1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. DAÜ'de 'sözleşme' KRİZİ
DAÜde sözleşme KRİZİ

DAÜ'de 'sözleşme' KRİZİ

DAÜ-SEN, DAÜ yönetiminin sendika ile imzalanan Toplu İş Sözleşmesi’ni ihlal edildiğini açıkladı ve yeni Çalışma Bakanı’na bir yazı göndererek durumu bildirdi.

A+A-

YENİDÜZEN (Özel)
DAÜ-SEN, DAÜ Rektörlüğü’nün ve DAÜ Vakıf Yöneticiler Kurulu’nun 13 Kasım 2008-31 Ağustos 2010 tarihlerini kapsayan dönemi içeren Toplu İş Sözleşmesi (TİS)’i tamamen ihlal ettiğini açıkladı.

İŞTE DAÜ-SEN’İN İHLAL TESPİTLERİ:

*Yönetim 2008-2010 arası sözleşmeyi ihlal etti
*Çoğu zaman keyfi olarak tek taraflı kararlar aldı.
*Sendika üyesi olmayan fakat TİS’den yararlanan akademik personelden  aidat kesintisi yapılması TİS’de öngörülürken, rektörlük üye olmayan personelden kesinti yapmadı.
*Sendika aidat ödemeleri silah olarak kullanıldı.
*Akademik personele sendikadan istifa etmeleri telkin edildi.
*Sendikanın toplantı yapacağı salonlarda yönetim engel çıkardı.
*Tarihte ilk kez DAÜ-SEN’in üyelerine e-posta gönderilmesi engellendi. Üniversitede sendikanın temsilcisinin bulunması gereken alanlarda temsiliyet engellendi, 2010 yılından sonra kurulan hiçbir komitede DAÜ-SEN temsil edilmedi.
*Sendika başkanı ve birçok yönetim kurulu üyesinin sözleşmeleri tüzük ve yasalara aykırı olarak kısıtlandı veya kısaltıldı. Bazı yönetim kurulu üyelerinin görev yerleri değiştirildi.
*6 personelin işine son verildi
*Ders saatleri yüzde 25 arttı.


DAÜ-SEN, bunun yanında kurumda, Çalışma Yasası ile Meclis tarafından kabul edilen pek çok İLO Sözleşmesi’nin de yok sayıldığını, ihlal edildiğini vurguladı.
Öte yandan DAÜ’de,  sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı yatırımlarının yapılmadığı da dikkate getirildi.
DAÜ-SEN, Eylül ayı içerisinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar’ı ziyaret ederek, konu hakkında bilgi verdi.
DAÜ-SEN, Toplu İş Sözleşmesi’nde yer alan maddelerin nasıl birer birer ihlal edildiğini içeren bilgileri Gürpınar’a sundu, “Geçmiş CTP-DP Hükümeti tarafından imzalanan ve şahit olarak bakanların imzası bulunan TİS’in uygulanması hukuki bir zorunluluk yanında CTP-DP’nin siyasi sorumluluğudur” dedi.

“Tek taraflı karar alındı”
13 Kasım 2008-31 Ağustos 2010 tarihlerini kapsayan dönem için Toplu İŞ Sözleşmesi imzalandığını anımsatan DAÜ-SEN, yönetimin bu sözleşmeyi ihlal ettiğini kaydetti.
DAÜ Yönetimi’nin TİS’i bir kenara itip, çoğu zaman keyfi olarak tek taraflı kararlar aldığını belirten DAÜ-SEN, sendika görüşü alınmadan çıkarılan tüzük, yönetmenlik ve ilkelerle çalışma hayatını düzenlediğini ifade etti.

“Silah olarak kullanıldı”
Sendika üyesi olmayan fakat TİS’den yararlanan akademik personelden  aidat kesintisi yapılması TİS’de öngörülürken, Rektörlüğün üye olmayan personelden kesinti yapmadığı dikkate getirildi.
Sendika aidat ödemeleri silah olarak kullanılarak, akademik personele sendikadan istifa etmeleri telkin edildiğini savunan DAÜ-SEN, “Hem örgütlenme özgürlüğüne müdahalede bulunulmuş hem de TİS bir kez daha açıkça çiğnenmiştir” dedi.

“E-posta gönderilmesi engellendi”
DAÜ Yönetimi’nin TİS’in “Üniversite Olanaklarından Yararlanma” maddesini de ihlal ederek, rektörlüğün sendikanın üyeleri ile yapmak istediği toplantıları engellemek için toplantı yapılacak salonlarda sorun çıkardığını ifade etti.
Yine “İnternet Servisi” maddesinin de çiğnendiğini belirten DAÜ-SEN, “Tarihte ilk kez DAÜ-SEN’in üyelerine e-posta gönderilmesi engellendi. DAÜ-SEN’in emu.edu.tr sunucusundaki hesabı kapatıldı” denilerek, konunun mahkemeye taşındığı hatırlatıldı.

 

 

Bu haber toplam 2410 defa okunmuştur
Etiketler : ,