1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. CTP, CTP-UBP hükümeti değerlendirmesi yaptı
CTP, CTP-UBP hükümeti değerlendirmesi yaptı

CTP, CTP-UBP hükümeti değerlendirmesi yaptı

“Bir yanda biz, diğer tarafta da UBP’li ve TC’li yetkililer. Böyle bir pazarlık dönemi yürütüldü”

A+A-

 

• UBP’nin su krizi esnasında CTP’ye “Hükümeti bozup yeniden kuralım” teklifi ilettiğini kaydeden Genel Başkan Talat, UBP’nin su anlaşmasının imzalanmasından dolayı bu fırsatı kaçırdığını ve ardından mali protokol fırsatını kollamaya başladığını söyledi

• Talat: “YÖDAK, KIB-TEK’in özerkleştirilmesi ve Kamu Hizmeti Komisyonu ile ilgili yasalar statüko dediğimiz yapıyı sarsacak yasalardı, UBP hükümetten çekilince hayata geçmedi”

• Kalyoncu: “Bir yanda biz, diğer tarafta da UBP’li ve TC’li yetkililer. Su konusunda böyle bir pazarlık dönemi yürütüldü”


Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, CTP-UBP hükümeti döneminde YÖDAK, KIB-TEK’in özerkleştirilmesi ve Kamu Hizmeti Komisyonu ile ilgili yasalar hazırlandığını ancak UBP’nin hükümetten çekilmesiyle yasaların hayata geçemediğini kaydederek, “Bunlar, statüko dediğimiz yapıyı sarsacak yasalardı” dedi.

CTP, partililere yönelik başlattığı kitle toplantılarını Girne, Güzelyurt ve İskele’de gerçekleştirdi.

Toplantılarda konuşan CTP Genel Başkanı Talat ve eski Başbakan Ömer Kalyoncu, CTP UBP hükümeti konusunda açıklamalarda bulundu.

Su pazarlığının yapıldığı dönemlerde UBP’li yetkililerin her zaman TC’li hükümet yetkililerinin yanında yer aldığını söyleyen Ömer Kalyoncu, “Bir yanda biz, diğer tarafta da UBP’li ve TC’li yetkililer. Böyle bir pazarlık dönemi yürütüldü” dedi.

CTP Basın Bürosu’ndan verilen bilgiye göre, kitle toplantılarda hükümet ve parti çalışmaları anlatıldı, CTP-UBP koalisyonunun sona ermesinin sebepleri tartışıldı.

Kitle toplantılarında Genel Başkan Mehmet Ali Talat, Girne milletvekili ve eski başbakan Ömer Kalyoncu ile Kadın Örgütü Genel Başkanı Çelen Özkaynak konuşma yaptı.

Talat: “UBP hükümetten çekilmek için fırsat kolladı”

CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, 8 ay süren CTP-UBP koalisyonunda başta su olmak üzere mali protokol ve maaş gibi konularda kriz yaşandığı kaydederek, “Hükümet ortaklarından herhangi bir destek göremedik, aksine UBP her krizde hükümetten çekilme tehdidinde bulundu” dedi.

Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, üçlü kararname sistemi yüzünden ülkedeki bürokrasinin gün geçtikçe zayıfladığını kaydederek, “Bu durumun hükümetlerin başarısında veya başarısızlığında önemli rolü var” dedi.

UBP’nin su krizi esnasında CTP’ye “Hükümeti bozup yeniden kuralım” teklifi ilettiğini kaydeden Genel Başkan Talat, UBP’nin su anlaşmasının imzalanmasından dolayı bu fırsatı kaçırdığını ve ardından mali protokol fırsatını kollamaya başladığını söyledi.

Talat, mali protokol görüşmeleri esnasında maaşların eksik ödenmesini bahane eden UBP’nin bu kez hükümetten çekilme kararı aldığını belirtti.

“Parti disiplinini yeniden oluşturmak gerekiyor”

Önümüzdeki süreçte parti disiplinini yeniden oluşturacaklarını da ifade eden Mehmet Ali Talat, “Bir partinin parti olmasının temel taşları demokrasi ve parti disiplinidir. Bunlara önem vermemiz lazım. MYK yazılı uyarıların yanı sıra disiplin mekanizmasını çalıştırmak için de bazı adımlar atmaya başladı” dedi.

Hükümet sürecinde öngörülen birçok yasanın hazırlandığını fakat UBP’nin hükümetten çekilmesiyle bunların hayata geçemediğini ifade eden Talat, “YÖDAK, KIB-TEK’in Özerkleştirilmesi Yasası, Kamu Hizmeti Komisyonu Yasası da hazırlandı ama UBP hükümetten çekildi. Bu yasalar statüko dediğimiz yapıyı sarsacak yasalardı ama hükümet sona erdiği için yasalar hayata geçemedi” diye konuştu.

Kalyoncu: “Meclis çok verimli çalışamadı”

CTP Girne milletvekili ve CTP-UBP koalisyonunun başbakanı Ömer Kalyoncu, 8 aylık bir hükümet dönemini geride bıraktıklarını, bu dönemde önlerine ilk çıkan engelin UBP kurultayı olduğunu dile getirdi.

Kurultay sürecinin gereğinden fazla zamanlarını çaldığını ifade eden Kalyoncu, bunun arkasından da su konusunun gündeme geldiğini belirtti.

Su konusunun da parti içi tartışmalar ve yapılan görüşmelerden dolayı oldukça fazla zaman aldığını vurgulayan Ömer Kalyoncu, geride bırakılan dönemde meclisin verimli çalışamadığının da altını çizdi.

Su pazarlığının yapıldığı dönemlerde UBP’li yetkililerin her zaman TC’li hükümet yetkililerinin yanında yer aldığını açıklayan Kalyoncu, “Bir yanda biz, diğer tarafta da UBP’li ve TC’li yetkililer. Böyle bir pazarlık dönemi yürütüldü” dedi.

“En büyük rahatsızlıkları istihdam yapamamaktı”

Hükümet döneminde ortakları UBP’nin en büyük sıkıntısının rahatça istihdam yapamamak olduğunu iddia eden Kalyoncu, su konusunun çözüme kavuşması esnasında Türkiyeli yetkililerin çok da hoşnut olmadığını gözlemlediklerini belirtti. Kalyoncu, mali protokolün içerisinde yer alan bazı maddeleri görüşmek istediklerinde “Pazarlık şansınızı suda harcadınız” cevabını aldıklarını söyledi.

Özkaynak: “Kadın kotasını artırmak istiyoruz”

Kitle toplantılarında bir konuşma yapan CTP Kadın Örgütü Genel Başkanı Çelen Özkaynak, ülkede hiçbir siyasi partinin kadrolarında kota uygulaması yokken CTP’de kota uygulandığını ve bu uygulamanın yüzde 10’dan yüzde 30 seviyesine ulaştığını belirtti.

Özkaynak, CTP’nin sol, ilerici ve toplumun önünü açan bir parti olduğunu, bu konudaki sorumlulukları gereği Siyasi Partiler Yasası’na yüzde 40 cinsiyet kotası koyma taleplerini meclis çalışmalarında ifade ettiklerini anlattı.

Meclisin ilgili komitesinde yasaya yüzde 30’luk kota uygulamasının girmesinin sağlandığını dile getiren Özkaynak, parti içindeki kotalarının yüzde 30’dan 40’a çıkmasını hedeflediklerini ifade etti.

Bu konuyu Parti Meclisi’nin de gündemine getirdiklerini ve onay aldıklarını kaydeden Özkaynak, 22 Mayıs’ta gerçekleştirilecek Tüzük Kurultayı’nda bu konuda tüm üyelerden destek beklediklerini vurguladı.

(TAK)

Bu haber toplam 5901 defa okunmuştur