1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. Cezaevi "YETERSİZ"
Cezaevi YETERSİZ

Cezaevi "YETERSİZ"

Koğuşlarda 20–30 mahkûm bulunduğunu dile getiren Şen, salgın hastalık riskinin de göz önünde bulundurulmasını istedi.

A+A-

Gardiyanlar Birliği Başkanı Hüseyin Şen, 31 yıl önce inşa edilen Merkezi Cezaevi’nin günümüzün ihtiyaçlarına cevap vermediğini ifade ederek, suçlu profilinin değişmesine bağlı olarak daha güvenlikli bir binaya ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

TAK muhabirine konuşan Şen, Merkezi Cezaevi binasının suçluların ıslahı için uygun olmadığını dile getirerek, trafik suçundan mahkûm olan kişilerle hırsızlıktan, tecavüzden ya da cinayetten mahkûm kişilerin etkileşim içinde olduğunu dile getirdi ve “her an ağalık sistemi hortlayabilir” uyarısını yaptı.

Koğuşlarda 20–30 mahkûm bulunduğunu dile getiren Şen, salgın hastalık riskinin de göz önünde bulundurulmasını istedi.

Şen, Müteahhitler Birliği’nin yeni cezaevi projesine, ihaleye Türkiye’de çıkılacağı gerekçesiyle karşı çıktığını, bu nedenle yeni cezaevinin inşa edilemediğini anlatarak, 10 milyon TL büyüklüğündeki projenin finansmanının Türkiye tarafından karşılanacağını, bu nedenle ihaleye Türkiye’de çıkılması şartı konulduğunu dile getirdi.

İhalesi Kuzey Kıbrıs'ta çıkılan, yerli bir şirketin 2007 yılında tamamladığı ve 2 milyon TL’ye mal olan ek binanın tüm kapılarının çıkan ilk isyanda söküldüğünü anlatan Şen, cezaevi inşaatının özel tecrübe gerektirdiğine ve ülke şartları gereği Kuzey Kıbrıs'ta bu tecrübeye sahip firma bulunmadığını söyledi.

Şen, yeni cezaevi için bir an önce Türkiye’de ihaleye çıkılması ve inşaatın başlaması için hükümeti göreve çağırdıklarını belirtti.

“CEZAEVİ HARCAMALARINDA TASARRUFA GİDİLMELİ”

Cezaevinin “küçük bir köy kadar” elektrik harcadığını ve çeşitli tasarruf politikaları uygulanması gerektiğini söyleyen Şen, Türkiye’deki sistemi örnek verdi.

Türkiye’de mahkûmlara aydınlatma için yetecek miktarda elektrik ve kişisel temizliği için gereken miktarda su sağlandığını anlatan Şen, bu miktarı aşanlardan elektrik ve su için ücret alındığını ifade etti.

Bu sistemde harcamaların akıllı sayaçlarla kontrol edildiği bilgisini veren Şen, bu şekilde elektrik ve su israfının önlendiğine de vurgu yaptı.
Lefkoşa’daki Merkezi Cezaevi’nde mahkûmlara sınırsız elektrik ve su tüketim hakkı verildiğini kaydeden Gardiyanlar Birliği Başkanı Şen, mahkûmlara şifreli televizyon kanallarını seyretme hakkı da verildiğini dile getirdi.

Şen “içerdeki huzurun bozulmaması” gerekçesiyle verilen bu hak nedeniyle, gecenin geç saatlerine kadar televizyon izleyen mahkûmların bazı zamanlar uyanamayarak sabah sayımlarında hazır bulunmadıklarını anlattı.

“CEZAEVİNDE DİSİPLİN ORTADAN KALKTI”

“Son 3 bakan döneminde mahkûmların hakları iyileştirildi. Bu nedenle cezaevinde isyan ve kavga çıkmadı. Ancak mahkûm üzerindeki disiplin de ortadan kalktı” diyen Şen, mahkûmların gardiyanlara saldırdığı vakaların gün geçtikçe arttığına işaret etti.

Şen, durumun bu şekilde devam etmesi halinde cezaevinde çok daha vahim olayların baş göstereceği endişesini dile getirdi.
Bu sorunları çözmek için cezaevindeki sistemle ilgili yazılı yönergeler hazırlanması gerektiğini anlatan Şen, kurallara riayet etmeyenlere ceza verilmesinin caydırıcı olacağını belirtti.

“MAHKÛMLARA YÖNELİK PROJELER ÖNEMLİ AMA GARDİYAN SAYISI YETERSİZ”

Cezaevindeki mahkûmların iş hayatına kazandırılması için başlatılan projelerin önemli olduğunu ancak mevcut binalar ve gardiyan sayısıyla bu projeleri sürdürmenin mümkün olmadığını dile getiren Şen, her vardiyada 25 gardiyanın görevli olduğunu, bu sayının değil atölyedeki mahkûmlar, cezaevinin iç güvenliğini sağlamak için bile yeterli olmadığını anlattı.

Şen, Türkiye’deki sistemde bir mahkûmun çalışabilmesi için en az cezasının yarısını yatıp, iyi hal göstererek, yarı açık cezaevine geçmesi gerektiğini kaydetti.

Günlük işleri yürütmek için bile yeterli olmayan gardiyan sayısının, kermes, tiyatro oyunu gibi etkinliklerin yapıldığı günlerde büyük sıkıntı yarattığına değinen Şen, gardiyanların böyle günlerde çok fazla fedakârlık göstermek zorunda kaldığına işarete ederek, bu fedakarlığın sürekli gösterilemeyeceğinin altını çizdi.

Gardiyanlar Birliği Başkanı Hüseyin Şen, Vardiya Yasası’ndaki eksikliler yüzünden vardiyalardaki gardiyan sayısının yetersiz kaldığını dile getirerek, eski hükümetlerin yürüttüğü ekonomik tasarruf politikaları nedeniyle ek mesailerinden feragat ettiklerini, bu nedenle vardiyalarda hazır bulunan gardiyan sayısının sınırlı olduğunu anlattı.

Personel yetersizliği sorununun da çözülmesini isteyen Şen, Meclis’te bekleyen Merkezi Cezaevi Değişiklik Yasası’nın bir an önce geçmesini istedi.


(T.A.K. Haber: Doğuş Özokutan ÇİFTÇİOĞLU-Fotoğraflar: Süleyman ÖNAL)

Bu haber toplam 3775 defa okunmuştur