1. HABERLER

  2. ARŞİV

  3. ÇİPLİ KİMLİK VE PASAPORT DÖNEMİ BAŞLIYOR
ÇİPLİ KİMLİK VE PASAPORT DÖNEMİ BAŞLIYOR

ÇİPLİ KİMLİK VE PASAPORT DÖNEMİ BAŞLIYOR

KKTC’de elektronik kimlik kartı ve elektronik pasaporta geçilmesi için yürütülen proje çerçevesinde ihaleye çıkıldı.

A+A-

 

 

 

KKTC’de elektronik kimlik kartı ve elektronik pasaporta geçilmesi için yürütülen proje çerçevesinde ihaleye çıkıldı.

 

İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı, “e-kimlik ve e-pasaport projesi”yle dünyada 2015 yılından itibaren artık kabul edilmeyecek olan el yazması kimlikleri kullanımdan kaldırmaya hazırlanıyor.

 

E-kimlik ve e-pasaport için Merkezi İhale Komisyonu’nca açılan ihalede teklif verme süresi 23 Kasım’da dolacak. İhalede son kararı Bakanlar Kurulu verecek. İlk aşamada 50 bin kimlik, 30 bin de pasaport basılması hedefleniyor.

 

Yeni tür kimlik kartı ve pasaportlar için 2 milyon 500 bin TL civarında harcama yapılması öngörülüyor.

 

İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu, e-kimlik ve e-pasaportla ilgili TAK muhabirine yaptığı açıklamada, kopyalanmaları kolay olan el yazımı kimlik ve pasaportların yerine gelişmiş ülkelerdeki gibi KKTC’de de çipli kimlik ve pasaportların kullanılması için çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

 

Çipli kimlik ve pasaportla ilgili uluslararası ihaleye çıktıklarını kaydeden Çavuşoğlu, çipli belgelerin daha güvenli olduğunu ve Ercan Havalimanı’nda da optik okuyuculu sisteme geçileceğini belirtti.

 

Bu sayede yolcu işlemlerinin de hızlanacağını ifade eden Nazım Çavuşoğlu, maliyetin yüksek ama belgelerin güvenli olacağını dile getirdi.

 

E-KİMLİK, E-PASAPORT

 

E-kimlik, vatandaşların kimlik bilgilerini, parmak izini ve kimlik doğrulama sertifikasının bulunduğu güvenli bir kart olarak tanımlanıyor.

 

KKTC’de kullanılan mevcut kimlik kartları, daktiloyla yazılıp fotoğraf yerleştirildikten sonra fırınlama yöntemiyle lamine edilerek üretiliyor ve son kullanma tarihi içermiyor.

 

Yılda ortalama 20 bin kimlik kartı verilen KKTC’de mevcut kimlik kartlarının sahtelenmesinin kolay ve dayanıksız olması, elektronik ortama ve dünya standartlarına uygun olmaması gibi dezavantajları bulunuyor.

 

190 üyeli Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) tarafından alınan tavsiye kararıyla üye ülkeler 1 Nisan 2010’dan itibaren makinede okunabilir pasaport üretimine başladı. Makinede okunamayan eski tip pasaportlar ise 24 Kasım 2015’ten itibaren yürürlükten kaldırılması öngörülüyor. Dolayısıyla bu tarihten sonra KKTC’deki gibi pasaportlarla seyahat edilemeyecek.

 

Kimlik kartıyla benzer dezavantajları olan KKTC pasaportlarında da çipli uygulamaya geçilmesiyle pasaportlarda kişisel bilgileri yanı sıra fotoğraf, parmak izi ve imza gibi biyometrik veriler saklanabilecek.

 

E-kimlik ve e-pasaportlar taklit edilemez oluşları; tahrip ya da tahrif edildiklerinde tespit edilmesine imkan vermeleri; görsel ve mantıksal güvenlik özellikleri; en az 10 yıl dayanıklı oluşları; uluslar arası standartlara uygunlukları gibi avantajlar barındırıyor.

 

Dünyada da giderek artan oranda e-pasaport uygulamasıyla güvenlik sorunlarının azalması, sınır kapılarında daha süratli geçiş sağlanması amaçlanıyor.

 

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 1988 defa okunmuştur