“Ceza, mükafat ve denetim eş zamanlı uygulanacak”
“Bundan sonraki süreçte vergisini vaktinde ödeyenlere indirim, daha az vergi uygulama, vergisini vaktinde ödemeyene ise eskisinden daha ağır cezalar getiriyoruz. Ceza ve mükafatı birlikte yürütmeye çalışıyoruz”
Ayşe GÜLER
Maliye Bakanı Zeren Mungan, 2014-2016 dönemi kapsayan 3 yıllık eğitim planlaması yapıldığını kaydederek, planlamada ilk pilot uygulamanın Vergi Dairesi’nde yapılacağını ve çalışmaların başladığını söyledi.
Buna yönelik bakanlık bünyesinde Mungan, bu süre içerisinde çalışanları orta ve üst düzey olmak üzere muhasebe eğitimi verileceğini açıklayarak, tüm personelin halka ilişkiler, iletişim, yasalar, işlem yönergeleri ve diğer hususlara yönelik yapılan çalışmalarla ilgili eğitileceğini kaydetti.
Mungan, ceza, mükafat ve denetimin eş zamanlı uygulanacağını söyleyerek, başta eğitim olmak üzere her dairenin görev alanları içerisinde bütünlüklü çalışmaların yürütüldüğünü söyledi.
Bakanlığın başarılı olabilmesi için kendini eğitmesi gerektiğini dile getiren Mungan, Vergi Dairesi çalışanlarının belirli muhasebe ve halka ilişkiler eğitimden geçirilmesi gerektiğini aktardı.
Mungan, bununla birlikte çalışanların yasalar konusunda çalışanların bilinçlenmesinin şart olduğunu ifade ederek, bakanlık şubeleri arasında zaman zaman ‘farklı uygulamalar’ yaşandığını, burada da standarda ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Uygulamalarda yaşanan farklılıkların ‘yetersiz eğitimden’ kaynaklandığını aktaran Mungan, “biz çalışanlarımızı eğitmemişiz. Yasaların ve iş süreçlerinin ne olduğunu çıkartmamışız. Kamudaki en büyük hastalıklardan biri bir kişi çalışırken, birikimleri oluyor. Birikimlerin hepsi çekmecenin içerisinde duruyor. O kişi giderse iş de beraberinde gidiyor” şeklinde konuştu.
Mungan, iş süreçleri ile ilgili tüm dairelerde çalışma başlatıldığını açıklayarak, dairelerdeki işlerin adım adım tanımlandığını dile getirdi.
Yasalar ve öngördükleri…
Vergi Usul Yasası’nın Meclis’teki komitelerde şu anda görüşüldüğünü aktaran Mungan, Kurumlar Vergisi Yasası’nın Meclis’te görüşülerek, yürürlüğe girdiğini belirtti.
Mungan, yasa kapsamında incelemelerle ilgili geriye dönük sürenin 12 yıldan 7 yıla indirildiğini, 3 yıl süreyle vergisini doğru ödeme yapanlara 4. yılda yüzde 5 oranında indirim uygulanacağını açıklayarak, şöyle devam etti: “Daha önceki dönemlerde vergi afları ve indirimler çıkıyordu.
Zamanında vergisini ödeyenler insanlar mağdur oluyordu. Bir takım kişilere indirimler uygulanırken, düzgün ödeme yapanlara vergisini azaltma yönünde azaltma başlatacağız”
Gelir Vergisi Yasası’nın da halen komitede olduğunu belirten Mungan, söz konusu yasada Kurumlar Vergisi Yasası’ndaki uygulamaların geçerli olacağını kaydetti.
Mungan, Katma Değer Vergisi Yasası’nda da 3. yılın ardından ‘indirim’ öngörüldüğünü dile getirdi.
“Hedef, kayıt dışılığın kayıt altına alınması”
Kamu Alacaklarının Tahsilinin Hızlanması Yasası’nda zamanında kamuya borcunu ödemeyenlere faiz oranlarını düşürücü uygulama getirdiklerini ifade eden Mungan, Bilançoların Güncellenmesi ve Tahsilatın Hızlandırılması Yasası’nda ise bilançoların güncel hale getirilmesinin öngörüldüğünü söyledi.
Mungan, yasa kapsamında kayıt dışılığın kayıt altına alınmasının hedeflendiğini kaydederek, vatandaşların bankalardaki kredi taleplerinde gerçek bilançolar ile başvurulması halinde avantajlı hale geleceklerini, bununla birlikte vergi borcu bulunan kişilere de açılım öngörüldüğünü aktardı.
Motorlu Araçlar Yasası’nda ise düzgün ödeme yapan kişilere 4. yılın ardından yüzde 5 oranında indirim uygulanacağını ifade eden Mungan, kayıt dışı kalan araçların kayda girmesi için kolaylık getirdiklerini ancak bundan sonraki süreçte kayıt dışı kalanlara ise ciddi cezaların uygulanacağını aktardı.
Vergisini vaktinde ödeyene indirim…
Mungan, “Bundan sonraki süreçte vergisini vaktinde ödeyenlere indirim, daha az vergi uygulama, vergisini vaktinde ödemeyene ise eskisinden daha ağır cezalar getiriyoruz. Ceza ve mükafatı birlikte yürütmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
Mungan, Muhasebe Meslek Yasası’na yönelik çalışmaların bu ay içerisinde tamamlanarak önce Bakanlar Kurulu’na, ardından da Meclis’e göndermeyi hedeflediklerini açıkladı.
Yasanın ciddi önem taşıdığına değinen Mungan sözlerini şöyle tamamladı: “Müessesler ve bireyler ilk önce muhasiplere gidiyorlar. Muhasipleri ciddi meslek düzeneği içerisinde görevlendirmeliyiz. Bu anlamda Maliye Bakanlığı’nın yetkilerinden biri de herhangi bir kişiyi muhasip tayin edebilmektir. Ancak göreve geldiğimizden beridir tek bir muhasip ataması yapmadık. Bununla birlikte Maliye Bakanı, istediği kişiyi tasdik memuru olarak da önererek, Bakanlar Kurulu onaylayabilir. Ancak tasdik memurluğu ve noterlik yönünde de yeni bir yasa düzenleme çalışması yapıyoruz. Tek bir tasdik memuru yetkisi vermedik ve vermeyeceğiz”
Eğitimler…
Orta düzey muhasebe eğitimlerinin ‘birikimli’ muhasebe çalışanları tarafından verileceğini belirten Mungan, halkla ilişkiler ve iletişim konusunda üniversitelerden katkı alınacağını aktardı.
Mungan, üst düzey muhasebe eğitimini ise gerek üniversite gerekse bürosu olan muhasiplerden alınacağını söyleyerek, yasalar konusunun ise çalışanlarla birlikte yürütüleceğini, ihtiyaç olması halinde Savcılıktan da destek alınmasının öngörüldüğünü ifade etti.
Eğitim süreci ile ilgili interaktif bir çalışmanın öngörüldüğünü dile getiren Mungan, “yasa ile ilgili eğitim verilirken, yasanın uygulanması ile ilgili bir takım sıkıntılar yaşanır ya da öneriler gelirse bunlar dikkate alınacaktır. Bir yandan eğitim vereceğiz, bir yandan da geri dönüşüm alacağız” dedi.
Mungan, personel eğitimi sayesinde ‘süreklilik ve kamuda değişimin’ sağlanacağını vurguladı.
Vergi Usul Yasası’nda 122 maddede değişiklik….
Kamu İç Mali Kontrol Yasası’nın önceki günkü Bakanlar Kurulu toplantısında geçtiğinin bilgisini veren Mungan, yasanın amacının bütçe disiplinin sağlamak, ita amirlerinin kaynakların doğru kullanılması yönünde yönlendirilmesini sağlamak olduğunu belirtti.
Mungan, 1977 yılında yürürlüğe giren Vergi Usul Yasası’nın 122 maddesinde ciddi değişiklikler yapıldığını aktardı.
Yürürlüğe giren ve komitelerde bekleyen yasalar…
Mungan, kayıt dışı ekonomiyle mücadele ve ekonominin çarklarının yürütülebilmesi adına belirli yasalara ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Bu kapsamda Sığınak Fonu ve Teşvik Fonu’nun komiteden geçtiğini dile getiren Mungan, Beden Eğitimi ve Spor Değişiklik Yasası, Piyangolar Değişiklik Yasası, İş Gücü Planlama Ve Geliştirme Fonu, Eski Eserler Değişiklik Yasası ve Fon Kaynaklarının Kullanımına Yetki Veren Değişiklik Yasası’nın şu anda komitede beklediğini aktardı.
Mungan, bütçe disiplinini sağlamak amacıyla fon yasalarında değişiklikler öngörüldüğünü ifade ederek, bu çerçevede fonların devlet bütçeleri içerisine alınmasının planlandığını aktardı.
Mungan, kamudan toplanan kaynakların bir bütünlük içerisinde ve doğru planlama ile gerçek ihtiyaçları karşılayacak şekilde yürütülebilmesinin amaçlandığını kaydetti.
Kamu İhale Yasası’nın AB normlarına uygun bir şekilde düzenlenerek, Meclis’e sevk edildiğini dile getiren Mungan, “Yasayı gönderirken ihaleler devam ediyor. Yasal süreç tamamlanana kadar tüzükte de ciddi değişiklikler yaptık. Müteahhitlik hizmetlerinde yeni uygulamalar getirdik. Puanlama sistemi getirdik. Buna göre fiyatı ana unsur olarak esas alıyorsunuz. Bugüne kadar yapılan devlet işlerindeki başarısı, zaman süresine uyması, bilançolardaki tutarlılık, devlet aldığı iş sayısı gibi daha kapsamlı nitelikleri ele alan puanlama sistemi getirdik” dedi.
Öte yandan tüm mal gruplarını tanımlayan ve onlardan alınacak vergileri belirleyen bir düzenleme olan Tarife Yasası’nın Gümrük Dairesi tarafından bir bütün olarak algıladığını ve AB’ye uyumlu hale getirilmesine yönelik çalışmaların devam ettiğini söyleyen Mungan, kısa süre içerisinde hayata geçeceğini aktardı.
“Tek bir istihdam olanağı yoktu”
Maliye Bakanı Zeren Mungan, bakanlıkların talep ettiği, Maliye Bakanlığı’nın da ihtiyaç duyduğu personel alımı konusunda ciddi sıkıntılar yaşadıklarını söyleyerek, göreve geldiğinde tek bir kişilik istihdam yapma olanağının bulunmadığını dile getirdi.
Bütçe Yasalarında kamuya ne kadar istihdam yapılacağına dair belirlemeler olduğunu aktaran Mungan, yasaya göre önceki üç yıl içerisinde emekli olanların üçte biri oranında istihdam yapılabileceğini, bu rakamın da 360’a denk geldiğini ifade etti.
“Sağlık ve eğitim sektörlerinde sıkıntı yaşadık”
Mungan, 14 Haziran’da göreve geldiğinde 2013 yılı için öngörülen istihdamların tümünün yapıldığını kaydetti.
Söz konusu durum nedeniyle özellikle sağlık ve eğitim sektörlerindeki istihdam konusunda ciddi sıkıntılar yaşadıklarını söyleyen Mungan, “Bu sektörlerde belirli ihtiyaçlar vardır. Diğer alanlarda bir takım zorlamalar yapabilirsiniz. Ama sağlık ve eğitim konusu atlayamazsınız. Doktorunuz ve öğretmeniniz eksikse sürdürülemez, devlet buna çare bulmalıdır. En büyük sıkıntımız bu konudaydı” şeklinde konuştu.
“Bazı bakanlıkların akaryakıt giderlerinin çoğu tükenmişti”
Mungan, bununla birlikte temsil ödeneklerinde ve bakanlıkların akaryakıt giderleri harcamalarında da sorunlarla karşılaştıklarını söyledi.
Akaryakıt gideri harcamalarının çoğunun tükendiğini, bazı bakanlıklarda ise harcamaların tamamlandığını ve çekmecelerde ödenmeyi bekleyen faturaların bulunduğunu aktaran Mungan, maliye teftiş raporlarıyla konunun belgelendiğini kaydetti.
Mungan, “devlet alım yaptığı mal ve hizmetlerin bedelini vaktinde ödemek zorundadır. Ancak ita amirlerinin yaptığı her harcamayı da ödemek zorunda değildir. İta amiri yasal gerekçelere dayalı bir harcama yapmalıdır. Ancak yapmazsa ita amiri birinci derecede sorumludur” diye konuştu.
“Eğitime ‘ödünç’ kadro”
Okullardaki öğretmen sıkıntılarını gidermek adına 2014 yılında yapılacak 366 istihdamdan ‘ödünç’ alarak eğitime 85 kadro verildiğini söyleyen Mungan, öğretmen kadrolarının zaman nedeniyle Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından doldurulamadığını ifade etti.
Mungan, “Bu yüzden 85 kişi geçici alındı. Daha sonra sınavlar yapıldı. Bu kişilerin yerine kadrolu olarak 2014 yılında görevine devam etti” şeklinde konuştu.
Eğitim ve sağlık dışında diğer bakanlıklardan gelen talepler arasında ‘çekişmeler’ olduğunu kaydeden Mungan, “hangi bakanlıktan istihdam talebi gelirse, onlardan ihtiyaç analizi yapmalarını istiyoruz, bazı kısıtlamalar yapıyoruz. Ama eğitim ve sağlık konusunda ilgili bakanlıklardan gelen taleplerin hemen hemen hepsini karşılama yoluna gidiyoruz” dedi.
Mungan, eğitim ve sağlık alanında ‘eski imkanların sürdürülmesi’ nedeniyle diğer bakanlıkların personel ihtiyaçlarını karşılamada zorluklarla karşılaşıldığını vurguladı.