1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. "DAÜ'de siyasi müdahale devam ediyor"
"DAÜ'de siyasi müdahale devam ediyor"

"DAÜ'de siyasi müdahale devam ediyor"

CTP, Yükseköğretim ve üniversiteler vizyonu oluşturmak için Eğitim Bakanlığı ve YÖDAK’ı göreve çağırdı.

A+A-

CTP, DAÜ Vakıf Yöneticiler Kurulu Başkanı Mehmet Bayram’ın istifasıyla ilgili basın açıklaması yaptı. Açıklamada, Bayram’ın istifasının, kuruma siyasal müdahalenin devam ettiğinin bir göstergesi olduğuna dikkat çekildi. Yükseköğretim ve üniversiteler vizyonu oluşturmak için Eğitim Bakanlığı ve YÖDAK’ı göreve çağıran CTP’nin açıklaması şöyle:
 

"Adamızın en büyük eğitim kurumu ve toplumsal servetimiz olan Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde son zamanlarda yaşanan olaylar sonucunda, DAÜ Vakıf Yöneticiler Kurulu Başkanı Sayın Mehmet Bayram’ın istifası sarsıcı bir etki yaratmıştır.

DAÜ’nün çalkalanmasına sebebiyet veren olayların, UBP-DP azınlık hükümetinin yaptığı baskıcı müdahaleler sonucu ortaya çıktığı, bizzat istifa eden DAÜ VYK Başkanı’nın ifadeleriyle kesinleşmiştir.

Demokratik bir şekilde gerçekleşen rektörlük seçimlerinden sonra kurumun huzurlu ve istikrarlı bir şekilde çalışması gerçekleşmişken, akabinde DAÜ VYK Başkanı Sayın Mehmet Bayram’ın gerekçeli istifası, kuruma siyasal müdahalenin devam ettiğinin bir göstergesidir.

DAÜ’ye yönelik siyasal müdahale, suların durulmasına izin verilmediği ve yine popülist siyasal yatırım ve siyasi gayeler ile kurumun kaosa doğru sürükleneceğinin açık ve net göstergesidir.

UBP-DP Hükümeti içindeki siyasi rant kavgaları neticesinde, kuruma “hukuk müşaviri” atanması, DAÜ Genel Sekreterlik münhalı, VYK Başkanı’nın ihaleler ve istihdamlar konusunda baskılara maruz kalması, bir VYK üyesinin haberi dahi olmadan Bakanlar Kurulu’nca görevden alınması ve yerine başkasının atanması sonrasında, DAÜ VYK Başkanı ve görevden alınan VYK üyesinin basına yansıyan açıklamaları, durumun vahameti konusunda ibret vericidir.

DAÜ’de sağlanmak istenen huzur ortamının siyasi müdahalelerle bozulması, akademik-demokratik üniversite anlayışını ihlal eden baskıların artması ve statükonun kendini kurum içinde sağlama almaya çalışması çabaları kabul edilebilir değildir.

Mevcut DAÜ Yasası, tüzükleri ve yönetmeliklerine aykırı, etik olmayan ve yasa dışı işler gerçekleştirilmeye çalışılırken, kurumun kaldıramayacağı aşırı istihdamlar planlanıyor olması da partisel çıkarlarını kamu faydasının önüne koyan klasik UBP- DP zihniyetinin tezahürüdür. Bu zihniyet son CTP Hükümetleri döneminde hazırlanan; demokratik, şeffaf ve özerk bir DAÜ kurulması amacını güden yasa taslağını rafa kaldırarak adanın en büyük eğitim kurumlarından olan DAÜ’yü yine ve yeniden krize sürükleme yolunda ilerlemektedir. Bu yüzdendir ki, CTP Hükümetleri zamanında mecliste son aşamaya kadar getirilen, özerk, demokratik yeni DAÜ yasasının bir an önce yeniden meclise getirilerek yasalaştırılması elzemdir.

DAÜ’nün popülist siyasetlere alet edilmemesi için VYK’nın görevleri yalnızca üniversitenin makro gelişmesi, finansmanı ve denetlemesi amaçlarıyla sınırlandırmalıdır. Üniversite Rektörlüğü, Senato, Üniversite Yönetim Kurulu ve diğer tüm akademik birimler güçlendirilmeli, akademik demokratik özerkliğin temel alındığı bütünsel bir yükseköğretim ve üniversiteler vizyonu oluşturmak için Eğitim Bakanlığı ve YÖDAK seferber edilmelidir."

Bu haber toplam 2282 defa okunmuştur
Etiketler : ,