1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “Denetim yetmez, eğitim şart”
“Denetim yetmez, eğitim şart”

“Denetim yetmez, eğitim şart”

Girne’de bir inşaatın dördüncü katında herhangi bir koruyucu olmaksızın çalışan işçilerin görüntüsü, ‘İş sağlığı ve güvenliği’ni yeniden gündeme taşıdı…

A+A-

Çalışma Dairesi İş Yerleri Teftiş Şube Amiri Emrah Güven:

“Denetim yetmez, eğitim şart”

Pandemi döneminden bu yana tehlikeli çalışma ile ilgili ihbar hattı oluşturulduğunu ve kendi telefonunun da bu ihbar hatlarından biri olduğunu ifade eden Emrah Güven, “İhbarlara dönüş yapıyoruz ama sadece denetim yetmez. İş güvenliği eğitimi şart” dedi.

Kendilerine gelen ihbarları Bölge Amirlerine ilettiklerini ifade eden Güven, Bölge Amirlerinin müfettiş durumuna göre görevlendirmeleri gerçekleştirdiği ancak bazen her ihbara yetişemediklerini dile getirdi. “Müfettişlerin konuyu hızlıca takip etmesini sağlıyorlar. İnşaat hızlı ilerlediği için müfettişin erken gitmesi gerek. Zaman zaman yetişemediğimiz oluyor ama müfettiş sayısını da göz önünde bulundurarak gitmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

 

“En büyük sorumluluk işverene düşüyor”

Güven, “İş sağlığı güvenliği yasası işverenlerin uyması gereken kurallar ve alması gereken sorumluluklar olduğunu söyler” dedi. “En büyük sorumluluk işverene düşüyor” şeklinde konuştu. Güven, “Gerekli kontrol işveren tarafından yapılsa, pek çok sorun ortadan kalkar, en önemli görev işverenlere düşüyor” ifadelerini kullandı.  “Sadece denetimle bir şeyleri çözmek çok kolay değil. İşçiler tehlikeli bir şekilde çalışıyorsa işverenin onu uyarması gerekir. Bu, işvereni de rahatsız eden bir durum olmalı” dedi. Güven, “İşveren kendi müdahalesini yapmalı. Ama maalesef genel olarak ülkemizde işverenlerin yeterli tedbiri almadıklarını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

 

“Toplum olarak bu konuya hassas değiliz”

Bazı dönemlerde yoğun denetim olduğunu ifade eden Güven, bazen daha az denetim yapıldığını ama kendisinin gözleminin, işverenlerin bazı şeylere göz yumduğu şeklinde olduğunu dile getirdi. “Dairenin müfettişlerinin denetimi ile çözülecek bir sorun değil bu. Toplum olarak bu konuya hassas değiliz” şeklinde konuştu.

“İşverenlerin bazı basit konularda alacağı tedbirler birçok iş kazasının önüne geçebilir”

“Her şeyin başı eğitimdir” diyen Güven, “Çalışanların iş sağlığı güvenliği eğitimi alması gerek aslında Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği konusundaki bilgisi arttırılmalı” ifadelerini kullandı.

“İşverenlerin bazı basit konularda alacağı tedbirler birçok iş kazasının önüne geçebilir” diyen Güven, “Duyarsızlık var. Genellikle denetimin üstüne gerçekten ciddi bir değişim oluyor inşaatta ama denetim yapılmadığı sürece hızlıca inşaatı bitirmeye bakıyorlar sadece” şeklinde konuştu.


Dev-iş Başkanı Koral Aşam:

“İşçilerin ölümlerine sebep olan bu tür durumlarda sorumlular cinayetle yargılanmalı”

 “Ülkemizde maalesef iş sağlığı güvenliği koşulları hiçbir şekilde denetlenmiyor” diyen Dev-İş Başkanı Koral Aşam, “İş sağlığı güvenliği konusunda etkili ceza olmadığını söyleyebiliriz” şeklinde konuştu. “Gerekli tedbirlerin hiçbiri alınmıyor” diyen Aşam, “Kıbrıs’ın kuzeyinde iş kazası oluyor denilemez. İş cinayetidir bunlar” ifadelerini kullandı. Daha önce bu konuda iki kere eyleme gittiklerini ifade eden Aşam, eyleme gitme sebebini “Göz göre göre cinayet işleniyor” şeklinde açıkladı. Bu durumun en fazla inşaat sektöründe yaşandığını dile getiren Aşam, “Yüksek katlarda çalışanların korunmaları sağlanmıyor. Cephe korumalıkları hiçbir zaman uygulanmıyor ve denetlenmiyor. Yalnızca ölenlerin arkasından birkaç gün ara verilip devam ediliyor” dedi.

Konuya örnekler veren Aşam, “En yakın örneklerden biri Gönyeli’de yapılan, isminin Concorde olduğunu öğrendiğimiz otelde, inşaat sürerken bir çalışan düşerek hayatını kaybetti” şeklinde konuştu. “Ancak otel sahibi inşaata devam etmek istemişti. O dönem tepki göstermişti. İnşaatın duramayacağından bahsetmişti” dedi.

 

“Bu örnekler, devletin aslında bu işçilerin hayatlarına hiçbir değer vermediğinin kanıtıdır”

Yakın zamanda pandemi hastanesi inşaatında hayatını kaybeden işçiyi anımsatan Aşam, “Yine bir işçimiz ihmalden ve gerekli tedbirler alınmadığından dolayı kamyonun altında kalarak hayatını kaybetmişti” şeklinde konuştu. “Üstelik devletin yaptırmakta olduğu pandemi hastanesinde…” dedi. “Bu verdiğim örnekler, devletin aslında bu işçilerin hayatlarına hiçbir değer vermediğini, hiçbir iş sağlığı önlemi alınmadan işçilerin çalışmalarına izin verdiklerinin kanıtıdır” ifadelerini kullandı.

“Maalesef bu uğurda yitip giden pek çok hayat oluyor” diyen Aşam, “İş sağlığı güvenliği koşulları çok geniş bir kavram… Sektör sektör ayrılması gerekir” şeklinde konuştu. “Her sektörün risk analizlerinin yapılması, bunların denetimlerinin yapılması, çalışma izinlerinin bu doğrultuda verilmesi, sahada da kontrolün devam etmesi, uymayanların işlerinin durdurulması gerekir” dedi.

 

“İnsanların çaresizliğinden faydalanıyorlar”

Aşam, “İşçilerin ölümlerine sebep olan bu tür durumlarda da sorumluların kayda değer cezalarla cezalandırılması, cinayetle yargılanması gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi. “Çünkü bu canlar tedbirler alınmadığı ve umursanmadığı için göz göre göre yitip gidiyor. Ancak cezalara baktığımızda birkaç gün kapatma ya da birkaç asgari ücret ceza ile bunlar geçiştiriliyor” dedi.

“Hayatını kaybeden insanlar da hayatlarını kaybettiği ile kalıyor. İnsanların çaresizliğinden faydalanıyorlar” şeklinde konuşan Aşam, “Ekmek parasını bir şekilde kazanmak için bu koşullarda çalışmak zorunda kalan insanlardan faydalanıyorlar” dedi. “Riske ettiği şey hayatı olmamalı ama bu koşullarda çalışan insanların hayatları maalesef her gün risk altında” ifadelerini kullandı.

Bu haber toplam 2714 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2