CUMHURBAŞKANLIĞI SENFONİ ORKESTRASI’NDAN İLK KONSER
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ilk konserini dün akşam verdi.
Cumhurbaşkanlığı’ndan verilen bilgiye göre, Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi’nde (AKKM) saat 20.00’de gerçekleşen konserde Cumhurbaşkanı Akıncı ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Koordinatörü Mustafa Kofalı birer konuşma yaptı.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve eşi Meral Akıncı’nın da izlediği konserde Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, Antonin Dvorak, Peter Ilyitch Tchaikovskyi, Kara Karayev, Gustav Holst ve Ali Hoca’nın eserleri çalındı.
İlklerin her zaman heyecan verici olduğunu kaydeden Akıncı, “Ondan daha da heyecan verici olan çocuk sahibi olanların bildiği bir duygudur; bebekle ilk buluşma, ilk koklaşma. Onun büyüdüğünü görme. Siyasal yaşamımda ikinci kez bu duyguyu yaşıyorum. İlkini 35 yıl önce LTB tiyatrosu kurulurken yaşadım” ifadesine yer verdi.
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Koordinatörü Mustafa Kofalı ise konuşmasında müziğin ve sanatın birleştirici gücüne dikkat çekti.
Konseri, aralarında 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KTBK Komutanı Korgeneral İlyas Bozkurt, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim, bazı bakan, milletvekili ve yabancı misyon şeflerinin de bulunduğu kalabalık bir müzik sever grubu dinledi.
KOFALI: “EROĞLU ORKESTRANIN KURULUŞU İÇİN BENİ ÜLKEYE ÇAĞIRDI”
Konserde ilk konuşmayı Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Koordinatörü Mustafa Kofalı yaptı.
Uzun yıllar mesleğini yurt dışında icra ettiğini anımsatan Kofalı, 3’üncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu tarafından Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın kuruluşu için ülkeye davet edildiğini anımsattı.
“AKINCI SÜRECE DÖRT ELLE SARILDI.. BÜYÜK EMEKLERLE VE UZUN BİR BEKLEYİŞLE BURALARA GELDİK”
Kofalı, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın da göreve gelir gelmez sürece dört elle sarıldığına dikkat çekerek, orkestranın tüzüğün hazırlanmasında ve sınavlarda kendisinin de bulunduğunu söyledi.
“Bu gece bizim için çok duygusal” diyen Kofalı şunları kaydetti:
“Büyük emekler ve çok uzun bekleyişle buralara geldik. Bunda emeği olan herkese teşekkür ediyoruz. Müziğin ve sanatın, hele ki bugünlerde barış için çok yoğun görüşmelerin yapıldığı bir süreçte, birleştirici gücü kendini gösterecektir. Biz de elimizden geldiği kadar, orkestramızı bölge bölge dolaştırıp konserler yapacağız. İkinci dünya savaşı sonucu yerle bir olan Almanya, savaştan sonra ilk inşa ettiği yerler, tiyatro ve konser salonlarıydı. Bununla birlikte, Atatürk’ün sanatsız kalan bir milletin hayat damarları kopmuştur sözleri bizim ne kadar önemli bir iş yaptığımızın, bunun ne denli bir ihtiyaç olduğunun göstergesidir”
Mustafa Kofalı konuşmasında ayrıca, orkestra için gerçekleştirilen istihdam sınavlarının Avrupa’daki şekliyle gerçekleştirildiğini belirterek, “Sınavlar, perde gerisinden kamera kaydıyla yapıldı” dedi.
AKINCI: “EN BÜYÜK ALKIŞ DİNLEYİCİLERİN”
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ise sözlerine “Sevgili Mustafa Kofalı çok heyecanlı olduğunu söyledi. Ben yılların politikacısıyım, ben de en az onun kadar heyecanlıyım” diyerek başladı.
Akıncı, en büyük alkışın ilk konsere büyük ilgi gösteren dinleyicilerin olduğunu da vurguladı. Konsere gösterilen ilgiden oldukça memnun olduğunu vurgulayan Akıncı, ilklerin her zaman heyecan verici olduğunu ifade etti.
“SİYASAL YAŞAMIMDA İKİNCİ KEZ BU DUYGUYU YAŞIYORUM…”
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, konuşmasına şöyle devam etti:
“İlkler heyecan vericidir. Ondan daha da heyecan verici olan, çocuk sahibi olanların bildiği bir duygudur; bebekle ilk buluşma... ilk koklaşma. Kucağınıza alıp onun büyümesini gözleme... İnsan yaşamında bundan daha güzel bir duygu yoktur.
Ben siyasal yaşamımda ikinci kez bu duyguyu yaşıyorum. Birincisi belediye başkanıyken tam 35 yıl önce Lefkoşa Türk Belediyesi Tiyatrosu kurulurken oldu. O biraz kavgalı olmuştu. Çünkü ‘Vatandaş’ adlı oyunu sergiledikleri için tiyatrocular Devlet Tiyatrosu’ndan dışlanmışlardı. Oyun, günlük yaşamı hicveden mizahi bir oyundu. O günün koşullarında öyle olmuştu. 35 yıl sonra başka bir ilk buluşmayı heyecanla yaşıyoruz. Bu defaki kavgalı değil.”
“VEFA, BİZDE EKSİK OLAN BİR DUYGU”
“Vefa, bizde çok eksik olan bir duygudur” diye kaydeden Akıncı, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bizden önce atılmış bir adım var. Sevgili Mustafa Kofalı bunun gereğini yerine getirdi. Ben onun devamını getiriyorum. Ben göreve geldiğim zaman Sayın Derviş Eroğlu’ndan bana miras 3 değerli müzisyen buldum. Tabii, 3 kişiyle orkestra olmazdı. Ama yasası vardı. Tüzüğünü de biz yaptık ve ardından çok şeffaf ve adil bir sınav gerçekleştirerek kadro oluşturuldu.”
“KADRODAKİ YETERLİ SAYIYI HIZLA TAMAMLAMAK…”
Bu kadronun yeterli olmadığına dikkat çeken Akıncı, orkestranın sayısını artırmanın herkesin görevi olduğunun altını çizdi.
“Bu sadece benim görevim değildir” diyen Cumhurbaşkanı, meclisin kadro açmasının önemli olduğunu fakat bunu talep etmenin ise daha da önemli olduğunu belirtti.
“HALKIN TALEBİ ÖNEMLİ…”
Önümüzdeki yıllarda gerekli sayıyı hızla tamamlamak gerektiğini kaydeden Akıncı, “Normal bir orkestranın sayısının yaklaşık 40 olduğunu öğrendim. Hiç olmazsa bu sayıya ulaşmak için halkın talebi önemli olacak. Sanıyorum bu akşam da bahsettiğim bu talep kendini gösterecektir” diye konuştu.
“HİÇBİR KALKINMA, KÜLTÜRÜN BOYUTU OLMADAN KALKINMA SAYILAMAZ”
“Ekonomik kalkınma elbette çok önemlidir” şeklinde konuşan Akıncı sözlerini şöyle tamamladı:
“Tüm toplumlar rakamlarla ilgilenir. Üretim, milli gelir önemlidir. Ama toplumsal kalkınma hiçbir zaman sadece rakamlarla ifade edilemez. Hiçbir kalkınma, kültürün boyutu olmadan kalkınma sayılamaz. Bu inançla bu güzel geceye katıldığınız için teşekkür ediyorum.”