CTP-BG 23’te kalabilir...
28 Temmuz seçimlerine çok kalmadı. Kamuoyuna dönük anket yayınlanmasının son günü yarındır. Geçmiş seçimlerde masa başı çalışma yaparak anket yayınlayan yayın organları bu yıl yine aynı anketleri tercih etmezlerse basın-yayın organları bu seçim öncesinde herhangi bir anket yayınlamayacaklar. En azından benim aldığım duyumlar bu yöndedir.
Köşe yazarları belli bir süreden bu yana kendilerince anketler yayınlamakta, ama kaynak vermemektedirler. Bu nedenle anket diye yayınladıkları ancak kendi tahminleri olabilir.
Bu yönde kaynak göstererek ilk açıklamayı önceki gün CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu bazı gazetecilere yaptı. Bu sonuçlar benim edindiğim izlenimlerle de büyük oranda çakışıyor.
Ben de bugün kendi kaynaklarımdan derlediğim bilgileri ve kendi tahminlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.
İlk olarak sanırım herkes CTP-BG’nin bu seçimlerdeki birinci parti konumunu kabul ediyor. Etmeyenler için söyleyim CTP-BG şu anda %40’ın üzerinde bir oy oranıyla yarışı açık ara önde götürüyor.
Erken seçim startı verildiği günlerde çoğu kimse CTP-BG’nin birinci olacağını, UBP ile DP-UG’nin de ikincilik için yarıştığını söylemekteydi. Bugün artık böyle bir yarış olmadığını ve UBP’nin %27-28 civarı bir oy oranıyla ikinci olacağını biliyoruz.
DP-UG seçime çeyrek kala birleşme yönünde attığı adımların parti tabanında yeterince hazmedilememesi ve yeterince örgütlü olmaması sonucu ancak üçüncü parti olabilecektir. DP-UG’nin oyu da %20’nin biraz altında 18 civarı olacak.
TDP ise %7 civarında bir oy oranıyla dördüncü parti olarak Meclis’te temsil edilecektir.
Bu durumda Milletvekili sayıları da CTP-BG 23, UBP 16, DP-UG 9 ve TDP 2 olur.
İlçelere göre dağılım da muhtemelen CTP-BG Lefkoşa’da 7, Mağusa’da 6, Girne’de 5, Güzelyurt’ta 3 ve İskele’de 2 milletvekilliği alır.
UBP Lefkoşa’da 5, Mağusa’da 4, Girne’de 3, Güzelyurtta 2 ve İskele’de 2 milletvekilliği alır.
DP-UG de Lefkoşa’da 3, Mağusa’da 2, Girne’de 2, Güzelyurt’ta 1 ve İskele’de 1 milletvekili çıkarır.
TDP ise Lefkoşa ve Mağusa’da 1’er milletvekili olmak üzere 2 milletvekili alabilecektir.
Seçime kazanma iddiasıyla değil, seçim platformunu kullanarak görüşlerini halka anlatma için giren BKP-TVG ise %3 civarında bir oy oranıyla seçimi tamamlayacak diye düşünüyorum.
Kuşkusuz bu sonuçlar benim tahminlerimdir. Elbette izlenimlerim, duyumlarım ve çevreden derlediğim notlardır.
Bu sonuçlar CTP-BG liderliğinde bir koalisyonu işaret ediyor. Dikkat ederseniz bu sonuçlar 2003 Aralık seçimlerinde 25-25 bir tabloyu gösteriyor. Yani sol partiler 25, sağ partiler 25 olacak gibi görünüyor.
Yine de CTP-BG’nin 26’yı yakalaması olasılık dışı değildir. CTP-BG 5 ilçenin 3’ünde 1’er milletvekili daha alabilirse 26’yı yakalayabilir.
Unutmayalım CTP-BG 2005 seçimlerinde %44’den fazla oy aldığı halde 24 milletvekili çıkarmıştı. Buna karşın 2009 seçimlerinde UBP aynı oy oranıyla 26 milletvekili ile tek başına iktidar olmuştu.
Bu durumda 28 Temmuz seçimleri her ne kadar da yaz sıcaklarından halkın yeterli ilgisini alamasa bile çok heyecanlı son 15 gün geçireceğiz.
Hangi parti örgütleriyle beraber bu son 15 günü iyi değerlendirebilirse kendi arzuladığı sonuca biraz daha yaklaşacaktır.
CTP-BG iyi çalışırsa tek başına iktidara gelebilecek, UBP örgütlerini de kullanarak mühürlerine sahip çıkabilirse 18-19 milletvekili çıkarabilecek, DP-UG biraz daha örgütlü çalışır ve UBP mühürlerini kırarak “bir tik” almak yerine bunları DP-UG mühürüne dönüştürebilirse 12-13 milletvekili ve TDP seçim sürecinde yaşadığı olumsuzluklara rağmen toparlanırsa 3-4 milletvekili çıkarabilir.
Ama hiç tartışmasız CTP-BG birinci parti olarak ipi göğüsleyecektir. Tartışılan hükümeti tek başına kurabilecek mi, ya da koalisyon olacaksa kiminle olacak?
Ben tek başına CTP-BG iktidarının denenmesi gerektiğini ve bu fırsatın CTP-BG’ye verilmesi gerektiğini düşünüyorum.