1. YAZARLAR

  2. Cenk Mutluyakalı

  3. CTP’den 110 sayfalık kitap ‘Planlama ve Hedef Odaklı’ program
Cenk Mutluyakalı

Cenk Mutluyakalı

CTP’den 110 sayfalık kitap ‘Planlama ve Hedef Odaklı’ program

A+A-

Partiler neleri hedefliyor, programlarında neler var? (5)

CTP belki ilk kez bu kadar çok “ekonomi” ve “üretim” odağında bir seçim programı hazırladı. Program tam bir “kitap” gibi sunuldu, 110 sayfa!

 

Dikkat çekici sosyal politika önerilerinden biri: Çalışan ebeveynler için ayrı ayrı ebeveyn izin hakkı düzenlenmesi

 

“Her vatandaşın kimlik numarası ve her işletmenin tescil numarası ile adrese bağlı olarak tüm ekonomik faaliyetler, otomasyon ağı ile izlenecektir”

 

“Bafra’dan Dipkarpaz’a ve Kozanköy’den Yeşilırmak’a kadar olan bölgeler alternatif turizm alanı olarak ilan edilecektir.”


Cumhuriyetçi Türk Partisi’ni sona bıraktım.
CTP sanırım en kapsamlı programı hazırladı; öncelikle “Ekonomik ve Sosyal Hedefler” açıklandı, “demokratikleşme, sivilleşme”  gibi başlıklar daha sonraya bırakıldı.
Program tam bir “kitap” gibi sunuldu, 110 sayfa!
Grafik ya da görsellerle desteklenmedi, bu nedenle fazla akademik duruyor, tabana yayılması biraz zor. Bunun için çok daha özet, yalın, iyi bir görsel çalışma ve grafiklerle desteklenen broşürlere ihtiyaç var.
Eğer bu yapılmazsa, “iyi bir program hazırladık ancak tam anlatamadık” denecek.
CTP programında ülkedeki dönüşüm için “stratejik planlama, politika-hedef odaklı mali yönetim ve disiplin, insan kaynaklarının verimli kullanımı” en temel vizyon olarak seçildi.
“Bakanlar Kurulu’nun yıllık iş planı” yapması, bu planın şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşılması ve “İstatistik Kurumu” oluşturulması dikkat çekici hedefler.

 

Üretim alanlarına gidildi
Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman seçim programını açıklarken, ülkenin dört bir yanında üreticilerle bir araya gelmenin avantajını da kullanarak yaşamdan örnekler verdi.
“Ekonomik - Sosyal Kalkınma Programı” ismi verilen manifestoda özellikle “hiçbir şey olmaz” yaygın görüşüne adeta meydan okunuyor.

 

Teşvikler ve turizm
Özellikle turizme dair somut söylemler var, Bafra’dan Dipkarpaz’a ve Kozanköy’den Yeşilırmak’a kadar olan bölgelerin alternatif turizm alanı olarak ilan edilmesi gibi… Buralarda “casinolu otel” anlayışından vazgeçilmesi hedefleniyor.
Lefkoşa ve Mağusa’da surlar içi, Girne’de antik liman, Lefke’de kasabanın “eski kentler” (old town) olarak dönüşümü de somut olarak işaret edilmiş.
CTP turizmde, tarımda, hayvancılıkta ve eğitimde teşviklerin yeniden düzenlenmesini hedefliyor.
Teşviklerin “kalkınmaya doğrudan etki yapacak alanlara” odaklanmasını istiyor.
Ayrıca tüm teşviklerin tam bir denetim için Çerçeve Yasa altında birleştirilmesi de ön görülüyor.

 

Sağlık ve eğitim

Sağlık ve eğitim ülkenin en temel sorunları.
CTP, sağlıkta başta “Genel Sağlık Sigortası” olmak üzere tüm yasaların tamamlanması görüşünü yineliyor, yurttaşının hekim seçme özgürlüğünün altını çiziyor, Lefkoşa’ya yeni bir hastane hedefini de destekliyor.
“Kamu sağlık çalışanlarının tam gün ve verimli hizmet vermeleri sağlanacak ve etkin bir şekilde denetlenecektir” vaadi programda var.
Eğitimde dikkatimi çeken iki nokta, biri çok kültürlülüğe özel önem verilmesi... Bir diğeri de mesleki teknik okullar, çıraklık, kalfalık, ustalık gibi anlara geniş yer ayrılması.
Ülkedeki “yabancı işçi” gerçeği karşısında,  mesleki teknik eğitime ayrı bir destek penceresi açılıyor.

Peki eğitime dair altını çizdiklerim neler?

- “Kolejlerin yapısı güçlendirilecek. Sürdürülebilir olmayan kolejlere giriş sistemi çağdaş anlayışlara uygun kademeli olarak değiştirilecek.”
- “Toplumsal geçmişimiz, kültürümüz ve değerlerimizin eğitim müfredatına eklenecek.”
- “Genel eğitimde kullanılan ders kitaplarının topluma ait olması sağlanacak.”
- “Dini inanç ve kanaat özgürlüğünün gereği olarak din kültürü dersleri tercihe bağlı olacak.”

 

Özerk Yönetim Hedefleri

Kamu yönetiminde “siyasi takdire dayalı istihdamın sonlandırılması, tüm atamalarda liyakatın gözetilmesi” hedefleri son derece önemli... Peki mümkün mü?
Yine olmazsa “dükkanı kapatmak” gerek!
“Her vatandaşın kimlik numarası ve her işletmenin tescil numarası ile adrese bağlı olarak tüm ekonomik faaliyetler, otomasyon ağı ile izlenecektir” vaadi özellikle kayıt dışılığa karşı kapsamlı bir tedbir olarak ortaya konmuş.
Cumhuriyetçi Türk Partisi “özelleştirme” tartışmaları içerisinde “özerk yönetim” kavramını da yükseltiyor.
TÜK ve CYPFRUVEX’in üretici kooperatifleri ile işbirliği içinde yeniden yapılandırılıp özerkleştirilmesi düşünülüyor.
Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) ve Yüksek Öğretim Denetleme Akreditasyon Kurumu (YÖDAK) için de “siyasi müdahaleden arındırılarak özerkleştirme” hedefi var.
“Su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi ve işletilmesi için Özerk Su Kurumu kurulacaktır” vaadi de CTP programına yansıyor.

 

Sosyal politikalar

CTP’de sosyal politikalar da epeyce öne çıkıyor.
İlçelerde Sığınma Evleri açılması, Şiddeti Önleme ve Danışma Merkezleri kurulması, çalışan ebeveynler için ayrı ayrı ebeveyn izin hakkı düzenlenmesi, poliste ve hastanelerin acil servislerinde Şiddete Müdahale Birimleri oluşturulması, engelli dostu kriterlere göre inşa edilmeyen binalara nihai ruhsat verilmemesi en çok dikkat çekenler…
110 sayfalık programı bir sayfada özetlemek mümkün değil ancak “Biyolojik çeşitlilik haritası”,  “Vergi indirim ve muafiyet sürelerinin ana yatırım süresince sınırlandırılması”  da altını çizdiklerim arasında...
“Federal çözüm” hedefi vurgulansa da, Kıbrıs sorunu CTP programında yeterince yer almıyor. Ya da Kıbrıs’ın trajedisine ilk kez bu kadar az değiniliyor.
Bir de “Yurttaşlık” konusu, ikinci kitapçığa mı bırakıldı, bilemiyorum; bu yönde sadece ‘Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi oluşturulacağı” hedefini görebildim...
Vicdani Ret, askerlik, farklı cinsel kimliklere eşitlik, sivilleşme, Anayasa gibi başlıklarda da CTP’nin programını merakla bekliyoruz.

 

bilgi için:  https://www.cumhuriyetciturkpartisi.org/secim_bildirgesi_2018.pdf

Bu yazı toplam 2474 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar