attıysak, hukuki engel önümüzü kapattı, tazminat ödemesi de yapamadık” diyen Denktaş, şirketin mal varlığının da yeterli olmadığını aktardı.
“Münhallere başvurabilirler… Elimizden fazla bir şey gelmiyor”
CAS’ın borcunu kendilerinin üstelenip üstlenemeyeceğinin de araştırıldığını ancak hukuki engelle karşılaşıldığını ifade eden Denktaş, şirkete ait araçların sivil havacılığa alınıp alınamayacağına bakılacağını, CAS çalışanlarının açılabilecek münhallere başvurabileceklerini, ellerinden fazla bir şey gelmediğini kaydetti.
Yeni yılın ilk ayı içinde bir formül bulmayı hedeflediklerini belirten Denktaş, manipülatif bütçe konusundaki eleştirilerin de doğru olmadığını kaydetti.
Sıkıntılı bir yıl…
Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Maliye açısından sıkıntılı bir yıl geçirdiklerini, sıkıntılı bir yıl daha beklendiğini, ancak bunların altından kalkılabileceğini belirtti.
TC’nin kendilerine her zaman yardım eli uzatamayacağını ifade eden Denktaş, bunun altından nasıl kalkabileceğinin formülünü yaratmaya çalıştıklarını, bu sebeple de önümüzdeki yıl için yerel bütçe açısından öngörülen yatırımların yapılabilmesi için çalışacaklarını aktardı.
Ek mesaiye karşı ek önlemler
Ek mesailer konusunda, vardiyanın bacaklardan biri olduğunu, ancak bunun yeterli olmadığını belirten Denktaş, sendikalarla istişare edilerek ek önlemler alarak bu sorunu aşmak niyetinde olduklarını vurguladı.
Dome Hotel
Çalışanların ek mesailerin ne zaman ödeneceğini sorduğunu, bu yıl içinde bir ek mesai ödeneği olamayacağını, en erken ödemenin Ocak ayında yapılabileceğini belirten Denktaş, Dome Otel konusunda ise buranın zarara uğratılmadığını, vergi konusunda bir sıkıntı yaşandığını, çalışanlar konusunda da bir sıkıntı olmadığını, kendisinin mevcut sistemin devamından yana olduğunu kaydetti.
Emlak vergisi konusunda yasal düzenlemeler yapıldığına da işaret eden Denktaş, düzenlemenin Ocak sonu gibi hazır olabileceğini belirtti.
“Biz şu adımı atıyoruz, onun için şu kadar paraya ihtiyacımız olacak”
Orta vadeli programın bittiğini söyleyen Denktaş, “Türkiye’nin bize ‘şunu yapın size şu kadar verelim’ yaklaşımı yerine, biz kendi çalışmalarımızı yapıyoruz. Biz şu adımı atıyoruz, onun için bizim şu kadar paraya ihtiyacımız olacak” mantığında olduklarını ve TC ile bunun istişare edileceğini kaydetti.
Denktaş, 2019 bütçesinin hayırlı olmasını temenni etti.
Maliye Bakanı Denktaş’ın konuşması ardından 3 milyar 590 milyon 744 bin 200 TL ödenek öngörülen Maliye Bakanlığı bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi.
Daha sonra 2019 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı milletvekillerinin oyuna sunuldu ve yapılan açık oylamada 7 milyar 731 milyon 500 bin TL’lik tasarısı 27 kabul, 21 ret ve 2 katılmayanla oy çokluğuyla kabul edildi.
///
Erhürman: “Canla başla çalışmaya devam edeceğiz”
Oylama ardından söz alan Başbakan Tufan Erhürman, bütçe görüşmeleri sürecinde tüm katkı koyan milletvekillerine, Meclis çalışanları ve basın çalışanlarına teşekkür etti.
Başbakan Erhürman, hükümetin, bütçe disiplini, gelirlerin arttırılması ve giderlerin azaltılması için canla başla çalıştığını ve çalışmaya devam edeceğini kaydetti.
Meclis Genel Kurulu dünkü birleşimini tamamladı.
Meclis Genel Kurulu’nun bir sonraki birleşimi 25 Aralık Salı günü saat 10.00’da başlayacak ve bu toplantıda yasama öncelikli olacak şekilde, yasama ve denetim görevi birlikte gerçekleştirilecek.