1. YAZARLAR

  2. Sevgül Uludağ

  3. Çatoz ve Lefkoşa’dan notlar…
Sevgül Uludağ

Sevgül Uludağ

0090 542853 8436/00357 99 966518

Çatoz ve Lefkoşa’dan notlar…

A+A-

Kayıplar Komitesi’nin bazı kazı alanlarını ziyaret ettik…

 

sev-012.jpg

Kayıplar Komitesi’nin adamızın kuzeyinde ve güneyinde yürütmekte olduğu kazılar kesintisiz biçimde devam ederken, dün sabah Kayıplar Komitesi Kazılar Koordinatörü Arkeolog Demet Karşılı’yla birlikte iki kazı yerini ziyaret ediyoruz…

Sabah erkenden yola koyuluyoruz  ve ilk durağımız Çatoz oluyor…

Çatoz’da bizi Kazılar Koordinatörü Hristiana Zenonos bekliyor – yanında da kazıların güvenliğinden sorumlu Dimitris bulunuyor…

Arkeologlar da gelince hep birlikte kazı yerine gidiyoruz…

Burası Çatoz’un girişinden sola dönerek geldiğimiz bir bölge – geçtiğimiz günlerde burada olası bir gömü yerinin kazısı tamamlanmış ve şimdi ikinci ve üçüncü noktalarda yeni kazılar başlayacak…

Kayıplar Komitesi kazı ekibinde arkeologlarımız Yusra, Friksos, Gülseren, Çınar ve Rania var… Şiroda ise Sazlıköylü Ümit bulunuyor.

Anlatılanlara göre 1974’te ikinci harekat günlerinde bu bölgeye Türk tankları konuşlanmış…

Bir görgü tanığına göre, mavi bir kamyon içerisinde savaş esiri olarak alınmış olan yedi veya sekiz Kıbrıslırum getirilmiş bu alana. Mavi kamyon sürücüsü bu alanda tankları görünce durmuş ve tutuklular kamyondan aşağıya indirilmiş. Bunlardan birisi yaşlı bir adammış, 60’lı yaşların üzerinde… Geriye kalanlar ise 30-35 yaşlarında imişler. Tümü de sivillerden oluşuyormuş. Tümünün de saçı sakalı uzamış vaziyetteymiş… Anlatılanlara göre bunlar Paraskevaidis veya Pavlidis garajından getirilmişler…

Orada bulunanlardan birisi yaşlı Kıbrıslırum’a dönerek “Sen neden buradasın? Çok yaşlısın” demişmiş…

Bu bölgede az ileride bir noktaya götürülen bu tutuklular orada öldürülmüşler… Görgü tanığı onların vurulup düştüklerini görmüş…

Bu bölgede üç kuşkulu çukur bulunuyormuş.

Bunlardan birisi kazılmış ve bir şey bulunamamış. Şimdi diğer iki çukurun bulunduğu yerler incelenecek – bunu yapmadan önce arkeologlarımız, bu alanda metal dedektörle kuşkulu iki çukuru tarayacaklar…

Arkeologlarımıza ve şirocumuza “Kolay gelsin” diyerek buradan ayrılıyoruz ve Lefkoşa’da hapishane yanındaki kazı alanına gidiyoruz…

Burada da arkeologlarımız Andreas, Hristiani, Andri, Fatma, Seden ve Güliz ve şirocumuz Ergin Bey kazı ekibini oluşturuyor.

swev2.jpg

Andreas bize burada bir dere yatağında yürütmekte oldukları kazıyla ilgili bilgi veriyor…

2015 yılında Lefkoşa hapishanesinin arkasındaki askeri bölgede iki toplu mezarda toplam 36 “kayıp” Kıbrıslırum’dan geride kalanlar bulunmuştu. Bir toplu mezardan 20 kişi, bir diğer toplu mezardan da 16 kişi çıkarılmıştı…

Şimdi bu alanda üçüncü toplu mezar aranacak…

Okurlarımızın da işaret etmiş olduğu bir bölgedeyiz aslında: Okurlarımız yıllar boyunca bu bölgeye bazı “kayıplar”ın gömülmüş olduğunu anlatmaktaydılar. Lefkoşa Trafo Merkezi yanına, Lefkoşa Belediyesi’nin çöp kamyonlarıyla Kaymaklı-Yenişehir-Kızılbaş’tan toplanmış olan savaşta öldürülmüş Kıbrıslırumlar’ın bu bölgeye gömülmüş olduklarına işaret ediyorlardı…

Lefkoşa Belediyesi’nin çöp kamyonlarına 1974 savaşı ardından Kaymaklı bölgesinde topladıkları ölüleri yükleyen bir görgü tanığıyla röportajımıza da yıllar önce bu sayfalarda yer vermiştik.

Eğer Kaymaklı’dan toplanan “kayıp” Kıbrıslırumlar buraya gömüldüyseler, o zaman aralarında bazı Kıbrıslırum kadınların da olacağını anlatıyorum arkeologlarımıza… Çünkü okurumuz ve şahidimiz, bir Kıbrıslıtürk’ün Kaymaklı’da “Bypass” olarak bilinen yoldan sola dönüldüğü zaman – Kaymaklı girişindeki büyük duvar yanından – oradaki bir evde, evinde bulunan bir Kıbrıslırum kadının nasıl öldürüldüğünü ve sonra da onu çöp kamyonuna öldürülmüş olan diğer Kıbrıslırumlar’la birlikte nasıl yüklediklerini anlatmıştı bize ve biz de bu anlattıklarını bu sayfalarda paylaşmıştık…

Kayıplar Komitesi kazı ekibinin yürüttüğü ve üçüncü toplu mezar yerini aramakta olduğu bu kazı, birinci ve ikinci toplu mezarlardan yaklaşık 200 metre kadar uzaklıkta bir yerde… Burası bir dere yatağı imiş… Bu alanda yaklaşık 18-20 “kayıp” Kıbrıslırum’un gömü yeri aranıyor…

O günlerde bu alanda ne trafo merkezi, ne de hapishane vardı… Haritalarda ve hava fotoğraflarında bu bölge bomboş bir alan olarak görünüyor…

Arkeolog Güliz Bürüncük’ün kendi elleriyle yapmış olduğu harika limonatadan bir bardak içiyorum efgaliptoların altında…

Bu arkeologlarımız yaz-kış, sıcak-soğuk demeden işlerini sürdürüyorlar…

Rahat ofislerde, şık şıkırdım değil, topraklara bata çıka kazıları sürdürüyorlar…

Tümüne de “Çok kolay gelsin” diyoruz…

Lefkoşa hapishanesi yanında, Lefkoşa Trafo Merkezi yakınında Kayıplar Komitesi’nin aramakta olduğu üçüncü toplu mezarla veya Çatoz’da aranmakta olan toplu mezarla ilgili bilgi sahibi olan okurlarımı, isimli veya isimsiz olarak beni 0542 853 8436 numaralı telefonumdan aramaya davet ediyorum…

Kayıplar Komitesi’yle isimli veya isimsiz olarak konuşmak isteyen okurlarımız, 181 ihbar hattını da arayabilirler…

 

 

Bu yazı toplam 2528 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar