1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Cafer Gürcafer'e 2 gün tutukluluk
Cafer Gürcafer'e 2 gün tutukluluk

Cafer Gürcafer'e 2 gün tutukluluk

Müteahhitler Birliği Başkanı Gürcafer “İrtikap”, “Sahte belge düzenleme”, “Sahte belge düzenlenmesine tahrik etme”, “Sahte belgeyi tedavüle sürme” suçlarından, birlik çalışanları ise “Sahtekarlıkla kayıt temin etme” suçlarından mahkemeye çıkarıldı.

A+A-

Serap ŞAHİN

Polis Genel Müdürlüğü’ne bağlı Mali Mücadele Şube Amirliği tarafından yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB) Başkanı Cafer Gürcafer “İrtikap”, “Sahte belge düzenleme”, “Sahte belge düzenlenmesine tahrik etme”, “Sahte belgeyi tedavüle sürme” suçlarından, birlik çalışanları H.A ve N.T. ise “Sahtekarlıkla kayıt temin etme” suçlarından mahkemeye çıkarıldı. Mahkeme 3 zanlının da 2 gün daha poliste tutuklu kalmasına karar verdi.

Mahkemede detayları aktaran polis memuru, söz konusu birlik ile Çalışma Bakanlığı arasında ülkeye getirilecek yabancı işçilerle ilgili protokol olduğunu söyledi. Müteahhitler Birliği Başkanı Gürcafer’in işlemleri hızlandırmak gerekçesi ile bir inşaat firmasından 3 yılda toplamda 135 bin 800 Euro para aldığını belirten polis, bu yönde ifade olduğunu söyledi.

Ayrıca polis, Gürcafer’in inşaat firmalarının başvuruları doğrultusunda, firmaların haberi olmadan ülkeye 30 işçi getirildiğini ve bu kişilerin nerede olduklarının bilinmediğini, araştırmaların sürdüğünü belirtti.

Öte yandan Müteahhitler Birliği tarafından ülkeye getirilecek işçilere yönelik, Pakistan uyruklu kişilerle ilgili de bir protokol olduğunu ve bu protokolle de 22 kişinin ülkeye getirildiğini dile getiren polis, bu konuda araştırmanın sürdüğünü, sayının yükselme ihtimali olduğunu kaydetti.

 

“Gürcafer işlemleri hızlandırma gerekçesi ile 135 bin 800 Euro para aldı”

Mahkemede detayları aktaran polis,  Müteahhitler Birliği ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında 2007 tarihinde bir protokol imzalandığını, ülkeye gelecek yabancı işçilerin ön izin, ön izin uzatma ve kota işlemlerini kolaylaştırmak amacıyla söz konusu birliğin bu faaliyetleri sürdürdüğünü söyledi.

Polis, 3 Haziran 2024 tarihinde bir inşaat firmasının mali şubeye şikâyette bulunduğunu, firmanın 55 kişilik bir kota başvurusu yaptığını ancak Gürcafer’in 55 kişilik başvuruyu sahte belge düzenleyerek firmanın haberi olmadan iptal ettirdiğine yönelik ifade verdiğini belirtti.

Polis, zanlı Gürcafer’in Çalışma Bakanlığı’na “sahte belge” düzenleyerek bu işlemi gerçekleştirdiğini belirtti.

28 Mart 2024 tarihinde mahkeme emri gereği Kıbrıs’ın kuzeyine getirilen üçüncü dünya ülkeleri vatandaşları ile ilgili tahkikat başlatıldığını dile getiren polis, konuyla ilgili Mali şube’ye ifade veren inşaat firmasındaki bir şahsın, Gürcafer’in işlemleri hızlandırma gerekçesi ile 2020 ve 2023 yılları arasında 135 bin 800 Euro para aldığını söylediğini kaydetti.

 

“Toplamda 30 kişinin nerede olduğu bilinmiyor”

Polis, 9 ve 21 Haziran 2023 tarihinde başka bir inşaat firmasının yaptığı toplam 30 kişilik başvuruyla ilgili inşaat firmasının uzun süre bekletildiğini, firmaya bilgi verilmediğini ancak 16 kişinin kanunsuz bir şekilde ülkeye getirildiğini söyledi.

16 kişinin şu an nerede olduğunun tespit edilemediğini dile getiren polis bu konuda araştırmanın sürdüğünü söyledi.

Polis, diğer 2 zanlının da 16 kişinin ülkeye kanun dışı getirilmesine bilgisayarda işlem yaparak vesile olduklarını söyledi.

Yine bir inşaat firmasının şikâyeti ile toplamda 14 kişinin daha firma bilgisi dışında adaya getirildiğini ve bu kişilerin de nerede oldukları ile ilgili izahat istendiğini mahkemeye aktaran polis, Gürcafer’in oğlunun şirketindeki hissedar bir şahsın 14 kişinin nerede olduklarını bildiğini ve bugün polise teslim edeceği yönünde ifadesi olduğunu kaydetti.

 

“22 kişi getirildi ancak sayının çok daha fazla olduğu yönünde bilgi aldık”

Yürütülen soruşturma kapsamında Müteahhitler Birliği tarafından Kıbrıs’ın kuzeyine getirtilecek “Pakistan uyruklu” kişilere yönelik bir protokol bulunduğunu aktaran polis, bu protokolle 22 kişinin getirtildiğini ancak sayının çok daha fazla olduğu yönünde bilgi aldıklarını, konuyla ilgili araştırmanın sürdüğünü belirtti.

 

 

“Yeni olgular çıkması kuvvetle muhtemel”

Polis tarafından Müteahhitler Birliği’nde yapılan aramada zanlı 2’nin bilgisayarındaki verilerin silindiğinin tespit edildiğini ifade eden polis, bu konuda izahat istendiğinde “Prosedür gereği silindiği” yönünde ifade verildiğini ancak verilerin 28 Haziran’da aynı gün ve aynı dakikada silindiğini belirtti.

6 adet cep telefonunun emare olarak alındığını kaydeden polis, zanlılarla bağlantılı olduğu tespit edilen bir kişinin daha arandığını, alınması gereken çok sayıda ifadenin olduğunu ve yeni olguların çıkmasının kuvvetle muhtemel olduğunu mahkemeye aktardı.

KTMİB arşivindeki belgelerin birçoğunun inceleneceğini belirten polis, zanlıların lehine ve aleyhine olan tüm unsurları araştıracaklarını kaydetti, 2 gün tutukluluk talep etti.

Yargıç talebi onayladı.

 

11-093.jpg

Mahkemeye getirilen diğer iki zanlı...

Bu haber toplam 4330 defa okunmuştur