Çoksesli bir koro… Otello
Çoksesli bir koro… Otello
Öğretmen, müzisyen ve amatörlerden oluşan koro
Firuzan Nalbantoğlu
Bu hafta, Kıbrıs Sanat Derneği Otello Çoksesli Korosu koro şefi Erkan Dağlı ile hem 2010 Kasım’ında kurulan Otello hem de davet aldıkları, bu yıl 9-14 Temmuz 2013 tarihinde ikincisi düzenlenecek olan Çanakkale Korolar Festivali’ni konuştuk. Erkan Dağlı’nın koro şefliğini yaptığı, Rana Erozan Uluçay’ın şef yardımcılığını yürüttüğü, Kıbrıs Sanat Derneği’ne bağlı olan bu çoksesli koro, adını Mağusa şehrinde bulunan ve W. Shakespeare’in hikâyesini yazdığı G.Verdi’nin ünlü operası OTHELLO ve kalesinden alıyor.
Adres: Kıbrıs Sanat Derneği Otello Çoksesli Korosu… Esas konuya girmeden önce, bu çok sesli korodan bahsedelim önce… Hayata geçme serüveni nedir?
Erkan Dağlı: Öncelikle bu çok değerli gazeteniz Yenidüzen’in Adres dergisinin bu sayısında bizlere değer ve yer verdiğiniz için sizlere sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum. Otello Çoksesli Koromuz 2010 Kasımında yaşam buldu ve Otello’nun şehri Mağusa’da ilk kez bir çoksesli koro oluştu. Daha önce bu yapıda bir çoksesli koro oluşup oluşmadığı hakkında kesin bir bilgi elimizde yoktur. Koronun oluşum öyküsü, yapısı ve geleceğe bakışı için şunları söyleyebilirim. 10 Kasım 2010 yılında ilk çalışmalarına başlamıştır. Koro; Dünya Koro Edebiyatı yanında, Çoksesli Türk Halk Türküleri, çeşitli dönemlere ait koro eserleri ve Kıbrıs çoksesli koro eserlerini repertuarlarına almış ve çalışmalarını sürdürmektedir. Koro bu zamana değin Prof. Mustafa Apaydın ile çok sayıda koro çalıştayı gerçekleştirmiş olup, sürekli gelişme göstermektedir. Koronun yapısında müzik öğretmenleri, müzisyenler, amatör koroseverler yer almakta olup, karma yapıda bir koro oluşumundadır.
Adres: Koronun adı nasıl belirlendi?
Dağlı: Otello Çoksesli Korosu adını Mağusa şehrinde bulunan ve W. Shakespeare’in hikâyesini yazdığı G.Verdi’nin ünlü operası OTHELLO ve kalesinden alır. Koronun yaşadığı şehir dünyada Otello’nun şehri Mağusa olarak bilinmektedir. Koronun bağlı bulunduğu Kıbrıs Sanat Derneği, 1982 yılında kurulmuş, Kıbrıs’ın Kültür ve Sanat alanında kesintisiz faaliyet gösteren en eski dernek konumundadır. Günümüzde KSD bünyesinde Türk Müziği Korosu ile Otello Çoksesli Korosu birçok proje ve konserlerle toplumun kültür ve sanatına katkılar sunmaya devam etmektedir. Otello Çoksesli Korosu kurulduğu yıldan itibaren çok sayıda konserler vererek, birçok atölye, şenlik ve festivallerde ev sahipliği yapmaktadır. Otello Korosu ayrıca Konrul Vocal Ensemble Koro Şefi Mete Gökçe ile repertuar ve koro teknikleri konusunda çalışmalar yürütmektedir. Çanakkale Korolar Festivali, Otello korosunun ilk yurtdışı etkinliğidir. Gelecek yıllarda yapısal bazı değişiklikler gerçekleştirecek olan koroyu, Erkan Dağlı ve Rana Erozan Uluçay birlikte çalıştırmaktadırlar.
Adres: Çanakkale Korolar Festivali nasıl bir festival? Bu festivalden beklentileriniz nelerdir?
Dağlı: Çanakkale Korolar Festivali Çanakkale şehrinde gerçekleştirilen uluslararası bir koro festivali ve tüm Türkiye’de oldukça takip edilen ve değer verilen bir festival konumundadır. Bu yıl Bulgaristan’dan dünyaca ünlü bir çocuk korosu da festivalde yer alacak. Festival Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’nin, valiliğin, belediye başkanlığının ve ticaret odasının destek ve sponsorlukları ile gerçekleştirilecek olup, Çanakkale halkının da çok önem verdiği ve şehir ile bütünleşen bir festival. Bu festivalde sokak konserleri, çalıştaylar, paneller, salon konserleri verilecek olup, çok sayıda koro ile paylaşımlar, dostluklar kurulacak ve bir hafta süresince yoğun çalışmalar gerçekleştirilecektir. Ülkemizden de bu yapıda bir koronun katılması tarih, kültür ve sanat etkileşimleri açısından çok değer taşımaktadır.
Çok sesli Kıbrıs müziği sunulacak
Adres: KSD Çok Sesli Korosu TROYA’ya nasıl seçildi, nasıl davet edildi?
Dağlı: Otello Çoksesli Korosu “OTELLO TROYA’DA” sloganı ile katılacağı bu festivale sanat yönetmeni Mete Gökçe’nin davetiyle katılacak. Koro üç yıldır Mete Gökçe ile çalıştaylar, konserler, atölyeler düzenlemekte ve ülkemizde çoksesli koro müziğini halkıyla paylaşmaktadır. Otello şehrini tarihiyle, sanatıyla ve kültürüyle TROYA şehrine taşıyarak bir tarihi, kültürel ve turizm paylaşımları gerçekleştirecektir. Koro, konserlerde çoksesli Kıbrıs müziklerinden örnekler de sunacak ve kendi şarkılarını salon ve sokak konserlerinde dinleyicileri ile paylaşacaktır.
Adres: Othello Korosu’nun farklı korolarla yürüttüğü çalışmalar var mıdır?
Dağlı: Otello Korosu Prof. Mustafa Apaydın ve Mete Gökçe’nin koroları ile şenlikler, çalıştaylar ve konserler vermektedir. Ülkemize koro çalıştay kültürünü, ilk kez Otello korosu getirmiş olmaktan da büyük onur duymaktadır. Otello Çoksesli Korosu 2014 yılında Lefkoşa Kent Orkestrası ile Şef Oskay Hoca yönetiminde yeni repertuvarla koro ve orkestralı Kıbrıs eserlerini seslendirmek üzere anlaşmış ve hazırlıklarına başladı. Müzikseverler bu yapıda bir koroya Eylül ayında bizlere şahsen müracaat edip, kendilerine uygulayacağımız testlerden başarılı olurlarsa koromuza katılabilirler. Koromuzda müzik öğretmeni, öğrencileri ve amatör solistler bulunmakta olup, karma yapıda bir koro oluşumundadır. Otello Çoksesli Korosu, Doğu Akdeniz Üniversitesi ile ortak olarak yürütülen koro atölyeleri, çalıştaylar ve eğitim atölyelerinde evsahibi koro olarak sahne almakta ve şenliklerde ve konserlerde çok sayıda izleyiciye çoksesli koro eserlerini sunmakta ve bu konuda seyircilerin beğeni eğitimlerini de geliştirmektedir.
“İnsanlar şarkı söylemeli”
Adres: Gelecekle ilgili planlar…
Dağlı: Koro, gelecek yıllarda yeni bir yapılanmaya gidecek ve çeşitli yapılarda korolar ile ülkemizde ve yurtdışında düzenlenecek koro festivalleri ve şenliklerine katılıp, çoksesli koro müziğinde paylaşımlar gerçekleştirecek. Otello Çoksesli Korosu, kurulup konserler vermeye başladıktan sonra ülkemizde çoksesli koro müziğine bakışın değiştiği ve bu yapıda çocuk koroları ve yetişkin korolarındaki sayıların arttığı gözlemlenmiştir. Koroların sayılarının daha da artması gerektiğini söylemek istiyoruz. İnsanlar şarkı söylemeli, ancak bu evrensel düzeyde olmalı. Çanakkale Korolar Festivali, Otello Çoksesli Korosu’nun ilk yurt dışı festivali olacak olması sebebiyle büyük heyecan yaratmaktadır. Koronun yurtdışına çıkışı ile ilgili destekleri için tüm sponsorlarımıza, katkı koyan herkese, koristlerimize, halkımıza, basınımıza ve ailelerine sonsuz teşekkürlerimizi iletiyoruz. Festivale, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun da Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner tarafından davet edildiği ve Cumhurbaşkanı’nın bu festivale katılmayı düşündüğü de bildirildi.