Derme çatma hükümet!
UBP – YDP – DP Hükümeti, okullardaki eksiklikleri tamamlamak yerine, 4 bin 800 öğrenciyi sığdırabilmek adına 97 konteyner daha sipariş etti…
UBP – YDP – DP Hükümeti, okullardaki eksiklikleri tamamlamak yerine, 4 bin 800 öğrenciyi sığdırabilmek adına 97 konteyner daha sipariş etti…
Serap ŞAHİN
Ciddi altyapı sorunları ve planlama eksiklikleriyle başlayacak olan yeni eğitim ve öğretim yılı için geri sayım başladı.
Bu yıl 4 bin 800 öğrencinin şantiye alanlarında ve konteyner sınıflarda eğitim göreceği yeni dönemde yine geçici çözümler ön planda…
Okulların son durumu ile ilgili YENİDÜZEN’e konuşan Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş, son üç yılda öğrenci nüfusunun yüzde 5 oranında arttığını söyledi, 4 bin 800 öğrencinin konteynerlerde eğitim almak zorunda kalacağını ve 66 okulun deprem güvenlik raporlarının hala tamamlanmadığını belirtti.
Eğitimdeki eksiklikler ve bütçe yetersizliklerinin öğretmenler, öğrenciler ve aileler için ciddi sorunlar oluşturduğunu belirten Maviş, gerekli önlemler alınmadığı takdirde farklı eylemler düzenleneceğini söyledi.
Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Selma Eylem ise bazı okulların inşaat halinde olduğunu, konteyner sınıfların geçici bir çözümden öteye gidemediğini belirtti ve eksik kadrolarla yeni eğitim yılına girileceğini vurguladı.
Okulların deprem raporlarıyla ilgili YENİDÜZEN’e bilgi veren Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) Genel Başkanı Seran Aysal da yapısal güçlendirmenin ciddi bir inşa faaliyeti olduğunu ve zamana ihtiyaç olduğunu söyledi.
Projelendirme, ihale ve inşaat süreçlerinin birbirinden bağımsız olduğunu kaydeden Aysal, projelendirmede önemli oranda yol kat edildiğini belirtti.
Aysal, “Yılların bakımsızlığı ve deprem riskinin sorgulanması ertelenen ülkedeki önemli sorunun birkaç yılda çözümlenmesini beklememek gerekir.” ifadelerini kullandı, “Ciddi bir bütçeye ihtiyaç vardır, onu yaratsanız da bu inşaatları okulların da aktif olduğu dönemlerde yürütmekte süreçleri uzatmaktadır.” açıklamalarında bulundu.
KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş:
“Okullarda son üç yıldır %5 nüfus arttı”
Yeni eğitim-öğretim yılının ilköğretim öğrencileri için 16 Eylül’de başlayacağını, öğretmenlerin 2 Eylül’den itibaren kendi alanlarındaki hizmet içi kurslara çağrılacağını belirten Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş, 9-13 Eylül arası ise okullarda yeni öğrenci kayıtlarının yapılacağını ifade etti.
“Beklentimiz kitaplar, mefruşat, temizlik ve hijyen malzemelerinin zamanında okullara ulaşması, kadro ihtiyaçlarının ivedi şekilde tamamlanmasıdır.” diyen Maviş, son üç yıldır okullarda ortalama yüzde 5 nüfusun arttığını kaydetti. Maviş, “Bu artışın belirli bölgelerde olması halinde ek kadro ihtiyacı doğabilir.” dedi.
Okullara bu yıl da bütçe ayrılmadığını belirten Maviş, eğitim giderleri için ailelerin desteğine ihtiyaç duyulacağını söyledi.
“4 bin 800 civarı öğrenci konteynerlerde eğitim almaya maruz bırakılacak”
Maviş, Şubat ayına kadar okullara 134 konteyner yerleştirildiğini, son 6 ayda 97 konteyner siparişi daha verildiğini belirtti. Konteynerların öğretmen, branş, yönetici odası olarak kullanılacağını da ifade eden Maviş, çoğunluğunun sınıf olarak kullanılacağını söyledi.
Maviş, “4 bin 800 civarı öğrenci konteynerlerde eğitim almaya maruz bırakıldı.” ifadelerini kullandı.
“66 okulun hala raporu tamamlanmadı”
Okulların güçlendirilmesi ile ilgili Deprem Denetim Komitesi’nde 58 okulun görüşüldüğünü kaydeden Maviş, “25 okulun ihalesi sonuçlandı. 22 okul ihale aşamasındadır. 5 okulun yapılan kontrollerinden sonra güçlendirme istemediği belirlendi. 66 okulun ise hala raporu tamamlanmadı.” ifadelerini kullandı.
“18 okulun kullanım dışı binaları var”
İlköğretim Dairesi’ne bağlı 16 tane okulun kullanım dışı binalarının olduğunu belirten Maviş, şu an kullanılmayan Canbulat İlkokulu ve Erdal Abit İlkokulu ile birlikte bu sayının toplamda 18 olduğunu söyledi.
İlköğretim Dairesi’ne bağlı Çağlayan C. İlkokulu, Şht. Yalçın İlkokulu, Çamlıbel Aysun İlkokulu, Çayırova İlkokulu, Karakol İlkokulu, Alasya İlkokulu, Konuklar İlkokulu, Lefke İstiklal İlkokulu, Yeşilyurt İlkokulu, Alaniçi İlkokulu, Dikmen İlkokulu, Haspolat İlkokulu, Gaziköy Anaokulu, Dörtyol İlkokulu, Şht. Zeki Salih İlkokulu ve Tuzla Şht. Özdemir Anaokulu’nda kullanım dışı binalar nedeniyle, Lefkoşa Dr. Suat Günsel Devlet Okulu ve Şht. Hüseyin Akil İlkokulu ise nüfus artışı nedeniyle konteyner sınıf sistemine dahil olduklarını dile getirdi.
Şu ana kadar İlköğretim Dairesi’ne bağlı Mehmetçik İlkokulu, Vadili İlkokulu ve Ağırdağ/Dağyolu İlkokulu’nun güçlendirme çalışmalarının tamamlandığını kaydeden Maviş, güçlendirme çalışmaları devam eden Gaziköy Anaokulu, Mustafa Kemal İlkokulu, Dörtyol İlkokulu, Değirmenlik İlkokulu (tarihi bina), Şht. Hüseyin Akil İlkokulu olduğunu belirtti.
Maviş, “Komitenin gündemine gelen Çatalköy İlkokulu, Geçitkale İlkokulu, Şht. Mehmet Eray İlkokulu, Gülenyüzler Anaokulu, Kozanköy Mehmet Boransel İlkokulu, Ziyamet Özel Eğitim Okulu, Beyarmudu İlkokulu, Hamitköy Dr. Fazıl Küçük İlkokulu, İskele İlker Karter İlkokulu, Şht. Doğan Ahmet İlkokulu, Karaoğlanoğlu İlkokulu, Yeni Erenköy İlkokulu, Alayköy İlkokulu, 9 Eylül İlkokulu, Mormenekşe İlkokulu, Şht. Hüseyin Akil İlkokulu, Ulukışla İlkokulu, Güzelyurt Barış İlkokulu, Şht. Zeki Salih İlkokulu’nda çalışmaların tamamlanmasının takipçisiyiz.” dedi.
Lefkoşa’da Necati Taşkın İlkokulu ve Şehit Yalçın İlkokulu’nun tadilatlarının bu eğitim yılına yetişmeyeceğini belirten Maviş, çocukların oyun alanının daralacağını, laboratuvar veya atölyelerin sınıfa dönüştürüleceğini belirtti, “Görsel, sanatsal, sportif faaliyetler için alan sıkıntısı da yaşanacak.” dedi.
“Her türlü eksiklik ile biz değil, Eğitim Bakanlığı yüzleşecek”
“Sloganlarla veya statüko dayatma ile toplumların ileri gitmeyeceği çok açıktır.” diyen Maviş, alternatif çözüm modelleri ile kamuoyunun dayanışmasını almaya önem verdiklerini kaydetti, “Eğitim herkesi ilgilendiren temel bir haktır. Bu yüzden olayları ele alırken çocuğun yüksek yararını düşünerek hareket ediyoruz.” şeklinde konuştu.
Maviş, “Okulları açacağız. Gerek inşaatlar, tadilatlar ve her türlü eksiklik ile biz değil Eğitim Bakanlığı yüzleşecek.” ifadelerini kullandı.
“Sosyal diyalog ve sonuç odaklı olmak önceliğimiz olacak.” ifadelerini kullanan Maviş, “Eksiklikler, bina güvenliği ve eşitsizlikler, öğretmen ve öğrencilerin çalışma barışını tehlikeye atacak durum oluşursa, her okulun özelinde farklı eylemlerle ve ailelerle birlikte Eğitim Bakanlığı’nın karşısında olacağımızın şimdiden bilinmesi gerekiyor. Herhangi bir riske yer vermeyeceğiz.” açıklamalarında bulundu.
“Geçici yöntemler eğitim faaliyetlerini etkiliyor”
“Her okulun öğrenci nüfusu, sınıfın ve okulun metre kare alanına göre yeniden yapılandırılması bir başka çözülmesi gereken sorundur.” şeklinde konuşan Maviş, “Her çocuğa sınıf içinde rahat hareket edebileceği 2 – 2,5 m² alan, ders dinlerken sabit olarak oturabileceği 1.4 m² alan, her çocuğa 2 m² düşecek şekilde oyun alanı, her 30 öğrenciye düşecek şekilde (kız-erkek ayrı, engelli) 1 tuvalet, 8 öğretmene kadar en az 16 m² öğretmen odası ve ayrı branş odalarının olacağı şekilde okullar planlanmalı ve yeni okullar inşa edilmelidir.” dedi. Maviş, geçici yöntemlerin eğitim-öğretim faaliyetlerini olumsuz etkileyeceğine dikkat çekti.
KTOEÖS Başkanı Selma Eylem:
“Okullar hala inşaat halinde”
Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Selma Eylem, okullara yapılacak yeni kayıtlarla birlikte orta öğretimde kaç öğrencinin konteyner sınıflarda eğitim göreceğinin netleşeceğini belirtti. Eylem, yeni öğretim yılının başında bir okulun bile güçlendirilmiş veya yıkılıp yeniden başlanmış şekilde başlayamayacağını vurgulayarak, okulların hala inşaat halinde olduğunu kaydetti.
“Örneğin Lefkoşa'da Atleks Sanverler Ortaokulu ve Atatürk Meslek Lisesi hala inşaat halindedir. Diğer bölgelerde de aynı şekilde. Dolayısıyla bu konudaki çalışmalar devam edecek gibi görünüyor.” diyen Eylem, “Lefke Gazi Lisesi'nin depreme dayanıksız olduğu daha geçtiğimiz haftalarda tespit edildi. Yıkılıp yeniden yapılması gerektiği, güçlendirme olmaması gerektiği konuşuldu.” dedi.
Yıkılıp yeniden yapılması gereken okullar olduğunu, plan çerçevesinde gerekli bütçe ayrılması gerektiğinin altını çizen Eylem, yeni binası olan okulların da nüfusunun artacağı öngörülerek konteyner sınıflar konulmasının kabul edilemez olduğunu kaydetti.
“Konteyner sınıflar araçtır, geçici bir çözümdür. Ancak hükümet bunu araç değil amaç haline döndürmüştür.” ifadelerini kulanan Eylem, okullara yeterli bütçe ayrılmadığını konteyner sınıflarla çözüme gidilmeye çalışıldığını dile getirdi.
Konteyner sınıfların sağlıklı eğitim ortamı olmadığına işaret eden Eylem, büyük sıkıntıların oluşacağını söyledi.
“Bazı okullarda konteyner alanı da yok”
Bazı okullarda konteyner sınıf alanı da olmadığına dikkat çeken Selma Eylem, “Örneğin Atleks Sanverler Ortaokulu’nda konteyner sınıf konulacak alan yok. Eğitim Bakanlığı ne yapacak? Bunu planladı mı, düşündü mü? sorularını sordu.
Bazı okullarda da güçlendirme çalışmalarının devam edeceğini ifade eden Eylem, bu kapsam da gerekli güvenlik tedbirlerinin alınması gerektiğini belirtti.
“Erenköy Lisesi'nin eski binası atıl durumda duruyor. Ortaya inşaat başlamış. Diğer tarafa konteynerlar konulmuş ve eski okuldan kalan birkaç tane bina da var ve çocuklar büyük bir risk altında.” diyen Eylem, çocukları riske atmayacak, güvenliğini sağlayacak tedbirlerin alınması gerektiğini ancak böyle bir durumun söz konusu olmadığını vurguladı. Eylem, “Bu konuda hassas davranılmalı.” dedi.
“Okullar eksik kadrolarla açılacak”
Okullarda sadece altyapı ve donanımla ilgili sıkıntılar olmadığını, eğitimde yaşanan çok büyük sorunlar olduğunu belirten Selma Eylem, okulların bu yıl eksik kadrolarla açılacağını söyledi.
Bakanlığın birçok alanda ihtiyacın altında münhaller açtığına işaret eden Eylem, “Eksik kadroların olması önemli bir sıkıntı. Bakanlık, yeterli ve gerekli bütçeyi ayırmadı ve okul binaları için zamanında üstüne düşen sorumlulukları da yerine getirmedi.” ifadelerini kullandı.
“Bakanlık öğretmenden tasarrufa gidiyor. Yaklaşık 50 civarında öğretmen eksik olacak.” diyen Eylem, eğitimin içeriğiyle ilgili de sıkıntılar olduğunu kaydetti.
“Gerekirse okullar açılmayacak”
Geçen yıl kitapların içeriklerinin değiştirildiğini ve gericileştirildiğini hatırlatan Eylem, bu yıl içeriklerin ne olduğunun henüz belli olmadığını söyledi, “Eğitim sistemi günlük kararlarla yönetilmeye çalışılıyor.” dedi.
Eylem, şunları kaydetti:
“Eğitimin, bir devlet politikası haline dönüştürülmesi gerekiyor. Siyasetin elinden alınması gerekiyor. Bir kişinin veya bir siyasinin veya bir hükümetin veya bir bakanlığın kararlarının ötesine geçmesi gerekiyor. Eğitim bir toplumun geleceği için çok önemli. Kendi ülkemizin ihtiyaçlarına ait, layık, demokratik, çağdaş bir eğitim sistemi ve devlet politikası haline getirilmiş bir eğitim sistemi, nitelikli ve kaliteli eğitim için uğraşılması gerekiyor. Bütün bu sorunlara karşı yönetim kurulumuz kararlıdır. Mücadeleye devam edeceğiz ve gerekirse okullar açılmayacaktır.”
KTMMOB Genel Başkanı Seran Aysal:
“Okulların bir kısmının ihalesi halen tamamlanmadı”
Konuyla ilgili YENİDÜZEN’e bilgi veren Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) Genel Başkanı Seran Aysal, yeni eğitim dönemi içinde tadilatları sarkacak okullar ve konteyner sınıfların kullanılmaya devam edilmesi ile ilgili “Yapısal güçlendirme ciddi bir inşa faaliyetidir ve zamana ihtiyaç vardır.” dedi. Geçici konteyner derslik çözümlerin kalıcı ve sürekli olmaması için en erken zamanda eğitimin okullarda ve dersliklerde sağlıklı olarak devamının sağlanması gerektiğini ifade eden Aysal, yapılmış güçlendirme projesi ve yapısal ihtiyaca bağlı sürenin ihaleye çıkarken bilindiğini kaydetti.
“Projelendirme, ihale ve inşaat süreçleri birbirinden bağımsız süreçlerdir. Projelendirmede önemli oranda yol kat edildi. Projesi tamamlanan okullarla ilgili önemli oranda blokeler alındı fakat bir kısmının ihalesi halen tamamlanmadı.” açıklamalarında bulunan Aysal, “İnşaat süreci tamamen bunlardan ayrı olarak yapılan projenin gereklerinin yapılması ile ilgilidir. Bu süreçlerde en az 2-3 aydan başlayıp 12 aydan fazla uzayabilmektedir. Projenin içeriği ve yapının durumu bunda etkilidir.” dedi.
Aysal, “Yılların bakımsızlığı ve deprem riskinin sorgulanması ertelenen ülkedeki önemli sorunun birkaç yılda çözümlenmesini beklemek sadece hayal kırıklığına yol açar.” ifadelerini kullandı, “Ciddi bir bütçeye ihtiyaç vardır, onu yaratsanız da bu inşaatları okulların da aktif olduğu dönemlerde yürütmekte süreçleri uzatmaktadır. O nedenle her şeyi zamanında en iyi şekilde yapabilmek, kaynakları doğru yönetmek önemlidir. Belli bir program çerçevesinde bu çalışmaların okullar sonrasında da devam etmesi gerekmektedir.” şeklinde konuştu.