1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Cittaslow Market” projesi hayat buluyor
“Cittaslow Market” projesi hayat buluyor

“Cittaslow Market” projesi hayat buluyor

Mehmetçik Belediyesi’nin sertifikalı ürünleri halkla buluşturacağı “Cittaslow Market” projesi yakında hizmete giriyor.

A+A-

Ülkenin üç Cittaslow (sakin şehir) ünvanlı belediyesinden biri olan Mehmetçik Belediyesi’nin sertifikalı ürünleri halkla buluşturacağı “Cittaslow Market” projesi yakında hizmete giriyor.

Karpaz bölgesindeki Mehmetçik Belediyesi’ne bağlı Çayırova köyündeki Cittaslow Market’te, organik üretim sürecindeki üreticiler tarafından üretilen ve üretim aşamaları denetlenen sebze ve meyveler satılacak.
Mehmetçik Belediyesi’nin Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi’nin katkılarıyla hayata geçirdiği projelerinden biri olan Cittaslow Market, Vakıflar İdaresi’ne ait arazi üzerinde yapıldı ve 800 bin TL’ye mal oldu.
Öte yandan yeni bir turizm modeli için bölgenin özelliklerini öne çıkararak çalışmalarını sürdüren Mehmetçik Belediyesi geçtiğimiz haftalarda Slovak turistleri ağırladı. Turistler, adı üzümle özdeşleşen Mehmetçik’te üzüm hasadı yaptı, ürünleri tanıdı.

YEREL ÜRETİME DESTEK

Belediyenin devam eden veya yakın geçmişte tamamlanan Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi kaynaklı projeleri konusunda TAK muhabirinin sorularını yanıtlayan Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli, “Cittaslow Market” fikrinin Cittaslow süreciyle ortaya çıktığını, bu felsefenin kriterlerinden birinin de yerel üretimi desteklemek olduğunu söyledi.

Yerel üretimi yerel tohumdan başlayarak teşvik ettiklerini, Zeka Bey Tohum Merkezi’nin de bu kapsamda bir diğer bacağı oluşturduğunu anlatan Sarıçizmeli, “Yerel tohum, yerel üretim, yerel bir pazarla tamamlanıyor” dedi.

Sarıçizmeli, orijinal tohumlarla yapılan üretimin halka ulaşması için pazar kurulmasının gündeme geldiğini ve Cittaslow market projesinin hazırlandığını kaydederek bu modelde aracıların ortadan kaldırılacağını, Cittaslow marketin, üreticilerin direkt tüketiciye ulaşmasında köprü rolü göreceğini anlattı.

Çayırova köyünde yapımı tamamlanan Cittaslow marketin bir aksaklık çıkmazsa 3 Eylül’de hizmete koymayı planladıklarını açıklayan Mehmetçik Belediye Başkanı Sarıçizmeli, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile organik tarım konusunda imzaladıkları protokolün de bu bağlamda bir adım olduğunu kaydetti.

Cemil Sarıçizmeli, Cittaslow marketin talebe göre birden çok günde hizmet vereceğini belirterek şu bilgileri paylaştı:

“Bu herhangi bir pazar yeri olmayacak. Buradan alışveriş yapacak kişiler denetlenmiş bir süreçle üretilen ürünleri alacak. Burada toptancılar değil üreticiler satış yapacak ve tümü de kayıtlı olacak. Üreticilerin ne üreteceğini, tohumunu nereden ve ne miktarda aldığını, üretim sürecinde zararlılarla mücadeleyi nasıl yaptığını hep bileceğiz. Ürünleri de markete gitmeden önce analiz edilecek.”

Bu amaçla bir de tüzük hazırladıklarını belirten Sarıçizmeli, cittaslow marketin bu tüzükle yönetileceğini söyledi. Tüzüğe göre Cittaslow markette satılacak ürünlerin yüzde 70’inin bölgeden olması, sadece yüzde 30’unun dışarıdan gelebileceğini anlatan Sarıçizmeli, bu yüzde 30’un da yine Cittaslow bir belediye sınırları içinde üretilmesi, organik sertifikası olması veya slow food üyesi bir işletmenin ürünü olması gibi koşullar bulunduğunu ifade etti.

Sarıçizmeli, “Pazarda Lefkara işinden hellime, et ve balık ürünlerinden ekmeğe, çöreğe, domatesten marula, meyveden meyve suyuna, yumurtadan tavuk etine kadar her şey satılabilir. Yani yerli üretimi içeren ve katkısız olan her şey burada yer alabilir. Satılacak ürünlerin belirli bir kalitede ve standartta olmasını amaçlıyoruz” diye konuştu.

Sarıçizmeli, buranın haftanın bir gününde ise standart pazar olarak hizmet vermesi düşüncesi taşıdıklarını kaydetti.

Mehmetçik Belediye Başkanı Sarıçizmeli, organik üretimin çok ciddi ve zor bir süreç olduğuna işaret ederek “Şu anda bizde kayıtlı 38 üretici var. Bu üreticilerimiz süreci doğru yürütürler ve başarılı olurlarsa organik üretim sertifikalı olacaklar” dedi.

MEYDAN PROJESİ… “KALBİN ATTIĞI YER”

Mehmetçik’te çehreyi değiştiren önemli çalışmalardan biri de tarihi Balanakko Meydanı düzenleme projesi… Bisiklet ve yaya yoluyla desteklenen bu projeyle ilgili bilgi veren Başkan Sarıçizmeli, “Meydanlar şehirlerin, kentlerin kalbinin attığı yerdir. Buluşma noktasıdır, bütün yollar oraya akar… Meydanlar, turizmin en canlı yerleridir. Bizim de bu meydanı yapma sebebimiz bu…” dedi.

Sarıçizmeli, Mehmetçik Belediyesi sınırları içinde kentsel dönüşüm yaratmaya çalıştıklarını, geriye kalan tüm yolları projelendirirken, bu meydana akışının sağlanmasına özen gösterildiğini, entegre bisiklet yolları ve yaya yolları da yapıldığını anlattı.

Cemil Sarıçizmeli, ekim ayında tamamlanması öngörülen bu çalışmayla, bisiklet kullanımının da teşvik edilmesinin hedeflendiğini vurguladı ve ayrıca bisiklet entegre yolunda ikinci etap çalışmaların da başlayacağını söyledi.

Proje kapsamında elektrik ve telefon hatlarının yeraltına ineceğini, alanın parke ve doğal taş kaplanacağını, yağmur suyu drenaj çalışması yapılacağını kaydeden Sarıçizmeli, “Hedefimiz hem vatandaşlarımızı, hem de turistleri bölgeye çekip insanların orada zaman geçirmesini sağlamak” diye konuştu.

Geçtiğimiz haftalarda köyü ziyaret eden Slovak turistler, üzüm hasadının ardından meydan projesini de yerinde gördü.

BAFRA’YA HALI SAHA... KUMYALI’YA ÇOCUK PARKI VE FITNESS ALANI

Bafra’ya yaptırdıkları halı sahanın tamamlandığını, açılışının havalar serinleyince yapılacağını ifade eden Sarıçizmeli, Kumyalı çocuk parkının ise Üzüm Festivali sırasında Bursa Osman Gazi Belediyesi yetkililerinin de katılımıyla hizmete açıldığını hatırlattı.

Sarıçizmeli, bu köydeki fitness ve spor alanının inşaatının ise devam ettiğini bildirdi.

Belediyeye bağlı Pamuklu köyündeki çocuk parkı projesinin tamamlandığını ve kullanıma girdiğini belirten Sarıçizmeli, Bafra’da yeni bir çocuk parkı için de ihale hazırladıklarını açıkladı.

CITTASLOW FELSEFESİ

Tüketim odaklı yaşam yerine, yaşamın, zevk alınacak bir hızda yaşanmasını savunan Cittaslow hareketine dahil dünyada halen 30 ülkeden 238 kent bulunuyor.

Tüketim odaklı hayatın insanlara mutluluk ve huzur getirmediği saptamasıyla hareket eden Cittaslow hareketi, insanların birbirleriyle iletişim kurabilecekleri, sosyalleşebilecekleri, kendine yeten, sürdürülebilir, el sanatlarına, doğasına, gelenek ve göreneklerine sahip çıkan ama aynı zamanda alt yapı sorunları olmayan, yenilenebilir enerji kaynakları kullanan, teknolojinin kolaylıklarından yararlanan kentlerin gerçekçi bir alternatif olacağı hedefiyle yola çıkan bir felsefe…

KKTC’de Yeniboğaziçi, Lefke ve Mehmetçik belediyeleri Cittaslow ünvanını taşıyor. Lapta Belediyesi ise geçtiğimiz haftalarda Uluslararası Cittaslow Birliği’ne üye olmak için gerekli prosedürü başlattığını açıklamıştı.

Bu haber toplam 2708 defa okunmuştur