DAVETE RAĞMEN KOMİTEYE ALINMADILAR
Sosyal Güvenlik (Değişiklik) ve Kıbrıs Türk Sosyal Sigortalar (Değişiklik) yasa tasarılarının görüşüleceği Meclis İdari ve Sosyal İşler Komitesi’ne davet alan sendikalar, bir saat bekletilip toplantıya alınmamalarını protesto ettiler.
Sendikalar ad
Sosyal Güvenlik (Değişiklik) ve Kıbrıs Türk Sosyal Sigortalar (Değişiklik) yasa tasarılarının görüşüleceği Meclis İdari ve Sosyal İşler Komitesi’ne davet alan sendikalar, bir saat bekletilip toplantıya alınmamalarını protesto ettiler.
Sendikalar adına konuşan Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen) Genel Başkanı Arslan Bıçaklı, Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) Genel Başkanı Yakup Latifoğlu ve Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Tahir Gökçebel, sendika temsilcileri olarak kendilerini değil 60 bin kişiyi temsil ettiklerine dikkat çekerek, “Kimse çalışanlarla dalga geçemez” dediler.
BIÇAKLI: 50 BİN KİŞİ DE GELEBİLİRİZ
KTOEÖS'de düzenlenen basın toplantısında Türk-Sen Genel Başkanı Bıçaklı, tasarılarla ilgili görüşlerini daha önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi’ye sunmalarına, tasarılarla ilgili detay tartışmayacak ve kabul etmeyeceklerini belirtmelerine rağmen, komiteye davet alınca gittiklerini belirtti.
Saat 10.00’da toplanan komitenin bir saat geçmesine rağmen kendilerini toplantıya alınmadıklarını anlatan Bıçaklı, bunun kendilerine değil 60 bin çalışana yapılmış saygısızlık olduğunu, durumu protesto ederek meclisten ayrıldıklarını söyledi.
Bıçaklı, “Meclise 20 kişi geldik ama bu söylediklerimizi anlamıyorsanız 50 bin kişi de gelebiliriz, o zaman anlarsınız” diyerek tepki gösterdi.
Sosyal Sigortaların sıkıntıda olduğunun söylenmesine rağmen hükümetin af çıkardığına dikkat çeken Bıçaklı, “Demek ki sıkıntı yok” dedi.
Bıçaklı, ülkedeki sıkıntılarda fedakarlıkların Başbakan ve vekillerden başlaması gerektiğini de vurguladı.
Arslan Bıçaklı, mecliste bu tasarılara olumlu oy verenlerin işçi ve halk düşmanı ilan edileceğini ekledi.
GÖKÇEBEL: MECLİSİN İRADESİ GASP EDİLDİ
KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel de, UBP hükümetinin halkın yetkisini yitirdiğini ve meclis iradesini gasp ederek halka rağmen yasaları değiştirmekte olduğunu savundu.
“Demokrasi ayaklar altına alınmıştır” diyen Gökçebel, halkın haklarını kısıtlayacak yasalarda bile konsensüs sağlanmadan totaliter rejim anlayışının sergilenmekte olduğunu ifade etti.
Gökçebel, pazartesi günü saat 15.00’de sendikaların KTOEÖS lokalinde bir araya gelerek Sosyal Güvenlik, Sosyal Sigortalar ve İhtiyat Sandığı yasa tasarılarına karşı hareket tarzının belirleneceğini de vurguladı.
LATİFOĞLU: KABUL EDİLEMEZ
Hür-İş Genel Başkanı Yakup Latifoğlu da, UBP hükümetinin sosyal anlamda toplumun vicdanını yaralayan tavırlardan vazgeçmesi gerektiğini söyledi.
Sosyal Sigortalar konusunda çalışma yaparak hükümete anlattıklarını ancak anlamadıklarını savunan Latifoğlu, geçirilmek istenen yasa tasarılarının temelde çalışanları mağdur edecekken en fazla da çiftçi, hayvancı, esnaf gibi bağımsız işverenleri zora sokacağını kaydetti.
Komiteye bu kesimlerin de çağrılması gerekirken bunun yapılmadığını kaydeden Latifoğlu, kendilerine yapılan davranışın ise kabul edilemez olduğunu söyledi.
KAMU-İŞ’TEN PROTESTO
Bu arada, Kamu İşçileri Sendikası (Kamu-İş), Kıbrıs Türk Sosyal Sigortalar ile Sosyal Güvenlik (Deşiklik) yasa tasarılarının görüşülmeye başlandığı İdari ve Sosyal İşler Komitesi’ne davet edilmemesini protesto etti.
Kamu-İş Genel Başkanı Sami Dilek yaptığı yazılı açıklamada, Meclis İdari ve Sosyal İşler Komitesi’nde bugün Sosyal Güvenlik ile Kıbrıs Türk Sosyal Sigortalar (değişiklik) yasa tasarılarının görüşülmeye başlandığını belirterek bu tasarıların sigortalıların haklarını bir kez daha budamayacağı görüşünü belirtti.