1. HABERLER

  2. ARŞİV

  3. BÜTÇE MARATONUNDA SON GÜN
BÜTÇE MARATONUNDA SON GÜN

BÜTÇE MARATONUNDA SON GÜN

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 149 milyon 210 bin 335 TL’lik Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı bütçesini oyçokluğuyla kabul etti.

A+A-

 

 

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 149 milyon 210 bin 335 TL’lik Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı bütçesini oyçokluğuyla kabul etti.

 

Genel kurulda dün gece yarısına kadar süren bütçe görüşmesinde ilk sözü alan CTP - BG Milletvekili Mustafa Yektaoğlu, Doğu Akdeniz’in tam ortasında bulunan Kıbrıs’ın lojistik potansiyelinden sadece Güney Kıbrıs’ın yararlandığını öne sürdü.

 

Lojistik Hizmet Sektörü’nün taşımacılık ayağının da Güney Kıbrıs’ın olumsuz politikasından dolayı AB merkezinde konuşma konusu dahi olmadığını belirten Yektaoğlu, bunun sonunda taşımacılığın maddi ve manevi kazancını Rum tarafının elde ettiğini ve “sessiz kalan” Türk tarafının ise bu konuda da geri kaldığını savundu.

 

Yektaoğlu, “Kıbrıs” hava sahasından geçen uçaklardan sadece Rum tarafının gelir elde ettiğini, teknolojisi çok daha iyi olan KKTC’nin ise bu konuda hiç gelir elde edemediğini söyledi. Limanların lojistik hizmet açısından geliştirilmesi gerektiğini belirten Yektaoğlu, AB nezdindeki engellemelerin kaldırılması için girişimlerde bulunmak gerektiğini kaydetti.

 

Yeşil Hat Tüzüğü’nün kapsamının geliştirilmesi yönünde çalışmalarda bulunmak gerektiğini kaydeden Yektaoğlu, bu yönde güçlü politikalar oluşturulması halinde bunları güçlü argümanlarla destekleyeceklerini söyledi.

 

Olası depremle ilgili sorunların da ötelendiğini öne süren Mustafa Yektaoğlu, deprem konusu ve afet meselelerinin hak ettiği şekilde konuşulup, gerektiği kadar düşünülmediğini belirterek, afet yönetmeliği ve yapı denetimiyle ilgili yasal düzenlemenin bir an evvel çıkarılması gerektiğini kaydetti.

 

FELLAHOĞLU

 

CTP - BG Milletvekili Kadri Fellahoğlu da konuşmasında, memleketin altının üstüne geldiği bir dönemde hükümetin hükümet etmek dışında her işle uğraştığını savundu.

 

Fellahoğlu, teknik bir bakanlık olan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın ülkenin alt yapısıyla ilgilendiğine işaret ederek, üstüne düşeni yapması temennisinde bulundu.

 

Yol yapılırken hiçbir tedbir alınmadığını ve daha bitmeden yolların birçok insana mezar olduğunu savunan Fellahoğlu, anayolların mevcut araçları kaldıramaz hale geldiğini söyledi.

 

Kadri Fellahoğlu, akışkan trafik sağlamak için gereken her türlü tedbirin şart olduğunu belirtti. Anayollardaki kavşaklarda bir takım iyileştirmenin şart olduğunu kaydeden Fellahoğlu, araç sayısının her geçen gün arttığı yolları yeniden ele alıp projelendirmek gerektiğini belirtti.

 

Fellahoğlu, trafik konusunda eğitimin de büyük önem taşıdığını kaydetti. Yollardaki oto korkuluklarının önemine vurgu yapan Fellahoğlu, yollara, betonarme yerine alüminyum ya da çelik korkuluk koymak gerektiğini savundu.

 

Yeni havayolunun akıbetini de soran Fellahoğlu, Telekomünikasyon Dairesi’nin de yeniden yapılanması gereğine dikkat çekti. Fellahoğlu, aksi takdirde Telekomünikasyon Dairesi’nin akıbetinin kapanmak olacağını öne sürdü.

 

ÇAKICI

 

TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı da konuşmasında, “mağdur olan KTHY çalışanlarının hükümetin sözüne güvenip, çadırlarını kaldırdıklarını” kaydederek, hükümetten üstüne düşeni yapması ve sözünü tutması gerektiğini söyledi.

 

Yeni havayolu şirketiyle ilgili sözleri de hatırlatan Çakıcı, yeni havayolu kurulmasında ne aşamada olunduğu konusunda somut yanıt beklediklerini belirtti.

 

Telefonla ilgili altyapının yenilenmesi gerektiğini kaydeden Çakıcı, yeni teknolojilere sahip bir telekomünikasyon dairesinin hayata geçmesi temennisinde bulundu.

 

Mehmet Çakıcı, Telekomünikasyon Dairesi’nin özelleştirilmesinden vazgeçildiği yönünde bir izlenim edindiğini ve “bunun da AB’den sağlanan destekten kaynaklandığını” söyledi.

 

Çakıcı, Meteoroloji Dairesi’nin de daha çağdaş bir yapıya kavuşturulması gerektiğini belirterek, karayolları ve trafiğe ayrı bir önem vermenin şart olduğunu kaydetti.

 

EMİROĞULLARI

 

TDP Milletvekili Mustafa Emiroğulları da konuşmasında, KTHY konusunda hükümetin sınıfta kaldığını ileri sürerek, havayolu şirketiyle başladığını öne sürdüğü “peşkeşin” DAİ ve K - Pet ile devam ettiğini savundu.

 

Emiroğulları, büyük gelir kaynağı GSM şirketlerinin de “peşkeş çekildiğini” ve ülkenin büyük zarara uğratıldığını öne sürdü.

 

“Yolların, çemberler ve kavşaklarla tuzağa dönüştüğünü” söyleyen Emiroğulları, yapımı devam eden yollarda tedbir alınma konusunda hassas olmak gerektiğini belirtti. Emiroğulları, hükümetin “iradesizliğinden” dolayı yolların dahi Ankara’da planlandığını ileri sürdü.

 

Emiroğulları, ülkeye gerçek yatırımcıyı çekebilmek için altyapı sorunlarının çözümlenmesi gerektiğini belirtti.

 

AVCI

 

ÖRP Genel Başkanı Turgay Avcı, ülkedeki yolların hep tartışmaya açık olduğunu belirterek, çağdaş yolun bir ihtiyaç olduğunu söyledi.

 

Avcı, ana sorunun yarını değil bugünü düşünmek olduğunu ileri sürerek, çift yolun Karpaz’a kadar gitmesi gerektiğini belirtti.

 

Turgay Avcı, sigortada kaza yapanla hiç yapmayanın ayrı muamele göreceği bir düzenlemenin şart olduğunu kaydetti.

 

Avcı, kronikleşen haberleşme sorununa da eğilmek gerektiğini kaydetti.

 

SOYER

 

CTP - BG Milletvekili Ferdi Sabit Soyer de konuşmasında, telekomünikasyon alanında son dönemlerde, GSM operatörleri ve telefon dairesine karşın, bu alanda haksız kazanç elde eden yerler bulunduğunu belirterek, özellikle jetonlu telefonlardan konuşmalarda azalma yaşandığına dikkati çekti.

 

Soyer, Meteoroloji Dairesi’nin hava durumu yanında fırtına ve kasırgaya karşı da kendisini geliştirmesi gerektiğini kaydetti.

 

Ferdi Sabit Soyer, KTHY çalışanlarının sadece istihdamının yeterli olmadığını belirterek, kıdem tazminatı, İhtiyat Sandığı ve SSK alacaklarının da ödenmesi gerektiğini söyledi.

 

SANER

 

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hamza Ersan Saner, milletvekillerine yaptıkları öneri ve eleştirilerden dolayı teşekkür ederek başladığı konuşmasında, lojistikin en çok gelişmesi gereken sektör olduğu konusunda hem fikir olduğunu belirtti.

 

Saner, Kıbrıs üzerinden geçen uçaklardan KKTC’nin para almaması konusunda sadece hükümetin değil, parlamentonun da üstüne düşeni yaması gerektiğini söyledi.

 

İnşaat Dairesi’nin inşaatlarda gerekli denetim ve kontrolleri yaptığını kaydeden Saner, karayollarında bu yıl çok başarılı atılımlar yaptıklarını ve adım adım bu yatırımları geliştireceklerini kaydetti.

 

Hamza Ersan Saner, internet üzerinden telefon görüşmesi yapma konusunda da gereken girişimlerde bulunduklarını söyledi. Saner, Elektronik Haberleşme Yasası’nın geçmesiyle ilgili tüzüklerin de hazırlanacağını ifade etti.

 

Konuşmaların ardından Genel Kurul, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı bütçesini oyladı ve oyçokluğuyla kabul etti.

 

Genel kurul daha sonra çalışmasını saat 12.00 sıralarında tamamladı.

 

Meclis Genel Kurulu’nda bugün Mahkemeler, Maliye Bakanlığı ve Gelirler bütçeleri görüşülerek, oylanacak. Ardından ise 2012 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı madde madde görüşülerek bütünü oylanacak.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 1325 defa okunmuştur