Dava alt mahkemede görüşülecek
Girne’de Şemsi Kazım Erkmen’e ait yapının kamu arazisini işgal ettiği gerekçesiyle ilgili devam eden dava, dün Yüksek İdare Mahkemesi’nde görüşüldü. Dava, alt mahkemeye sevk edildi
Ayşe GÜLER
Girne’de Şemsi Kazım Erkmen’e ait yapının yıkılmasıyla ilgili başlayan dava alt mahkemeye sevk edildi.
Girne Belediyesi tarafından, “Belediyeler Yasası” gerekçe gösterilerek “kamu alanlarına müdahalenin önlenmesi” için yıkılan yapı ile ilgili dava Yüksek İdare Mahkemesi’nde görüşüldü.
Mahkemede Girne Belediyesi adına avukat Tahir Seroydaş, ihaleyi alan Adil Construction Sadi Çelebi adına avukat Zehra Çelebi hazır bulundu.
Narin Ferdi Şefik başkanlığında, Yargıç Mehmet Türker ve Yargıç Hüseyin Besimoğlu’ndan oluşan Yüksek İdare Mahkemesi heyetinin baktığı davada, kararı Yargıç Mehmet Türker okudu.
Türker, yürütsel ve yönetsel yetki kullanan makamların karar ve işlemlerinin Yüksek İdare Mahkemesi’nin denetiminde olmasına rağmen, yol içerisindeki duvarın yıkılması işleminin “idari eylem” olduğuna karar verdiğini açıkladı.
Türker, söz konusu durum yüzünden ilgili davaya bakma yetkisinin Kaza Mahkemesi’nde olduğunu belirtti.
Öte yandan kararın ardından YENİDÜZEN’e konuşan Girne Belediyesi Avukatı Tahir Seroydaş, alınan karara saygısı olduğunu belirterek, Yargıtay’ın böyle bir meselede bu şekilde bir karar vermesinin büyük bir hata olduğunu kaydetti.
İdari konuların Anayasa’nın 152. Maddesi kapsamında Yüksek İdare Mahkemesi’nin yetkisinde olduğunu savunan Seroydaş, “ Yargıtay, hukuki itilaflara bakacak. Böyle önemli meselede bir Yargıtay’ın böyle bir iştikak yaratma gayreti sakıncalıdır” dedi.
Seroydaş, söz konusu davaya benzer birçok davanın olduğunu da kaydetti.
Olay neydi?
Söz konusu yapılaşma, Girne Belediye binası ile Türk Ocağı Spor Kulübü arası olarak bilinen Ziya Rızkı Caddesi’nde,“Rocks Otel’e dönüş yapılan yol karşısında bulunuyor. Kriz, Girne Belediyesi tarafından yapımına başlanan “Ziya Rızkı Caddesi 3. Etap Çevre Düzenleme ve Altyapı Projesi”yle birlikte başlamıştı.
Projenin yapılacağı kamu arazisinin 52 metre uzunluğundaki duvar ve tel örgülerle işgal edildiği gerekçesiyle belediyeden onay alarak yıkıma başlayan müteahhit firma ve belediye yetkilileri, mal sahipleriyle karşı karşıya gelmişti.