1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Çıkarma Plajı için Yasa Önerisi
Çıkarma Plajı için Yasa Önerisi

Çıkarma Plajı için Yasa Önerisi

Bağımsız Milletvekili Hasan Taçoy, Yavuz Çıkarma Plajı ve ilgili bölgenin doğal, tarihi ve manevi değerlere sahip olmasından dolayı "tarihi ve doğal sit alanı" olarak ilan edilmesi için Yasa Önerisi hazırladı.

A+A-

Bağımsız Milletvekili Hasan Taçoy, Yavuz Çıkarma Plajı ve ilgili bölgenin doğal, tarihi ve manevi değerlere sahip olmasından dolayı "tarihi ve doğal sit alanı" olarak ilan edilmesi için yasa önerisi hazırladı.

Bölgenin doğal dokusu ve özgün yapısının korunması amacıyla hazırlanan 10 maddelik yasa önerisi, Taçoy’un sosyal medya hesabından paylaşıldı.

Doğal alanlarının sınırları daraltılamaz!

Öneriye göre; bölgedeki tarihi ve doğal alanın sınırlarının daraltılamayacağı, tarihi alan planlarında öngörülenler dışında, yeni yapı ve tesis yapılamayacağı belirtildi.

Bununla birlikte, tarihi ve doğal alandaki kıyılarda; tarihi alan planlarında belirlenmiş düzenlemeler ve bu alanda bulunan Barış ve Özgürlük Anıt ile Müzesi dışında yapı ve tesis yapılamayacağı kaydedildi.

Tarihi alan planları hazırlanacak…

Öte yandan tarihi ve doğal alanda korunması gerekli taşınmaz mallarla ilgili, yapılacak plan, proje, uygulama, iş ve işlemler, Bakanlıkça hazırlanan tarihi alan planları esaslarına göre yürütüleceği ifade edildi.

Öneride Yavuz Çıkarma Plajı alanı ve bölgesinin halka açık olduğu kaydedildi.
Kıbrıs Türk Barış Harekatı anısına, 20 Temmuz etkinlikleri çerçevesinde düzenlenecek her türlü etkinliğin (sergi, yarışma, konser vb gibi) bakanlık izni ile yapılabileceği, bu amaçlara uygun olarak tarihi ve doğal dokuya zarar verilmemesi koşuluyla geçici binalar yapılabileceği belirtildi.

Ayrıca bu bölgede yer alan deniz, plaj ve eğlence yerlerinin bakanlığın denetimine bağlı olduğu  kaydedildi.

Cezalar…

Belirlenen kurallara aykırı davrananların suç işlediği ve mahkumiyeti halinde aylık asgari ücretin otuz katı kadar para cezasına veya beş yıla kadar hapis cezasına veya her iki cezaya birden çarptırılabileceği vurgulandı.

Bakanlığın Yavuz Çıkarma Plajı’nda yapacağı plan, proje, uygulama, iş ve işlemleri Bakanlar Kurulu’nun onayına sunmakla yükümlü olduğu da ifade edildi.

 


Ne yaşanmıştı?

Vakıflar İdaresi’ne ait Alsancak sınırları içerisindeki 19 dönümlük arazinin Altınbaş Holding kuruluşlarından Kennedy Trading Ltd’ye 30 yıllığına kiralanmıştı.

Daha önce de Escape olarak bilinen, Çıkarma Plajı’nın da içinde bulunduğu arazinin 49 yıllığına kiralanması gündeme gelmiş, Bakanlar Kurulu onayı ile hazırlanan karar tasarısı onay için Meclis’e gönderilmiş ancak geri çekilmişti.

Alınan karar kamuoyunda ciddi tepkiye neden olmuş, Meclis’te de tartışmalara yol açmıştı.

Gelen tepkiler sonrasında kararın son Bakanlar Kurulu’nda geri alındığı konuşulmuş, ancak bu konuyla ilgili resmi bir açıklama yapılmamıştı.

Tarihi sit alanı ilan edilmesi kararlaştırılmıştı…

Tartışmaların ardından Cumhuriyet Meclisi Başkanı Dr Sibel Siber Başkanlığında toplanan Kültür Varlıklarının Koruma Komitesi, Yavuz Çıkarma Plajının Tarihi Sit İlan Edilmesi konusunda oybirliğiyle tavsiye kararı üretmişti.

Komite, Yavuz Çıkarma Plajı’nın tarihi sit alanı ilan edilmesini kararlaştırmıştı.

yasa1.jpgyasa2.jpgyasa3.jpgyasa4.jpg

yasa5.jpgyasa6.jpgyasa7.jpg

Bu haber toplam 3307 defa okunmuştur
İlgili Haberler