1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. CTP -BG "Akıl Defteri"ni açıkladı
CTP -BG Akıl Defterini açıkladı

CTP -BG "Akıl Defteri"ni açıkladı

Vizyon, partimizin iki yıl önce başlattığı bir çalışmanın ürünüdür. İki yıl önce partililerimiz bir araya gelip önerilerini sunmuştur. Bunlar daha sonra partimizin ekonomik birimlerinde görüşülmüş, sonra sivil toplum örgütleri ile tartışmaya açmıştır. Par

A+A-

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler’in (CTP-BG), 28 Temmuz’da yapılacak Milletvekilliği Erken Genel Seçimi’ne yönelik seçim bildirgesini bugün, Lefkoşa Golden Tulip Otel’de düzenlenen etkinlikle açıklandı.

CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, toplam 215 sayfalık seçim bildirgesinin ana hatlarından oluşan “Yenilenmenin Akıl Defteri” başlıklı 22 sayfalık kitapçığın sunumunu gerçekleştirdiği etkinlikte, “Toplumsal Vizyon” ile “Sosyal ve Ekonomik Programların” yer aldığı bu bildirgeyi, “toplumu geleceğe hazırlayacak politikaları ve uygulamaları içeren önemli bir belge” olarak değerlendirdi.

AKANSOY: “KÖKLÜ REFORMALARA İHTİYAÇ VAR”

CTP-BG Milletvekili adaylarının da hazır bulunduğu etkinlikte ilk sözü alan CTP-BG Genel Sekreteri Asım Akansoy, mevcut yapının sürdürülebilir olmaktan uzak olduğunu ve köklü reformlara ihtiyaç olduğunu belirterek; adalet, özgürlük,  kalkınma ve eşitlik sağlama adına her türlü adımı atacaklarını kaydetti.

“ORTAK TOPLUMSAL VİZYON ÖNERİYORUZ”

Daha sonra söz alan CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, 28 Temmuz’a giderken, Kıbrıs Türk halkının refahının yükseltilmesi, ekonomik kalkınmışlık yönünde çözüm hedeflerine ulaşılması adına toplumsal vizyon oluşturmayı görev bildiklerini; daha üretken bir toplum yaratmak  ve yapısal  sorunları aşmış  bir sistem yaratmak için “ortak toplumsal vizyon” önerdiklerini kaydetti.

Bu çerçevede hazırladıkları ve seçilmeleri halinde uygulayacakları programın, her aşamasında halkla paylaşılarak denetiminin de halkla birlikte yapılacağını anlatan Yorgancıoğlu, her uygulamadan sonra hedeflerin yeniden gözden geçirilerek, gerekmesi halinde politikalarının da revize edilebileceğini söyledi.

Programın hazırlık süreciyle ilgili geniş bilgi de veren Yorgancıoğlu, mevcut durum tespitinin ardından varmak istedikleri hedefleri ve ulaşılması için öngördükleri vizyon ile politikalarını oluşturduklarını anlatırken, bu çerçevede gözetilmesini  gerekli gördükleri ilkeleri “Sürdürülebilirlik, adalet, rekabetçilik, insan merkezcilik, ekolojik duyarlılık, eşitlikçilik ve özgürlükçülük” olarak sıraladı.

“POLİTİKALARIMIZIN İNSAN MERKEZLİ OLMASINI ÖNEMSİYORUZ”

Yorgancıoğlu, belirledikleri politikaların insan merkezli olmasını önemsediklerine işaret ederek “28 Temmuz’dan sonra ülkemizde özne olmayı ve dünyada da etkin olmayı gereklilik olarak görüyoruz” dedi.

KIBRIS KONUSU

Kıbrıs konusunda ise, siyasi eşitliğe dayalı Birleşik Federal Kıbrıs’a ulaşma hedeflerinin vazgeçilmez olduğuna vurgu yapan Yorgancıoğlu, bunun için var güçleriyle çalışacaklarını kaydetti.

Ekonomide nitelikli büyümenin önemine işaret eden Yorgancıoğlu, üretim, sosyal gelişme, demokratik ilerleme ve güçlü kamu maliyesine yönelik politikalarını da paylaştı.

“TOPLUMSAL VİZYON-SOSYAL VE EKONOMİK PROGRAM”

Yorgancıoğlu, “Toplumsal Vizyonumuz-Sosyal ve Ekonomik Programımız” adını verdikleri 215 sayfalık seçim bildirgesinin, partinin resmi web sitesi www.ctp-bg.org’den okunabileceğini belirtirken, bu bildirgesinin ana hatlarından oluşan “Yenilenmenin Akıl Defteri” başlıklı 22 sayfalık kitapçıktan; Kıbrıs konusu, kamu yönetimi, yurttaşlık, ekonomik büyüme, kamu maliyesi, mali sektör, reel sektör, ulaştırma, enerji, turizm, çalışma yaşamı, eğitim, sağlık, toplumsal cinsiyet eşitliği, yerel yönetimler, çevre gibi ana başlıklar atındaki hedeflerini basınla paylaştı.

BİLDİRGEDEN ÖNE ÇIKAN BAZI HEDEFLER

Seçim bildirgesinde öne çıkan bazı hedefler özetle şöyle:

“Kamu-özel ortaklığına dayalı yeni bir havayolu şirketi kurulması ve eski KTHY çalışanlarının mağduriyetlerinin giderilmesi için çalışma yapılacak; Turizm Örgütü Yasası ve Turizm Gelişim Yasası hazırlanacak; Turizm Master Planı hayata geçecek; özel sektörde yerel istihdamın önü açılacak; Kıb-Tek özerkleştirilerek, KKTC’nin elektrik enerjisi  sektörü otoritesi haline dönüştürülecek; çalışma izinleri ihtiyaç analizine göre verilecek.

Genel Sağlık Sigortası hayata geçirilecek; Hasta Hakları Yasası çıkarılacak; Polis Nakil Tüzüğü gözden geçirilecek ve koşullara bağlı değişikliğe uğrayacak. Polis Yasası yeniden düzenlenecek; gençlerin yönetim süreçlerine katılımını sağlamak için “Gençlik Parlamentosu” oluşturulacak; Yerel yönetim birimlerinin mali ve hukuki denetimini güçlendirecek mekanizmalar oluşturulacak; belediyelerin görev ve yetki alanları genişletilecek; Kolejlerin mevcut yapısı güçlendirilerek sürdürülebilir olmayan bugünkü kolejlere giriş sistemi çağdaş anlayışla kademeli olarak değiştirilecek; Krediler Yönetmeliğiyle kredi verilmesi şeffaf hale gelecek; kayıt dışı ekonomiyle mücadele sürdürülecek, vergi sistemi düzenlenecek; Kooperatifçiliğin AB mevzuatına uyumlu geliştirilmesini sağlayacak düzenlemeler yapılacak.

Siyasi eşitliğe dayalı Birleşik Federal Kıbrıs’a ulaşma hedefi doğrultusunda çalışılmaya devam edilecek; Türkiye Cumhuriyeti ve tüm diğer ülke, uluslararası kuruluş ile her alanda sağlıklı ilişkileri ve toplumsal onurumuzu gözeten saygı ve eşitlik yanlısı yaklaşımları önemsemekteyiz.

Yeni vatandaşlık mekanizması çerçevesinde, doğal nüfus artışı göz önünde bulundurularak yasal bir kota belirlenmesi, evlilikler dışındaki koşullarda yasal olarak 5 yıl aralıksız KKTC’de ikamet edenlere beyaz kimlik alma hakkı verilmesi, beyaz kimlik sahiplerinin 5 yıl aralıksız KKTC’de ikamet etmesi halinde vatandaşlığa başvurma hakkının tanınması ve özel durumlarda verilecek vatandaşlıklar için ise Bakanlar Kurulu yerine Meclis’in karar üreteceği bir mekanizmanın oluşturulması öngörülmektedir. Ayrıca yeni vatandaş olanların ilk Genel Milletvekilliği ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanmayacağı bir düzenlemeye gidilecektir.” (TAK)

Bu haber toplam 4697 defa okunmuştur