1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Çözüm sürecine katkı tartışıldı
Çözüm sürecine katkı tartışıldı

Çözüm sürecine katkı tartışıldı

Siyasi partilerin çözüm sürecine nasıl katkı sağlayacağı tartışıldı

A+A-

Kıbrıs Türk ve Rum siyasi partiler, Slovakya Büyükelçiliği’nin organize ettiği rutin toplantılar çerçevesinde bugün Ledra Palace’ta bir araya geldi. CTP-BG’nin ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda, ‘Siyasi Partiler Çözüm Sürecine Nasıl Katkıda Bulunabilir’ sorusuna cevap arandı. Genel Başkan ve Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun açılış konuşmasını yaptığı toplantıda öneriler sunuldu. Sözlerine, Rum politikacı Tasos

Mitsopulos’un vefatından duyduğu üzüntüyü dile getirerek başlayan Yorgancıoğlu, 50 yıl önce başlayan Kıbrıs sorununun Kıbrıslılar olarak bizleri ve başta Birleşmiş Milletler olmak üzere uluslararası toplumun gündemini meşgul etmeye devam ettiğini belirtti. Bugüne kadar başlatılan birçok girişimin başarısızlıkla sonuçlandığını vurgulayan Yorgancıoğlu, “Bütün bunlar Kıbrıs’ta gerçekten çözüm ve kalıcı barış isteyenlerin bir anlaşmaya ilişkin sorumluluk ve bağlılığını değiştirmedi” dedi.

TÜNELİN UCUNDA YENİDEN IŞIK GÖRÜNÜYOR

Görüşmelerin 11 Şubat 2014 Ortak Açıklaması ile yeniden başlamasının Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar tarafından memnuniyetle karşılandığını vurgulayan Yorgancıoğlu, “Bugün tünelin ucunda yeniden ışık görünüyor.  Yeni süreç tarihidir ve gerçek bir fırsat penceresi teşkil etmektedir” dedi.
Kıbrıs’ta varılacak kalıcı bir anlaşmanın adada yaşayan herkese huzur ve barış getireceğini, adanın iki tarafında var olan ekonomik zorlukların aşılmasına yardımcı olacağını ifade eden Yorgancıoğlu, anlaşmanın, turizm, ticaret, inşaat, enerji, ulaştırma gibi sektörleri de olumlu etkileyerek refah düzeyi artışını kalıcı hale getireceğini ve sürdürülebilir bir ekonomi yaratacağını vurguladı.  Yorgancıoğlu, “Kıbrıs Sorunu’nun çözümü Doğu Akdeniz ve Ortadoğu’daki benzer sorunların çözümü için iyi bir örnek teşkil edecek ve bölgemizdeki istikrara da katkı koyacaktır” dedi. 

YAPICI BİR DİL KULLANMALIYIZ

Şimdi yapılması gerekenin iki liderin hızlandırılmış şekilde, uzun yıllardan bu yana tarafların görüşleri olarak masada bulunan pozisyonları al-ver mantığı ile yakınlaştırması ve anlaşma metninin ortaya çıkarılması olduğunu ifade eden Yorgancıoğlu, “Esas olan çözüm iradesine ve siyasi iradeye sahip olunmasıdır. Siyasi partilerin müzakereleri yürüten liderlere çözüm yönünde atacakları olumlu adımlarda destek vermesi, onları cesaretlendirmesi çok önemlidir. Önümüzdeki süreçte müzakerelerin aksamadan devam etmesi ve iki toplumun birbirine yakınlaşması için siyasiler olarak bizlerin olumlu ve yapıcı bir dil kullanmamız şarttır” dedi.

SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİYLE SÜREKLİ GÖRÜŞÜYORUZ

CTP-BG olarak Kıbrıs Türk toplumunda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ve çeşitli sektör temsilcileri ile sürekli biraraya gelindiğini ve çözüm sürecinin öneminin vurgulandığını kaydeden Yorgancıoğlu, diğer yandan Rum siyasi partileri ile ikili temaslar ve girişimler yanında Rum sivil toplum kuruluşları ile de temaslarını sürdürdüklerini belirtti. Yorgancıoğlu, son dönemde PEO ve PASIDY ile başlatılan temasları SEK, KEVE, DEOK ve diğer büyük sivil toplum kuruluşları ile devam ettireceklerini vurguladı.

RUM SİYASETÇİLERİ MEDYAMIZDA GÖRMEK İSTİYORUZ

Önümüzdeki dönemde Kıbrıslı Rum siyasetçilerin güney medyasında, Kıbrıslı Türk siyasetçilerin de kuzey medyasında daha sık yer almasının, iki tarafın birbirini daha iyi anlamasına yardımcı olacağına dikkat çeken Yorgancıoğlu, CTP-BG olarak bunun için girişim yapmaya hazır olduklarını söyledi. Gerek kuzeyde gerekse güneyde düzenlenecek çeşitli konferanslara katılıp görüşlerin ifade edilebileceği platformların oluşturulmasının bu süreçte çok önemli olacağını vurgulayan Yorgancıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
“Müzakere süreci elbette ki çeşitli zorluklar içerebilecek ve karşılıklı fedakarlıkları gündeme getirecektir. Buna rağmen çözüm hedefi güden, cesur ve güçlü siyasi liderlikler ile kısa bir sürede kalıcı bir çözüme ulaşmamız mümkündür. Bu, gelecek nesillere olan borcumuzdur. Biz CTP-BG olarak bu hedefle çalışmaya devam edeceğiz. Diğer tüm siyasi partilerden beklentimiz de bu yöndedir.”

ORTAK AÇIKLAMAYI BÜYÜKELÇİ OKUDU

Gerçekleşen toplantının ardından ortak açıklamayı Slovakya’nın Kıbrıs Büyükelçisi Oksana Tomova okudu. Açıklamada şunlar yer aldı:
“Kıbrıslı Türk ve Rum siyasi partiler olarak iki lidere hızlı bir çözüme ulaşmaları için çabalarını artırmaları yönünde çağrı yapıyoruz. Bütün siyasi güçler iki toplumu çözüme hazırlamak için olumlu, yapıcı bir dil kullanmalıdır. İki taraftan da siyasi partiler medya kuruluşlarında karşılıklı olarak daha fazla yer almalı ve bu imkana ada çapında sahip olmalıdırlar. Siyasi partiler olarak sivil toplum kuruluşlarının, iş çevrelerinin, sendikaların ve çeşitli barış inisiyatiflerinin iki toplum arasındaki iş birliğini geliştirmek için gösterdikleri çabayı takdir ediyoruz. Adamızdaki yeniden yakınlaşma sürecine destek olmak amacıyla iki toplumlu etkinliklere katılmaya ve böylesi etkinlikleri desteklemeye devam edeceğiz.”

TOPLANTIYA KATILAN PARTİLER:

Ledra Palace’te gerçekleşen toplantıya kuzeyden CTP-BG, TDP, BKP, YKP, KSP katılırken güneyden DİSİ, AKEL, DİKO, EDEK, EDİ, Yeşiller ve EPALXİ katıldı.

Bu haber toplam 1878 defa okunmuştur