Değişik bir seçim yaşayacağız..
Çoğumuz, bu seçimin diğerlerinden farklı olacağını düşünüyoruz ama neler yaşayacağımızı tam da bilemiyoruz. Bu seçim, çok büyük sürprizlere, az biraz değişikliğe de gebe görünüyor.
Toplumda, sosyal medyada, gruplar arasında birşeyler fokurduyor ama çok azımız bilgi sahibi olabiliyoruz.
Seçim propagandaları ve medya “klasik seçim programları”na devam ediyor. Seçimlerle ilgili çok az analiz yapılıyor..Yarışa giren partiler çalışıyor ama seçmende heyecan yaratacak duygu ve içerik sağlanamıyor. Zoraki bir seçim sanki..
Lefkoşa Belediye seçimlerinde de belirtmiştim, toplumun sosyal yapısı değişti ama bu sosyolojinin şifreleri henüz çözemedi. Yeni bir toplum oluşmak üzere.. Bu yeni toplum iyasetten ne bekliyor, neler istiyor? Onlara göre hangi sorunlar önceliklidir? Bu sorunları hangi siyasi parti çözebilir? Yoksa, siyasi partilerden çok, aday olan bazı bireylere mi umut bağlıyorlar?
Bu yeni yapıyı ortaya dökecek bir araştırmanın yayınlanmaması seçmen için büyük şanssızlık. Siyasi partiler, kurumlar hatta kişiler bazı şirketlere kamuoyu yoklamaları yaptırıyor ama gizli tutuyorlar. Demek ki toplumun eğilimlerinden emin değildirler. Tam oluşmamış bir toplum yapısına sahibiz..Seçmenler bile tam olarak bilinmiyor. İkamet yerleri kuşkulu. Ölenlere, bebeklere, başka ülkede ikamet edenlere seçmen kartı gönderiliyor. Nüfusumuz bilinmiyorsa, seçmenimiz de bilinmeyecek..
Devlet hükümet bütün işi bırakıp sadece bu konuyu çözebilse ve kesin olarak burada yaşayanları bilebilse diğer sorunlar daha rahat çözülecek..Her yıl binlerce sayıda seçmen yaratılırsa bu ülkede ne siyaset ne de ekonomi yürür. Sosyal yapı oluşamaz..
Toplum varlığı ortadan kaybolunca, kurumlar zayıflıyor, düzen kalmıyor ve sorunların çözümü kişilere bağlanıyor. Tanıdık, dost, köylü, komşu, akraba, güçlü kişi v.s
Sağcı solcu, Rumcu milliyetçi çekişmesi neredeyse kalmadı. Varsa yoksa kişiler..Geçmişte partiler kişilere güç verirdi, şimdi tam tersi oldu..Bu gerçeği kabul etmeyenlere şunu sormak lazım..Partiler neden üyesi olmayan kişilere kontenjan adaylığı veriyor?
İlk kez bu seçimlerde partilerden çok adaylar konuşuluyor. Bu nedenle, karma oyların fazla olacağı tahmin ediliyor.
Bir yandan, Kuzey Kıbrıs’ın kendi koşulları sonucu oluşan bir toplum var ve bu yapı siyasi partileri çözümsüzlük girdabında yıpratıyor. Diğer yandan topumun bir kesimi 21.yüzyılın toplumunu, siyasi yapıyı, sivil, demokratik ve şeffaf yönetim modellerini, hak ve hukuku istiyor ve örgütleniyor..
Toparlanıyoruz Hareketi, bu çarpışan iki sosyal gelişmeden etkilenip ses veren tek sivil toplum örgütü durumundadır. Ana sosyal yapının yarattığı mevcut sistemi reddedip sorguluyor ve 21.yüzyıla yaraşır sosyal-ekonomik ve politik sistem arayışının avukatlığını yapıyor. Sosyal medya ve zamanımızın teknolojisini çok iyi değerlendirip seçmenlerle çok iyi bir diyalog kurabiliyor.
Bu seçimler, yeni bir toplum yaratmanın adımlarının atılacağı değişiklikleri yüksek oranda olmasa da getirmeye adaydır. Yeni vekiller, yeni anlayışlar, 21.yüzyıl teknoloji ve bilgisinden daha haberdar siyasetçileri, karma oyların yükselmesi sayesinde çok sayıda olmasa da Meclis’te görmek mümkündür.
Seçimi diğer seçimlerden değişik kılacak unsur bu olacaktır.
Seçim Tahmini: Bu ortamda sonuçları tahmin etmek zor ama deneyelim:
CTP 1. parti olup 19-20 UBP 17-18, DP 10-12, TDP 2-3 vekil çıkarabilir.
Karma oy oranı %20’ye ulaşabilir...Sürpriz %-25 ve üzeri....Seçime katılım oranı %50-60