Erdinç Gündüz

Erdinç Gündüz

Demokrasi

A+A-

Demokrasi, -en yalın şekilde- ‘vatandaşların, devletin iç ve dış  politikasını şekillendirmede, eşit hakka  sahip olduğu bir yönetim biçimi’ olarak tarif edilebilir.
Vatandaş, seçim günü geldiğinde, sandığa gider, oyunu verir ve kendini yönetecek olanları seçer. Sandıktan çıkan sonuç ise, ‘çoğunluğun’, kendine yönetici olarak kimi veya kimleri tercih ettiğini ortaya çıkarır. İşte o ‘çoğunluk’ ülkenin kaderini de belirleyen çoğunluk olur.

Bazılarına göre ‘demokrasi’ kötüler yönetim biçimleri  içinde en iyi yönetim biçimidir.  Çünkü demokrasilerde,  ‘çoğunluk’ adı verilen insanların, kimler olduğu, kültürleri, eğitimleri, dünya görüşleri, seçimin sonucu bir yana,  ülkenin kaderini de belirlemede son derece önemlidir. Mesela, çoğunluğu yobaz veya ‘cahil’ olan bir ülkede,  sandıktan çıkacak sonuç  önceden bellidir... Geriye kalan insanlar ise,  demokrasi adı altında olsa da, sonucu önceden belli bir yönetimin mahkumlarıdırlar.

Bazı görüşlere göre, ‘demokrasi’ bazı ülkeler için geçerli ve iyi bir seçim değildir. Bu türdeki ülkeler için en ideal yönetim biçimi ‘monarşi’, ‘totaliter’ ve hatta ‘diktatörlük’ olabilir görüşü de yaygındır.  Gerisi, yöneticiler veya yöneticiye kalır.  Yönetici bir idealistse, iyi sonuçlar alınabilir. Yok eğer değilse, felaketler yaşanabilir.
‘Demokrasi’ maskesi arkasında koltuğa oturmayı başaran totaliterlik veya diktatörlüklerin,  ‘en tehlikelisi’ olduğunu söylemeye gerek yok herhalde.

Ve işte ‘Demokrasi’ için söylenmiş bazı sözler.  Önerim,  dikkatle okumanız. Bazıları üzerinde, iyice düşünmeniz. Hatta çıkarmanız gereken dersleri de çıkarmanız.

• Demokrasi, hak ettiğimizden daha iyi yönetilemeyeceğimizi garanti eden bir sistemdir. (GEORGE B.SHAW)

• Demokrasilerde seçmenin cehaleti bütün halkın güvenliği için tehlikelidir. (JOHN F. KENNEDY)

• Size kimin hükmettiğini öğrenmek istiyorsanız, sadece, kimi eleştirme izniniz olmadığını bulun. (VOLTAIRE)

• İnsanları kandırmak, kandırıldığına inandırmaktan daha kolaydır. (OSCAR WILDE)

• Demokrasinin en kötü yanı, çoğunluğun tiranlığına dönüşmesidir. (LORD ACTON)

• Demokrasi, despotizmin en ileri şeklidir. (ARİSTO)

• Demokrasinin kötülüklerinden biri de, sevsen de sevmesen de, seçilene katlanmak zorunda olmaktır. (MAX LERNER)

• Çoğunluğun azınlık tarafından yönetilmesi tiranlıktır. Azınlığın, çoğunluk tarafından yönetilmesi de tiranlıktır. Her ikisinde de “Senin istediğin gibi değil, bizim istediğimiz yapacaksın” kuralı geçerlidir. (HERBERT SPENCER)

• Politikada, ‘çoğunluk kuralı’nın haklılaştırılması, bunun ahlaki açıdan doğru olduğunu göstermez. (WALTER LIPMANN)

Bu yazı toplam 3010 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar