CTP-BG 24. Olağan Kurultay Kararı (6)
Demokrasi ve eşitlik gibi partimizin en temel ilkeleri için aşılması gereken bu sorunumuz seçilecek yeni yönetimin gündeminde aşağıdaki hedeflerle yerini almalıdır.
YENİDUZEN web, CTP-BG’nin 8 Aralık’ta gerçekleştirilen 24. Olağan Kurultayı’nda onaylanan kararları okurlarıyla paylaşıyor.
Kurultay Karar 6
ÇALIŞMA DÖNEMİNDE TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ HEDEFLERİ
CTP 24. Kurultayı genelde toplumda özelde ise parti içinde kadın ve erkeklerin karar alma mekanizmalarında eşit olarak temsil edilmediklerini ve bunun bir demokrasi sorunu olduğu saptamasını yapar.
Demokrasi ve eşitlik gibi partimizin en temel ilkeleri için aşılması gereken bu sorunumuz seçilecek yeni yönetimin gündeminde aşağıdaki hedeflerle yerini almalıdır.
Gelecek kurultayda tüm hedefler yeniden gözden geçirilip toplumsal cinsiyet eşitliği hedeflerinin gerçekleşme oranı ortaya konacaktır.
HEDEFLERİMİZ
1. Partimizde uzun süreden beri karar alma mekanizmalarında eşitliği sağlamak için bir araç olan her iki cinsiyet için geçici özel önlem veya kota uygulaması mevcuttur. Partinin seçimle oluşan bütün organlarında en az % 30 olarak uygulanan kota tam eşitliği sağlamak için bir yöntem olmakla birlikte başka araçlarla da desteklenmeli ve tam eşitliğin oluşması tüm parti üyeleri tarafından içselleştirilmelidir.
2. Partimiz içinde kadın ve erkekler arasında sayısal bir dengesizlik olduğu tespitinden hareketle kadın üye sayısının artırılması için ilçelerde kadın örgütünün de desteği ile çalışma yapılması ve sayısal dengesizliğin gelecek kurultaya kadar ortadan kaldırılması hedeflenmektedir.
3. Partimizin gençlik örgütündeki yapı bizim için umut vericidir. Gençlik Meclisi % 50 - % 50 şeklinde bir yapıya sahiptir. Bu yapının partimize yansıması ve genç kadınların parti organlarında yer alması seçilecek başkan, parti meclisi ve MYK’ nın gündeminde yer almalıdır.
4. Partili kadınların karar süreçlerine katılımcılığı ve toplantılarda etkin olması
için kadın örgütü siyaset akademisi işbirliği içinde çalışmalar yapılmalı ve her alanda konusunda uzman kadın parti sözcüleri yetiştirilmelidir.
5. Toplumda olduğu gibi Parti içinde de hâkim olan kalıplaşmış cinsiyet rollerini aşmak ve cinsiyetçi dili dönüştürmek amacı ile tüm üyelere dönük eğitim çalışmaları yapılmalıdır.
6. KKTC Cumhuriyet Meclisinde partimiz milletvekilleri öncülüğünde devam eden, toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki her türlü yasa çalışmasına ayrıca özel destek verilmeli ve diğer partiler ve sivil toplum örgütleriyle işbirliği yapılarak savunuculuk faaliyetleri sürdürülmelidir.
7. Geçmiş hükümet döneminde kadın örgütünün ve sivil toplum örgütlerinin katılımı ile sosyal güvenlik bakanlığında yürütülen çalışma sonuçlandırılamamış ve bu dönemde hükümet programına alınmıştır. Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde yasa çalışması tamamlanmak üzere olan ve bütçesi de hazırlanmış olan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi ivedilikle hayata geçirilmelidir.
8. Kadına yönelik şiddet başta olmak üzere, toplumsal cinsiyet temelli her türlü şiddeti engelleyecek kurumsal ve yasal düzenlemeler yapılamalı ve uygulanışı takip edilmelidir.
9. Ev içi emeğin önemli bir bölümünü oluşturan Bakım Hizmetleri (hasta, yaşlı ve çocuk bakımı) ağırlıkla kadın görevi olarak kabul edildiğinden kadınlar tarafında ücretsiz olarak yerine getirilmektedir. Bu durum kadınların ev içinde harcadığı emeğin görünmez olmasına neden olduğu gibi, kadınların toplumsal yaşamda edinecekleri başka pozisyonlar açısından (siyasal ve ekonomik katılım) bir dezavantaj yaratmaktadır. Sosyal devletin gereği olarak bu konuda yeni düzenlemelere ihtiyaç bulunmaktadır. İhtiyaçlar tespit edilip durumu düzeltici uygulamalar yapılmalıdır.
10. Örgün eğitimin her kademesinde insan hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili dersler müfredata dahil edilmelidir..
11. DPÖ Hane Halkı İşgücü Anketi verilerine göre işsiz kadın oranı, işsiz erkek oranının iki katı durumundadır. Çalışabilir işgücü içinde bulunan kadınların ekonomik faaliyetlere dahil edilmesinin teşviki, kendi hesabına çalışan ve/ veya girişimci kadınları ekonomik teşviki bir hükümet politikası olmalıdır. Yerel düzeyde kadın kooperatifçiliğinin geliştirilmesi, özel sektörde çalışan kadınların
maruz kaldığı hak ihlallerinin ortadan kaldırılması ve ev kadınlarının sosyal güvenceye kavuşturulması öncelikli devlet politikaları haline getirilmelidir.
12. Haziran 2014 de gerçekleşecek yerel seçimlerde partimizin kadın erkek eşitliğini gözeterek aday göstermesi esas olmalıdır. Bu amaçla en az parti tüzüğümüzde belirtilen kota oranında kadın belediye başkan adayı ve belediye meclis üyesi gösterilmeli ve bu durumun sonuçlara yansıması için ayrıca uğraş verilmelidir.