1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. "DAİRE KESİN HESAPLARI GERÇEK BİLGİLERİ YANSITMIYOR"
"DAİRE KESİN HESAPLARI GERÇEK BİLGİLERİ YANSITMIYOR"

"DAİRE KESİN HESAPLARI GERÇEK BİLGİLERİ YANSITMIYOR"

Yargıya da taşınan, şu anda soruşturması devam eden Telekomünikasyon Dairesi’ndeki YOLSUZLUK, Sayıştay Raporu’na da yansıdı.

A+A-

Yargıya da taşınan, şu anda soruşturması devam eden Telekomünikasyon Dairesi’ndeki YOLSUZLUK, Sayıştay Raporu’na da yansıdı.


Ayşe GÜLER

Yargıya da taşınan, şu anda soruşturması devam eden Telekomünikasyon Dairesi’ndeki YOLSUZLUK, Sayıştay Raporu’na da yansıdı.

Sayıştay Başkanlığı, Telekomünikasyon Dairesi’nin 1 Ocak 2012 ila 31 Ağustos 2016 tarihleri arasındaki, bankalar aracılığıyla yapılan tahsilatlarını ve elde kaydı yapılan makbuzları inceledi, yolsuzluğu tespit etti.  

Telekomünikasyon Dairesi Mali Şubesi altında oluşturulmuş olan Banka Tahsilat Birimi’nde görevli personel M.G, 57 bin 954 TL’den sorumlu tutuldu.

Bilindiği üzere daha önce mahkemeye çıkarılan M.G isimli çalışanın yurtdışına çıkışı yasaklanmıştı.

M.G isimli çalışan KKTC vatandaşı bir kefilin 50 bin TL’lik şahsi kefalet senedi imzalaması koşuluyla tutuksuz yargılanmasına emir verilmişti.

7 maddelik önerinin de yer aldığı rapora Kıdemli Denetçi Ebru Akbıçak ile Denetçi Hakan Halilsoy imza koydu.

Rapor, Sayıştay Başkanlığı’nın resmi internet sitesinde de yayımlandı.

4 YIL İNCELENDİ… Sayıştay Başkanlığı, Telekomünikasyon Dairesi’nin 1 Ocak 2012 ila 31 Ağustos 2016 tarihleri arasındaki, bankalar aracılığıyla yapılan tahsilatlarını ve elde kaydı yapılan makbuzları inceledi, yolsuzluğu tespit etti. 

Daire adına banka yatırımı yok!

Yapılan incelemede; Telekomünikasyon Dairesi Banka Tahsilat Birimi’nde görev yapan M.G.’nin söz konusu tarihlerde kendi adına kayıtlı telefon numaraları için toplam 2 bin 477 TL, kendisine ait olmayan diğer telefon numaraları için ise toplam 55 bin 355 TL tutarında elde makbuz kaydı gerçekleştirmesine rağmen, konu makbuz kayıtlarına karşılık daire adına herhangi bir banka yatırımı olmadığı belirlendi.

M.G, toplam 57 bin 832 TL’den sorumlu tutuldu.

 

M.G, 57 BİN 954 TL’DEN ‘SORUMLU TUTULDU’… Yapılan incelemede Telekomünikasyon Dairesi Mali Şubesi altında oluşturulmuş olan Banka Tahsilat Birimi’nde görevli personel M.G, 57 bin 954 TL’den sorumlu tutuldu

Telefon borçlarına düzeltme yapıldı, tekrar makbuz kaydı tutuldu

Rapora göre M.G. bazı telefon borçlarında düzeltme yapılmasını sağlamasına rağmen düzeltme yapılan numaralar için, tekrardan makbuz kaydı yapması nedeniyle oluşan 121 TL’den sorumlu tutuldu.

Böylelikle M.G'nin değiştirilmiş şekli ile 18/1978 sayılı Sayıştay Yasası’nın 22. maddesi gereği şahsen sorumlu tutulması gereken rakam 57 bin 954 TL’ye yükseldi.

SAYIŞTAY RAPORU’NDAN:

  • M.G, 57 bin 832 TL’den sorumlu tutuldu.
  • 2012-2016 yılları arasında Daire Müdürü veya Mali Şube Amiri gerekli kontrol ve denetimi de gerçekleştirmedi
  • Bankalar tarafından gönderilen elektronik tahsilat bilgilerine dayanılarak oluşturulan tahsilat makbuzlarının doğruluğu ilgili banka hesap dökümlerinden kontrol edilmiyor, uyuşturma yapılmıyor
  • 27 banka ile Daire arasında imzalanan protokollerin sadece 10 tanesi Daire’de mevcut… Bu durum Daire’nin alacaklarını gerektiği şekilde takip ve tahsilini ortadan kaldırıyor
  • İlgili döneme ait Daire Kesin Hesapları gerçek bilgileri yansıtmıyor
  • Daire’de telekomünikasyon hizmetleri karşılığı alacaklarının zamanında ödenmemesi durumunda gecikme zammı uygulanmıyor

 

Müdür ve Şube Amiri KONTROL VE DENETİM YAPMADI!

Yapılan incelemede M.G. tarafından kaydı yapılan makbuzların herhangi bir Daire yetkilisi tarafından kontrol edilmediği belirlendi.

Bununla birlikte ilgili banka hesap dökümlerinden uyuşmasının yapılmadığı dikkate alındığında, belirtilen tarihlerde Daire Müdürü veya Mali Şube Amiri olarak görev yapan kişilerin

Telekomünikasyon Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasası’nın kendilerine yüklediği görev ve sorumluluk hilafına gerekli kontrol ve denetimleri de gerçekleştirmedikleri raporda yer aldı.

Uyuşma yapılmıyor…

 Öte yandan Telekomünikasyon Dairesi Müdürlüğü’nün bankalar tarafından gönderilen elektronik tahsilat bilgilerine dayanılarak oluşturulan tahsilat makbuzlarının doğruluğunun, ilgili banka hesap dökümlerinden kontrol edilmediği gibi uyuşturmasının da yapılmadığı kaydedildi.

Bu durumun denetimin sonlandırıldığı tarih itibarıyla devam ettiğine vurgu yapıldı.

Ayrıca Telekomünikasyon Dairesi Müdürlüğü’nün Daire adına, KKTC Merkez Bankası Hazine Gelir Hesabı’na yapılmış olan yatırımlar ile Gelir ve Vergi Dairesi Müdürlüğü’nce kayıt altına alınmış olan gelirlerini takip ve kontrol etmediği tespit edildi.  


İşlemler Mali Şube Amirliği tarafından kontrol edilmiyor…

Raporda, bazı Bankalar ve aboneler tarafından gönderilen hatalı yatırımların düzeltmesi amacını taşıyan talep yazılarının, Müdürlük tarafından kayıt altına alınmadığı, Banka Tahsilat Birimi’nde de düzgün kaydının olmadığı,  bu kapsamda yapılmış olan işlemlerin ise Mali Şube Amirliği tarafından kontrol edilmediği vurgulandı.

27 banka ile imzalanan protokoller muhafaza edilmiyor

Denetçiler tarafından yapılan incelemede Telekomünikasyon Dairesi adına tahsilat yaptıkları tespit edilen 27 banka ile Daire arasında imzalanan protokollerin sadece 10 tanesinin Daire’de mevcut olduğu belirlendi.

Bu protokollerin Daire Müdürlüğü tarafından muhafaza edilmediği, söz konusu durumun da Daire’nin alacaklarının gerektiği şekilde takip ve tahsilini ortadan kaldırdığına dikkat çekildi.

Gerçek bilgileri yansıtmıyor

Bununla birlikte; Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası Ltd.’in denetime esas olan tarihler arasında toplam 1 milyon 386 bin 888 TL’yi telefon borçlarına mahsuben Dairenin Banka nezdindeki kredi borcundan mahsup etmesine rağmen, belirtilen tutarın Daire’nin kesin hesaplarında gelir ve gider olarak yer almadığı kaydedildi.

İlgili döneme ait Daire Kesin Hesapları’nın gerçek bilgileri yansıtmadığına dikkat çekildi.

Daire’nin belirtilen kredi borcuna mahsuben yapılan kayıtların kontrolünün, Mali Şube Amirliği tarafından yapılmadığı gibi ilgili borç hesabının takip de edilmediği raporda yer aldı.

Gecikme zammı uygulanmıyor

Yapılan incelemede Telekomünikasyon Dairesi’nin sağladığı telekomünikasyon hizmetleri karşılığı alacaklarının zamanında ödenmemesi durumunda, değiştirilmiş şekli ile 48/1977 sayılı Kamu Alacaklarının Tahsili Usulü Yasası’nın 44. maddesi hilafına gecikme zammı uygulanmadığı sonucuna da varıldı.

 

Fotoğraf: Arşiv

Bu haber toplam 2821 defa okunmuştur