CTP, Kıbrıs’ta çözümü konuşuyor!
Kıbrıs Sorunu konusunda yaşanan gelişmeleri tartışmak için köylerde başlatılan bilgilendirme toplantılarında Müzakere tutanaklarında yer alan bilgiler ışığında süreç halkla paylaşılıyor
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Kıbrıs Sorunu konusunda yaşanan gelişmeleri tartışmak için köylerde bilgilendirme toplantıları başlattı. Mağusa İlçesi’nin organizasyonuyla düzenlenen ilk bölge toplantısında CTP milletvekilleri Asım Akansoy, Teberrüken Uluçay ve Erkut Şahali belirlenen yerlerde sohbet gerçekleştirdi. Müzakere tutanaklarında yer alan bilgiler ışığında süreç halkla paylaşılırken akıllardaki sorulara yanıtlar verildi. Katılımın yoğun olduğu toplantılarda sorulan sorular toprak, garantiler ve mülkiyet konularında yoğunlaştı. Toplantılarda, barış ve çözüm mücadelesinde kritik bir dönemde olunduğuna dikkat çekilerek özellikle 7-11 Kasım'da İsviçre'de iki toplum liderinin BM Genel Sekreteri Ban'ın da katılımıyla bir araya gelecek olmalarının son derece önemli olduğu, 5'li görüşmenin olup olmayacağının burada belli olacağı anlatıldı.
Akansoy: “Tarihi adımları atmak Cumhurbaşkanının elinde”
Kıbrıs Sorununda önemli bir dönemeçte olunduğunu belirten Mağusa milletvekili Asım Akansoy, Akdoğan’da köy kahvesinde gerçekleştirilen toplantıda liderlerin yürüttüğü müzakerelerin detaylarından ve barış sürecinde CTP’nin önemli misyonundan bahsetti. Kıbrıslı liderlerin uluslar arası camia adına BM ve taraf olan diğer güçler tarafından desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Akansoy, "Açık olan bir konu varsa o da her iki liderin de bu noktaya gelirken BMGS Kıbrıs Özel Danışmanı Eide ile birlikte büyük çaba ortaya koyduklarıdır. Bugün gelinen aşama, varılan sonuç göz ardı edilemeyecek denli önemli bir ilerlemedir. İsviçre toplantısı ardından hedeflenen çoklu konferansa ulaşma konusunda özellikle Cumhurbaşkanı Akıncı’nın rolü, Anastasiadis ile kıyaslandığında çok daha yüksektir. Orada atacağı yapıcı ve sonuç alıcı adımlarla 2016 içerisinde bir çözüme adayı ulaştırabilir” dedi.
Tarihin işaret ettiği adımları atmanın Cumhurbaşkanı’nın elinde olduğunu vurgulayan Akansoy, “Ve bu adımları atmanın günü gelmiştir. Bunları adada var olan bölünmüşlüğün bizi çok daha kötü bir yere götürme olasılığını öngördüğüm, Kıbrıs’ın ya birleşeceğini ve istikrara kavuşacağını ya da Ortadoğu ve enerji girdabına gireceğini düşündüğüm için söylüyorum" dedi.
Uluçay: “Çarpıtmalarla vakit harcamayalım”
Geçitkale’de bölge halkıyla buluşan Mağusa milletvekili Teberrüken Uluçay da özellikle İsviçre’de yapılacak zirvenin kritik bir aşamada olduğunu, 2016 sonuna kadar hedeflenen 6 başlığın tamamlanması açısından çok önemli olduğunu aktardı. İki liderin bu toplantıyı organize etmiş olmasının yoğunlaştırılmış müzakerelerde ileri bir adım anlamı taşıdığını kaydeden Uluçay, 4 başlıkta tamamlanmamış 3-4 konu olduğunu ve bunların da diğer başlıkların tamamlanması ile birlikte ele alınacağını, müzakerelerde bazı püf noktaları olduğunu ve aslında bütünle birlikte ele alınabileceğini belirtti. Uluçay, toprak konusunda herhangi bir istişare yapılamadığını ancak garantiler konusunda bir ön görüşmenin daha önce yapıldığını, önümüzdeki süreçte bu iki başlık konusunda da uzlaşılarak adım atılabilinirse Kıbrıs Sorununun bir çözüme kavuşabileceğini ifade etti.
Bununla birlikte 6 başlıkta uzlaşıya varılırsa 2017’nin ilk aylarında teknik olarak hazırlık sürecinin yaşanacağını ve büyük ihtimalle de Nisan, Mayıs, Haziran’da planın toplumlarla paylaşılması, tartışılması açısından zaman tanınacağını ve ardından referanduma gidileceğini kaydeden Uluçay, “Bir de zaman zaman çözüme karşı olan tarafların bilinçli olarak tartışan konular arasında uzlaşılan bazı başlıkları çarpıttığını görüyoruz. Olan biten aslında tutanaklardan ve cumhurbaşkanının yaptığı kapalı oturumlardan öğrenilebiliyor. Halkımıza bunları anlattık. Referandum sürecinde gelinen nokta artısıyla eksisiyle tartışılmalı ancak çözüm karşıtı kesimlerin meseleleri çarpıtmasıyla vakit harcanılmamalı” dedi.
Şahali: “Hükümet tutanakları okumuyor”
Mağusa merkezde toplanan kalabalığa seslenen Erkut Şahali ise önceki akşam iki liderin yaptığı görüşmeyle birlikte liderlerin 3. tur hızlandırılmış görüşmeleri tamamlamış bulunduğunu aktardı. Şahali, “Çözüm süreci, CTP'liler için de, Kıbrıs Türk halkı için de son derece önemlidir ve gerçekten kritik bir eşiktedir. Görüşmelerin tutanaklarını CTP'li vekiller olarak yakından takip ediyoruz, bir araya gelerek günü gününe değerlendiriyoruz. Hükümet partilerine mensup milletvekillerinin birkaçı ve TDP milletvekilleri de takip ediyor. Ne yazık ki, hükümet tutanakları okumuyor, zaten bunu da söylemekten çekince duymuyor” dedi.
Şahali, müzakerelerde çok önemli yakınlaşmalar sağlandığını, yönetim ve güç paylaşımı, mülkiyet, ekonomi ve AB başlıklarında bütüne yakın bir uzlaşı noktasına gelindiğini söyledi. Oluşturucu devletlerin statüleri ve birbirleriyle olan ilişkileri ile federal devletin işleyişi konularında çok büyük uzlaşılar olduğunu da ifade eden Şahali, siyasi eşitliğin görünür olmasını sağlayacak pek çok konuda sayısal eşitliğin de mevcut olduğunu vurguladı. Şahali, “Tüm bu gelişmelerin bir referanduma ulaştırılması ve iki evet ile çözümün başarılması bizim en büyük görevimizdir” dedi.