1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Ciklos yolunda çökme
Ciklos yolunda çökme

Ciklos yolunda çökme

Yaşanan sel felaketi ardından yeniden çalışmaların başladığı Girne-Lefkoşa Anayolu’nda çökme ve toprak kayması endişe yarattı…

A+A-

Dila ŞİMŞEK
Yapım aşamasında olan ve çalışmaları süren Ciklos yolunda, yolun bazı kısmında çökmeler olduğu görüntülendi.

Trafikte Güvenli Yaşam Derneği (eski ismiyle TRAKAYAD) Başkan Yardımcısı Hüseyin Sevay, Ciklos yolundaki çökmeleri görüntüleyerek tepki gösterdi.

Trafikte Güvenli Yaşam Derneği (TRAKAYAD) Başkanı Atila Aypars ise, “KKTC’de toplumun güvenliğini hedef alan bir trafik sistemi yok” dedi, 1974’ten bu yana 1950 insanın trafik kazasında öldüğünü kaydetti.

Yolun boşluğa bakan tarafında toprak kayması ve çökmelerin gözlemlenmesi üzerine, İMO Başkanı Gürkan Yağcıoğlu “Bizler, Ulaştırma Bakanlığı’nı bu tehlikeye karşı uyararak önlem alınmasını talep etmiştik” şeklinde konuştu.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ise, Girne-Lefkoşa yoluna yönelik üniversitelerin katkıları ile hazırlanan projenin önümüzdeki günlerde ihaleye çıkılacağını ve gerekli düzenlemenin erken zamanda yapılacağını da belirtti.

Hatırlanacağı üzere, 5 Aralık’ta sel felaketi yaşanıp, 4 kişinin Ciklos mevkiinde hayatını kaybetmesi sonucunda derhal yolun tadilatına başlanmıştı.

Yağcıoğlu:“Riskli bir durum”
Konu hakkında açıklama yapan İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Yağcıoğlu, “Yolda bu gibi çökmeler olması tabii ki olağan değil. Riskli bir durum” şeklinde konuştu. Yağcıoğlu, İMO’nın Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na yolda çökme tehlikesi yaşanabileceği hakkında uyarıda bulunduğunu, önlem alınması gerektiğini dile getirdiğini kaydetti. Bir yanıt alınmadığını belirten Yağcıoğlu, Ciklos yolu ile ilgili detaylı bir rapor hazırlandığını bildirdi. Yağcıoğlu, “Bizler Sivil Toplum Örgütü olarak yetki ve maddi anlamda yola müdahale etmekte sorun yaşayabiliriz. Bu sebeple Ulaştırma Bakanlığı’nın ilgilenerek ilgili kişilere yetki vermesi gerekir. Yol kenarındaki yarıklar ve çökme, normal bir şey değildir” diye açıklamada bulundu.

Aypars: Tasarım ve uygulama hatası var
Trafikte Güvenli Yaşam Derneği, eski ismiyle Trafikte Kazasız Yaşam Derneği (TRAKAYAD) Başkanı Atila Aypars, paylaşılan görüntülerin aslında birçok noktada bulunan tasarım ve uygulama hatası olduğunu söyledi. Aypars, Kıbrıs’ın kuzeyinde insanların güvenliğini ve sağlığını sağlayacak bir trafik güvenliği politikasının geliştirilmediğini belirtti. 1974 yılından bu yana 1950 insanın trafikte hayatını kaybettiğini kaydeden Aypars, “Bu büyük kayıplara ortam hazırlayan mühendislik tasarım ve uygulama hataları KKTC'de gerçek uzmanlara değer vermeyen bilim ve etik dışı yönetim yaklaşımının direkt getirisidir” diye konuştu.

Aypars’ın ifadeleri devamla şöyle:
“Bizlerin geçtiğimiz günlerde sosyal medya üzerinden yayınladığı fotoğraflar belki sadece bir noktadaki çok ciddi tasarım ve uygulama sorunlarını ortaya koymaktadır. Ancak temel sorun bu noktasal sorunları doğuran ama halkımıza hizmet etmekten çok uzak olan sistemdir. Dolayısı ile toplumun sadece noktasal sorunlara eğilerek bu sorunlar için çözümler talep etmesi ne pratik, ne de akılcıdır. Çünkü noktasal sorunlar çözülse bile, topluma hizmet etmeyen bir sistem ancak başka yeni sorunlar doğuracaktır.  Zaten bu fotoğrafların vurguladığı acı gerçek KKTC'de toplumun güvenlik, sağlık ve refahını öngörerek çalışan bir trafik güvenliği sisteminin olmayışı ve gelmiş geçmiş yönetimlerin böyle bir sistem oluşturulmasına kayıtsız kalmasıdır. 5 Aralık 2018 gecesi Girne-Lefkoşa yolunun yenilenmiş kısmında bulunan Ciklos kavşağı bölgesinde meydana gelen sel sonucu dört gencimizi ve 1974'ten bu güne yaklaşık 1950 insanımızı trafikte kaybedişimizin sebebi de halkımıza hizmet etmeyen bu sistemdir. Bir başka açıdan söyleyecek olursak, bu büyük kayıplara ortam hazırlayan mühendislik tasarım ve uygulama hataları KKTC'de gerçek uzmanlara değer vermeyen bilim ve etik dışı yönetim yaklaşımının direkt getirisidir. Dolayısı ile KKTC'de topluma hizmet edecek bir trafik güvenliği sisteminin bunca yıldır talep edilmesine rağmen oluşturulmamasının sorumluları da gelmiş geçmiş tüm yönetimlerdir. Eğer bilim ve etik temelinde bir trafik güvenliği sistemi oluşturulmazsa, kimse bugün baktığımız vahim ötesi tablonun değişmesini beklememelidir. Toplum noktasal sorunlarla boğuşmak yerine gereken bu sistemin oluşturulmasını talep etmelidir.”
Fotoğraflar: Hüseyin Sevay ve Atila Aypar

Bu haber toplam 3968 defa okunmuştur
Etiketler : ,
İlgili Haberler