1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. CAS için tasfiye kararı
CAS için tasfiye kararı

CAS için tasfiye kararı

Lefkoşa Kaza Mahkemesi, CAS şirketinin tasfiyesine karar verdi

A+A-

Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde bugün Cyprus Airport Services (CAS) ve Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) ile ilgili davalar görüşüldü. 

KTHY’nin satılan binasından elde edilen gelirin hangi yasa tahtında dağıtılacağı, tasfiye memurunun hangi yolu izleyeceğiyle ilgili dava, tarafların savunmalarını hazırlaması için 3 Ocak’a ertelendi. 

CAS’la ilgili davada ise şirketin tasfiyesi açıklandı.

2007’de kurulan ve faaliyetlerine 2008 sonlarında başlayan CAS yaklaşık 10 yıldır Ercan’da yer hizmetleri veriyordu. CAS personeli, aylardır gerek Ercan’da, gerek Başbakanlık gerekse Meclis önünde eylemler yaparak şirketin statüsünün netleştirilmesini ve aylardır alamadıkları maaşlarını talep ediyordu.

İLK GÖRÜŞME KTHY’NİN… 

Lefkoşa Kaza Mahkemesi, ilk olarak KTHY ile ilgili davayı görüştü.
KTHY binasının satışından elde edilen gelirin alacaklılara Şirketler Yasası mı yoksa tasfiye halindeki kamu iktisadi teşebbüsleri ile ilgili kuralları düzenleyen 46/98 sayılı yasa tahtında mı verileceğiyle ilgili dava, tarafların savunmalarını hazırlamaları için 3 Ocak’a ertelendi. 
Dava 3 Ocak Perşembe günü Lefkoşa Kaza Mahkemesi Başkanı Talat Usar huzurunda görüşülecek. 
KTHY’nin binası, yaklaşık 22 milyon TL’ye satılmıştı. Vakıflar Bankası’na olan 2 milyon 750 bin TL borç ödendi. Kalan paranın alacaklara nasıl dağıtılacağı konusunda mahkeme huzuruna taşınan iki yol var. Şirketler Yasası uyarınca alacaklıkların dağıtılması konusunda öncelik personelin ve İhtiyat Sandığı’nın. 46/98 sayılı yasaya göreyse öncelik Maliye Bakanlığı’nın. 
KTHY ile ilgili davayı Kıbrıs Türk Kamu Emekçileri Sendikası (KES) Buran Atakan da izledi. Atakan, CAS’la ilgili davada da hazır bulundu.

CAS TASFİYE EDİLDİ

Lefkoşa Kaza Mahkemesi, daha sonra da CAS’la ilgili davayı görüştü.
Mahkeme, hiç müşterisi kalmadığından hizmet veremeyecek ve borçlarını ödemeyecek duruma gelen CAS şirketinin tasfiyesine karar verdi. CAS’ın borçlarının, sermayesinin iki katından fazla olduğu da açıklandı.
Şirket ortakları, şirketin borç ödeme gücünü kaybettiği gerekçesiyle mahkemeden şirketin tasfiyesi konusunda karar almasını talep etti. Karar, 7’nci celsenin gerçekleştiği bugün Lefkoşa Kaza Mahkemesi Başkanı Talat Usar tarafından okundu. 
Usar, şirketin borçlarının sermayesinin iki katından fazla olduğunu, şirketin hizmetinin kalmadığını ve borçlarını ödeyemeyecek durumda olduğunu belirterek bu gerekçelerle tasfiyesine karar verildiğini kaydetti. 
Resmi Kabz Memurluğu ve Mukayyitlik Dairesi Müdürü olan, KTHY binasının açık artırmayla satılması için de yetkilendirilen Resmi Kabz ve Tasfiye Memuru Olgun Yetişmiş, CAS’la ilgili süreçte de yetkili oldu. KTHY’nin avukatı Feyzi Hansel, CAS’ın da avukatlığını yapıyor.
Hansel’in verdiği bilgiye göre, mahkeme kararı tebliği edildikten sonra CAS’ın tasfiye kararı Resmi Gazete’de yayımlanacak. Tasfiye bilançosu hazırlanacak ve şirket mallarının paraya çevrilme süreci başlayacak.

MAHKEMEDE GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMİ

Bu arada, polis, davanın görüşüldüğü salonda ve mahkeme avlusunda geniş güvenlik önlemi aldı. Davanın görüşülmesinde hazır bulunan CAS çalışanları karar okunup salondan dışarıyla çıkınca Avukat Hansel ve Resmi Kabz ve Tasfiye Memuru Yetişmiş’e de sözlü tepki gösterdi.

cc-041.jpg

CAS ÇALIŞANLARINDAN AÇIKLAMA… ÖZNERGİZ: “SOKAĞA ATILDIK”

CAS şirketinde çalışanlar adına basına açıklama yapan Erkut Öznergiz, “Bize bu işin çözüleceğini söylediler ama şirket tasfiye edildi. Sokağa atıldık” dedi.
Milli değer olan Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın (KTHY) tasfiye edilmesinin karşısında duranların bugün KTHY’nin uzantısı olan CAS’ın kapatılmasına sebep olduğunu söyleyen Öznergiz, “133 kişiden oluşan CAS personeli 2007’den bu yana iktidara gelen hükümetlerin istihdamlarıdır. Hepimizi kimlerin işe aldığı bellidir. Biz bu şirkete ‘devletindir’ diyerek aldılar” şeklinde konuştu.
Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın CAS ile ilgili açıklamalarını da eleştiren Öznergiz, Başbakanlık Denetleme Kurulu'nun şirketle ilgili raporu 4 aydır tamamlayamadığını da savundu. 
Erkut Öznergiz, “Eylemlerimizin bugüne kadar sessiz şekilde devam etmesi yanlıştı. Bundan sonra böyle olmayacak” dedi. 
Öznergiz, bu akşam Ercan Havaalanı’nda da eylem yapacaklarını açıkladı.

me-003.jpg

MECLİS ÖNÜNDE EYLEM

Bir grup CAS şirketi çalışanı, bugün şirketin tasfiye kararının ardından Cumhuriyet Meclisi önünde eylem yaptı. 
Eylem çerçevesinde Cumhuriyet Meclisi önünde yapılan basın açıklaması ile tasfiye kararı protesto edildi.
CAS çalışanları adına Erkut Öznergiz yaptığı açıklamada, şirket çalışanlarının uzun süreden beri siyasilerin verdiği sözü tutmalarını beklediğini ancak “sözlerin unutulduğunu” ve bugün şirketin tasfiye edildiğini söyledi. 
Hükümet yetkililerinin 6 aydan beri çözüm sözü verdiğini söyleyen Öznergiz, “Bugün geldiğimiz noktada boşuna beklediğimiz ortaya çıktı” dedi. 
Öznergiz, 2009 yılından beri CAS’ta çalıştıklarını, şirketin devlete ait olduğunun 2009 yılında Başsavcılıktan alınan görüşle de teyit edildiğini belirtti. 
Daha sonra başsavcılık görüşünün değiştiğini ve CAS’ın devlete ait olmadığı yönünde bir görüş verildiğini anlatan Öznergiz, haziran ayından itibaren yetkililerin “CAS özeldir” demeye başladığını söyledi. 
CAS’ın borçlarına değinen Öznergiz, borçları kimlerin yaptığının, bu noktaya nasıl gelindiğinin araştırılmasını ve suçu olanların cezalandırılmasını istedi. 
Eylemlerine devam edeceklerini söyleyen Öznergiz, bu akşam Ercan Havalimanı’na gideceklerini eğer girişlerine izin verilmezse çemberde eylem başlatacaklarını kaydetti. 

Bu haber toplam 3715 defa okunmuştur
Etiketler : ,
İlgili Haberler