1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. “Çağrılsak ‘KOŞA KOŞA’ giderdik!”
“Çağrılsak ‘KOŞA KOŞA’ giderdik!”

“Çağrılsak ‘KOŞA KOŞA’ giderdik!”

Meclis’ten davet alınan toplantılara istisnasız katıldıklarına işaret eden Bedevi, Barolar Birliği’nin Anayasa Değişikliği ile ilgili sürece dahil edilmediğini savundu.

A+A-

Barolar Birliği Başkanı Ünver Bedevi ‘davet alınan tüm Meclis Komitesi toplantıları’na katıldıklarını belirtti; Baro’nun Anayasa Değişikliği sürecine dahil edilmediğini savundu

 

Meltem SONAY

Barolar Birliği, Avukat Milletvekili Fazilet Özdenefe’nin eleştirilerini yanıtladı, Barolar Birliği’nin Faiz Yasası için Meclis’e ‘Yasa Önerisi’ sunduğunu, davet aldıkları tüm komite toplantılarına katıldıklarını, Anayasa Değişikliği ile ilgili çalışmalarda çağrılmadıkları için yer almadıklarını ve Barolar Birliği’nin gönüllülük esasına dayalı, özverili ile birçok kurumda görev aldığını belirtti.

“Faiz Yasası ile ilgili önerimizi sunduk”

Barolar Birliği Başkanı Avukat Ünver Bedevi, milletvekili Özdenefe’nin Faiz Yasası’yla ilgili Meclis’teki Ad-hoc Komite’de baroları temsilen avukat olmasına karşın herhangi bir yasa önerisi sunulmadığına yönelik ifadelerinin yanlış olduğunu söyledi. Bedevi, Barolar Birliği’nin ‘Borç ve Mükellefiyetler üzerindeki Faizlerle İlgili Düzenleyen Yasa Önerisi’ni hem Meclis’e, hem de milletvekillerine sunduğunu kaydetti.

Yasa Önerisi’nin tüm camiayı dahil edilerek çok ciddi sayıda hukukçudan görüş alınarak hazırlandığını belirten Bedevi, kısa ve öz, maksada her bakımdan hizmet eden önerinin de hükümlü, hükümsüz, geçmiş, gelecek her türlü borç alacak ilişkisine çare olacağını öngördükleri önerinin de tüm kesimlerle paylaşıldığını da altını çizdi.

“Davet aldığımız toplantılara istisnasız katıldık”

Meclis’ten davet alınan toplantılara istisnasız katıldıklarına da işaret eden Bedevi, “Bunlar bizim gönüllü olduğumuz, talip olduğumuz, hukukçular olarak hiçbir karşılık beklemeden katkı koymaya hazır olduğumuz çalışmalar” dedi.

Yasa yapmanın baronun, mahkemelerin değil, Meclis’in asli görevi olduğuna vurgu yapan Bedevi, baronun da her zaman katkı koymaya hazır olduğuna vurgu yaptı.

“Mevcut yapılandırma yasasında, bizim çalışmamızdan da alıntılar var”

Faizler konusunda geçmiş dönemde yapılan yapılandırma yasalarının yetersizlikleri olduğunu hatırlatan Ünver Bedevi, faiz enkazına çare olacak ciddi bir yasaya ihtiyaç olduğuna o dönemde de işaret ettiklerini anımsattı.

Mevcut hükümet göreve geldiğinde Ad-Hoc Komite’nin kurulduğunu ve yürürlükteki yapılandırma yasasının devreye girdiğini hatırlatan Bedevi, “Bu yeni yapılandırma yasası devreye girerken bizim Faiz Yasa Önerisi çalışmamızdan da ciddi alıntılar vardır” şeklinde konuştu.

“Faiz sorunu bütünüyle ortadan kaldıracak bir çalışmaya ihtiyaç var, Barolar Birliği katkıya hazır”

“Faizler konusunda ciddi bir çalışma gerektiği, haberinizde de yer alıyor. Fazilet Özdenefe, bu sıkıntılara, eksiklilere kendisinin de katıldığını söylüyor” diyen Bedevi, geçmişe kıyasla son yasanın ciddi bir ilerleme sağlamasına karşın, tüm faiz soruna çare getirecek bir yasanın da ihtiyacına işaret etti.
Hiç vakit kaybedilmeden toplumun çok büyük bir kısmını etkileyen bu konuya yönelik bir çalışmanın yapılması gerekliliğine işaret eden Ünver Bedevi, Barolar Birliği’nin bundan önce olduğu gibi, bundan sonra da katkıya hazır olduğunun altını çizdi.

“Davet alsaydık koşa koşa giderdik”

Fazilet Özdenefe’nin ‘Baro Anayasa Değişikliği’ne destek olmadı, öneri sunmadı. Herkese soruldu.’ ifadeleri üzerine, “Barolara ve Barolar Birliğine hangi tarihte, nasıl siz de bir görüş verin dendi, birisi bana söylesin” diyen Bedevi, kurulan komiteye davet almadıklarını belirtti.
Anayasa değişikliği çalışmaları sürecinde kurulan komitede, belli kişiler ve kurumlardan görüş istendiğini kaydeden Bedevi, Barolar Birliği’nin bu sürece dahil edilmediği savundu.
Ünverdi, “Biz Barolar Birliği olarak davet edilseydik, davet edildiğimizde istisnasız davet edildiğimiz diğer komite çalışmaları gibi seve seve, koşa koşa giderdik” dedi.

“Yasa yapma vazifesi Meclis’indir…”

Yasa yapma vazifesinin Meclis’in olduğunu yineleyen Ünver Bedevi, “Barolar belli bir maksat için kurulmuştur, belli bir yasal çerçevede faaliyet gösteririler. Yasa yapma konusunda bilgiye sahiptirler, katkı da koymak isterler ama bu demek değildir ki baro oturup A’dan Z’ye bir yasa hazırlayacak, böyle bir önceliği, vakti olacak demek değildir” şeklinde konuştu.

Ünverdi’nin ifadeleri devamla şöyle:
“Bir ülkede bir Anayasa değişiklik süreci yaşayacaksın, bunu bir siyasi kavga haline getireceksin, bazı kesimlere soracaksın… Ülkenin Anayasa’sı ise konu, herkesin buna dahil edilmesi gerekiyordu. Vatandaş da daha çok dahil edilmeliydi, gerektiği gibi yapılmadı. Biz işin siyasi yönünde değiliz, biz işin hukuk yönündeyiz. Biz siyasi olarak hiçbir zaman dahil olmayız.  Anayasa değişiklik taslağında içerik olarak fayda getirecek şeyler de vardı ama sadece  Anayasa’yı değiştirmek suretiyle getirilecek değişiklikler de vardı, normal yasa yolu ile  yapılabilecek düzenlemeler de vardı.

Anayasa o şekli ile değişmedi diye, tepki koymak yerine daha yapıcı ve daha iyi niyetle bakmak lazım. Ayrı yasalarla, Meclis’teki çoğunlukla yapılabilecek değişiklikler yapılabilir.”

Sürecin mutfağında hukukçuların yer alması gerektiği düşüncesini belirten Bedevi, hukukçuların da dahil olduğu ve tüm kesimlerin de dahil olduğu süreçte, bilgilendirilen halkın da gerçekleştiren ve ‘3’te 2 çoğunlukla Hayır denilen’ referandumda daha değişik yanıt verebileceğini ifade etti.

“Baro geliriyle binayı tamamladı… Süper lüks değil”

Özdenefe’nin Barolar Birliği’nin geliri ve harcamalarına ilişkin eleştirilerini de yanıtlayan Bedevi, Baro’nun gelir-giderlerinin şeffaf olduğunu ve dileyen meslektaşlarının da bakabileceğini belirtti.

Önceki Baro Yönetimlerinden başlayan bir merkez bina çalışması olduğunu ifade eden Bedevi, baronun kurumsallaşması ve faaliyetlerini daha etkili yapabilmesi için binanın şart olduğuna vurgu yaptı. Baroların gelirini sağlayan yasal değişiklikten sonraki gelirlerin baro binası için harcandığını belirten Bedevi, binanın tamamlandığını, yakında da açılacağını kaydetti.

Bu aşamadan sonra elde edilecek gelirlerin de faaliyetlere aktarılmasının planlandığını belirten Bedevi, 150 bin STG civarı harcama ile binanın tamamlandığını ve ‘süper lüks’ olmadığını ifade etti.

“Hiçbir zaman ücret talebimiz olmadı”

Özdenefe’nin ‘Bilgi Edinme Kurulu’na üye atanması için Barolar Birliği’nin toplantı başına ücret talep ettiği’ne ilişkin açıklamalarına da yanıt veren Barolar Birliği Başkanı Bedevi, Barolar Birliği’nin ve atanan üyenin ücret talebi olmadığını ifade etti.

Barolar Birliği’nin yasa tahtında kurulmuş birçok komisyon ve komitede de atanmış üyesi olduğuna işaret eden Bedevi, hiçbir zaman da ücret talebi olmadığının altını çizdi.

Başbakanlık nezdinde kurulan Bilgi Edinme Kurulu için de üye seçiminde, birkaç meslektaşından üyeliğin iş yükü, ne kadar zaman ayırmak gerekeceği ve ücreti olup olmayacağına ilişkin sorular geldiğini kaydeden Bedevi, kendisinin de bu soruları Başbakanlık Yetkilisine ilettiğini aktardı.

“Hiçbir zaman ücret yoksa biz üye atamayacağız konuşması geçmedi, ortada böyle bir niyet yok” diyen Bedevi, bu suçlamada ‘art niyet’ aradığını ifade etti.

Bedevi, söz konusu kurula bir avukatın üye olarak atandığını ve üyenin de faal olarak katkı verdiğinin altını çizdi.

Bedevi, “Maaşlı insanların, kendi işinden, davasından, geçim kavgasından vakit ayırıp maaşsız, gönüllülük esasına dayalı katkı koymaya çalışan hukukçulara getirilen suçlama insafsız, yersiz ve tuhaftır” şeklinde sözlerini tamamladı.

----------------------------------------------------------

CTP-BG Milletvekili, Avukat  Fazilet Özdenefe'nin röportajı için TIKLAYINIZ

Bu haber toplam 3906 defa okunmuştur