1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Deniz yoluyla yolcu sayısına sınırlama
Deniz yoluyla yolcu sayısına sınırlama

Deniz yoluyla yolcu sayısına sınırlama

Deniz yolu ile gelen yolcu sayısı günde 250’ye indirildi. Deniz yolu ile gelen yolcular ülkede yapılan test sonuçları çıkana kadar limanda bekleyecek.

A+A-

Sağlık Kurulu’nun önerileri Bakanlar Kurulu’nda değerlendirildi.
Başbakan Yardımcısı Kudret Özersay, Bakanlar Kurulu kararlarını açıkladı.

Şu kararlar alındı.

DENİZ YOLUYLA GELİŞLERE KISITLAMA

1 Temmuz’dan 16 Ağustos’a kadar adanın kuzeyine
37 bin 500 yolcunun hava,
13 bin 195 yolcu deniz yoluyla giriş yaptığı bildirildi.

Deniz yoluyla 66
Hava yoluyla 33 yolcu Covid-19 pozitif çıktı.

“Risk faktörü deniz yoluyla gelişlerde daha yoğundur” dendi.

Deniz yoluyla yolcu sayısının günde 250 ile sınırlandırılması ayrıca ülkedeki PCR Test sonuçları çıkıncaya kadar limanda beklemeleri kararlaştırıldı.

RASTGELE TESTLER ARTIRILACAK

Ada’nın kuzeyinde yapılan rastgele test sayısının artırılması kararlaştırıldı.
Özellikle güneye geçişlerde, tesadüfi seçilecek kişilere daha fazla test yapılacağı belirtti.
Yurt dışından gelen yolculara da rastgele testler yapılacak.

1 Temmuz- 16 Ağustos arası hava yolu ile 37500, deniz yolu ile 13195 kişi geldi. Deniz yolu 66, hava yolu 33 pozitif vaka çıktı.

Risk faktörü deniz yolu ile gelişlerde daha fazla olduğu saptandı.

Deniz yolu ile gelen yolcu sayısı günde 250’ye indirildi. Deniz yolu ile gelen yolcular ülkede yapılan test sonuçları çıkana kadar limanda bekleyecek.

Tesadüfi test uygulamasının sayısı artırılacak. Güneye gidenlere tesadüfi testler yapılacak. Riskin yüksek olduğu noktalarda rastgele testler sıklaşacak. Ercan ve limanlardan girenlere rast gelen testler yapılacak.

Türkiye’de gemiye veya uçağa binmezden önce PCR test sonuçlarının kontrol edilmesi için yeni bir uygulama devreye sokulacak. TC Sağlık Bakanlığı ile temasa geçilerek bir adım atılacak.

TÜRKİYE’DE KONTROL

Türkiye’de gemi ya da uçağa binilmeden önce PCR test sonuçlarının kontrol edilmesi yönünde yeni bir
uygulama yapılacak.

“PCR Test sonuçları daha güvenli kontrol edilecek” dendi, detayları açıklanmadı.

 

66 vakanın 25’i hastanede tedavi görürken geriye kalan vakalar belirlenen otellerde gözetim altında tutuluyor. Konaklama tesisi için düzenlemeye gidilecek.

Eğlence merkezlerindeki mekan içindeki sayının nasıl kontrol edileceği, uyulmaması noktasında alınacak kapatma kararları konusunda çalışma yapılacak. 



MERKEZİ KARANTİNA KOŞULLARI

25 Covid-19 vakalar hastanede tedavi görürken, diğer vakaların hastane dışında gözetimde tutulduğu belirterek, “Hastanede tedavisi gerekmeyen ancak pozitif çıkan vakalar” ile “temaslıların” merkezi bir noktada konaklaması kararlaştırıldı.

Maliye Bakanlığı’nın bu yönde adım atacağı belirtildi.

Eğlence merkezleriyle ilgili denetimler hakkında düzenlemeler ve maske zorunluluğu hakkında Sağlık Bakanlığı düzenleme yapacak.

Kamuda çalışma yaşamı içerisinde risk grubunda olan bireyler için gerekli esnekliğin alınması, inisiyatifin ilgili birimlerce alınması üzerinde durumda.

Kamuda risk grubu içinde olan bireylerin her bakanlığın tedbirleri alması konusunda görüş birliği var.

21 Ağustos’ta Eğitim ve Sağlık bakanları ortak basın toplantısı ile eğitimin hangi tarihte nasıl başlanacağını açıklayacak. Eğitimin daha seyrek yapılacağı çalışılıyor.

 

OKULLAR NE OLACAK?

21 Ağustos’ta Eğitim ile Sağlık Bakanlıkları ortak basın toplantısı düzenleyerek eğitime nasıl başlanacağını açıklayacak.

Eğitimde gün bazında ayrıştırmaya giderek ‘öğrencilerin fiziki olarak daha seyrek olması’ üzerinde duruldu.
Online ve yüz yüze eğitim birlikte düşünülecek.

Eğlence yerleri ve düğünler konusu da Bakanlar Kurulu’nda tartışılacak, yeni kararlar üretilecek.


 

“RASTGELE TEST UYGULAMASI SIKLAŞTIRILACAK”

Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi. 
Yaklaşık 4 saat süren toplantıdan sonra Bakanlar Kurulu Sözcüsü Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, basına açıklama yaptı. 
Özersay, seçim yasakları nedeniyle önergelerin görüşülmesinin mümkün olmadığını, dolaysıyla Bakanlar Kurulu’nun tek gündem maddesinin salgın olarak belirlendiğini kaydetti. 
Özersay, dünyayı ve ülkeyi etkileyen salgınla ilgili gelinen aşamayı değerlendirdiklerini ve ilave tedbirler konusunda görüş birliğine vardıklarını söyledi. 

“DENİZ YOLUYLA ÜLKEYE GELEN YOLCU SAYISI AZALTILACAK”

Bakanlar Kurulu’nun Sağlık Üst Kurulu tarafından yapılan öneriler dikkate alarak, bazı kararlar aldığını dile getiren Özersay, her bakanlığın kendi bakanlığını ilgilendiren kararlarla ilgili adımlar atacağını belirtti. 
Özersay, “Resmi gazetede yayımlanacak karar şeklinde olmasa da görüş birliğine varılan bu konularda kararları hayata geçirmek için adım atılacak” dedi. 

1 BUÇUK AYDA 50 BİN YOLCU… POZİTİF VAKALARIN 66’SI DENİZ, 33’Ü HAVAYOLUYLA  

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın verdiği bilgilere göre, 1 Temmuz-16 Ağustos tarihleri arasında ülkeye hava yolu ile 37 bin 500, deniz yoluyla 13 bin 195 yolcunun geldiğini söyleyen Özersay, toplamda 50 bin yolcu içinde deniz yoluyla gelenler arasında 66, havayoluyla gelen yolcular arasında ise 33 yolcunun pozitif çıktığını açıkladı. 
Denizden gelişlerde risk faktörünün daha yüksek olduğunu, dolayısıyla bu konuya yönelik iki ek tedbir almaya karar verdiklerini söyleyen Özersay, öncelikle deniz yolu ile gelen yolcu sayısının 400’den 250’ye indirileceğini ve deniz yoluyla gelenlerin PCR test sonuçları çıkana kadar limanda bekleyeceklerini, buna yönelik fiziki altyapıda değişiklikler yapılacağını kaydetti. 

“RASTGELE TEST UYGULAMASI SIKLAŞTIRILACAK”

Sağlık Bakanının verdiği bilgi çerçevesinde rastgele, tesadüfi test uygulamasının sayısının artırılacağını ve sıklaştırılması adına adım atılacağını dile getiren Özersay, Güney Kıbrıs’a geçen ve başlangıçta bir kez test yapıp bir daha yaptırmayanlar arasında rastgele testler yapılacağını belirtti. 
Riskin yüksek olduğu noktalarda ve yurt dışından gelen ve test sonuçları negatif çıkan, bir daha test yaptırmayanlar arasında da gelişlerinden bir süre sonra rastgele testler yapılacağını dile getiren Özersay, bu şekilde riskin aşağı çekilmesini hedeflediklerini kaydetti. 

“PCR TESTLERİNİN KONTROL EDİLMESİ DAHA GÜVENLİ ŞEKİLDE DENETLENECEK”

Türkiye’de uçağa ve gemiye girmeden önce PCR testlerinin kontrol edilmesinin daha güvenli bir şekilde denetlenmesine yönelik uygulamalar yapılacağını söyleyen Özersay, bu yönde KKTC ve TC Sağlık Bakanlıklarının istişare halinde olduğunu belirtti. 

66 VAKANIN 25’İ HASTANEDE, GERİ KALANI GÖZETİM ALTINDA

Özeray, 104 vakadan taburcu olan kısmı çıkarıldığında 66 vakanın 25’inin hastanede tedavi gördüğünü, geriye kalan pozitif vakaların ise belirlenen karantina tesislerinde gözetim altında tutulduğunu ifade etti. 

MERKEZİ KARANTİNA… 

C kategorisinden gelecek yolcuların, pozitif çıkan ama asemptomatik olan ve pozitif çıkan vakaların temaslılarının bir arada bulunabileceği, daha merkezi bir tesiste konaklaması adına düzenlemeye gidileceğini dile getiren Özersay, Maliye Bakanlığı’nın bu yönde adım atacağını söyledi. 
Özersay, eğlence merkezlerinde mekan içinde bulunabilecek kişi sayısının ne şekilde kontrol edileceği, buna uyulmaması noktasında kapatılmasına yönelik düzenlemeler ve maske uygulanacak alanların daha da netleştirilmesi yönünde Sağlık Bakanlığı’nın çalışma yapmasına yönelik kararlar alındığını ifade etti. 

RİSK GRUBUNDAKİ ÇALIŞANLAR İÇİN TEDBİR

Özersay, “Çalışma hayatında risk grubu içinde yer alan bireylerin ister kamuda ister özelde, daha fazla korunmasına ihtiyaç olduğu tespitinden hareketle kamuda her bir bakanın ve bakanlığın kendi bünyesinde çalışanlarla ilgili gerekli tedbirleri alması ve talep üzerine gerekli esnekliği göstermesi konusu değerlendirdi. Bu yönde inisiyatif kullanma konusu değerlendirildi ve görüş birliği söz konusudur.” dedi. 

EĞİTİME NE ZAMAN, NASIL BAŞLANACAĞI 21 AĞUSTOS’TA AÇIKLANACAK

Mili Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın, Sağlık Bakanlığı ile birlikte 21 Ağustos tarihinde eğitime nasıl başlanacağı konusunda basın toplantısı düzenleyeceğini söyleyen Özersay, bugüne kadar yapılan çalışmanın taslak olarak Bakanlar Kurulu ile paylaşıldığını, hemfikir olunduğunu belirtti. 
Eğitimde öğrenciler arasında gün bazında ayrıştırmaya giderek, fiziki olarak seyrek şekilde eğitimin sürdürülmesi üzerinde tartışıldığını söyleyen Özersay, öğrencilerin taşınması konusundaki tedbirlerin de tartışıldığını belirtti. 
Özersay, üniversite bağlamında ise fiziki eğitim ile online eğitimin nasıl bir araya getirilerek çıkış yolu sunulacağı konusunda da taslak çalışma yapıldığını kaydetti.  
Bakanlar Kurulu’nun bugünkü toplantısında Sağlık Üst Kurulu’ndan gelen kararların değerlendirildiğini dile getiren Özersay, diğer önerilerin de değerlendirilip kararlar alınmasının söz konusu olacağını söyledi.  (tak)

Bu haber toplam 5548 defa okunmuştur
Etiketler : ,