1. HABERLER

  2. ARŞİV

  3. DESTEK PROGRAMLARI AÇIKLANDI
DESTEK PROGRAMLARI AÇIKLANDI

DESTEK PROGRAMLARI AÇIKLANDI

KKTC’de reel sektöre yönelik proje destekleri için hazırlanan işbirliği protokolü uyarınca TC Lefkoşa Büyükelçiliği’nin mali, Çukurova Kalkınma Ajansı’nın da teknik desteğiyle yürütülecek “rekabet gücünün artırılması mali destek pr

A+A-

 

 

KKTC’de reel sektöre yönelik proje destekleri için hazırlanan işbirliği protokolü uyarınca TC Lefkoşa Büyükelçiliği’nin mali, Çukurova Kalkınma Ajansı’nın da teknik desteğiyle yürütülecek “rekabet gücünün artırılması mali destek programı” ve “tarımsal ve kırsal kalkınma mali destek programı” düzenlenen toplantıyla tanıtıldı.

 

Lefkoşa Merit Hotel’de yer alan toplantıda sırasıyla Mersin Valisi ve Çukurova Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Güzeloğlu, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu konuşmalar yaptı. ÇKA Genel Sekreteri Veysel Parlak ise katılımcılara destek sisteminin işleyişini anlattı.

 

Toplantıya Ticaret Odası Başkanı Günay Çerkez, Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Başkanı Hürrem Tulga, Çiftçiler Birliği Başkanı Alican Kabakçı’nın da aralarında bulunduğu birçok üretici birliği temsilcisi, girişimci ve esnaf katıldı.

 

REKABET GÜCÜNÜ ARTIRMAYA 3 MİLYON TL

 

3 milyon TL bütçeli “rekabet gücünün artırılması mali destek programı” uyarınca, ülke ekonomisinin rekabet gücünün artırılması hedefiyle KOBİ olarak faaliyet gösteren gerçek veya tüzel kişilere asgari 25 bin; azami 200 bin TL destek verilecek.

 

Programın öncelikleri “üretimde katma değer ve verimlilik artışının sağlanması, ürünlerin uluslar arası ticaret imkanlarına kavuşturulması; çevrenin koruma-kullanma dengesinin sürdürülebilirliğin sağlanması” olarak açıklandı.

 

TARIM VE KIRSAL KALKINMAYA 5 MİLYON TL

 

5 milyon bütçeli “tarım ve kırsal kalkınma mali destek programı” da tarımsal üretimin katma değerinin artırılmasını amaçlıyor. KOBİ olarak faaliyet gösteren gerçek veya tüzel kişilere asgari 25 bin; azami 200 bin TL kaynak verilebilecek.

 

GÜZELOĞLU: “REKABETE DAYALI GÜÇLENME”

 

Toplantının açılış konuşmasını yapan Mersin Valisi ve Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Güzeloğlu, bu sabah hibe destek programının imzalandığını hatırlatarak, KKTC’ye Türkiye’nin desteklerinin süreceğini vurguladı.

 

KKTC’de KOBİ ağırlıklı reel kesimin ve tarıma dayalı işletmelerin desteklenmesinin, rekabete açık hale getirilmesinin bu projeyle anlam kazanacağını ifade eden Güzeloğlu, işletmelerin rekabete dayalı güçleneceği umudunu dile getirdi.

 

ÇKA’nın Türkiye’de kalkınmayı sürekli sağlıklı, sürdürülebilir kılmayı amaçlayan bir ajans olduğunu ve üç yıldan beri faaliyet gösterdiğini ifade eden Güzeloğlu, tecrübe ve bilgilerini Kuzey Kıbrıs’a aktarma sorumluluğu hissettiklerini vurguladı.

 

“DÜNYAYA AÇILAN KAPI”

 

Proje hazırlamada da öğretici bir çaba sergileyeceklerini kaydeden Hasan Basri Güzeloğlu, Mersin’in, Kuzey Kıbrıs’a açılan Anadolu kapısı ve Kuzey Kıbrıs’ın dünyaya açılan kapısı olmasının sorumluluğu ve onurunu da yaşadıklarını söyledi.

 

ATUN: “TEŞVİĞE ÖNEM VERDİK”

 

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, içinde bulunulan global ekonomik şartlarda özellikle AB ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkenin mali sürdürülebilirlik kaygılarıyla hareket ederek ekonomilerini buna göre yönettiğini belirterek, alınan önlemler içinde teşvik uygulamalarına pek fırsat bulamadıklarını söyledi.

 

Atun, 2008’de toplam KOBİ kredi tutarı 3.6 milyon TL iken son 2.5 yılda 3 bin KOBİ, esnaf ve ticari kesime 75 milyon TL’yi bulan bir kaynak aktarıldığını bildirdi.

 

İmalat sektöründe 80 bin TL, hizmet sektöründe 50 bin TL kredi verildiğini kaydeden Sunat Atun, Türkiye’yle hibe destek projesinin geçen yıl imzalandığını; bugünkü imza töreniyle projeni usul ve esaslarının hükümetlerden sonra uygulayıcılar arasında da resmiyet kazandığını bildirdi.

 

Hibe destek programında 25 bin TL ile 200 bin TL arasında katkılar verileceğini; projelerin yüzde 50 finansmanın proje altında; eş finansmanın yatırımcı tarafından yapılacağını anlatan Bakan Atun, Mersin Valisi Güzeloğlu’nun bir KKTC temsilcisi olarak yer aldığını; Mersin Limanı’nda ve gümrüğünde yaşanan sıkıntıların aşılmasında çok desteklerini gördüklerini anlattı ve programın reel sektöre hayırlı olmasını diledi.

 

AMCAOĞLU: “SADECE EKONOMİK DEĞİL İNSANİ BOYUTTA DA ÖNEMLİ”

 

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu, projenin KKTC açısından son drece önemli olduğunu vurgulayarak dünyada hızla artan nüfusa paralel üretimin de artırılması gerektiğini söyledi.

 

Üretimde ve üretim kalitesindeki artışın sadece ekonomik değil, insani boyutta da önemli bir katkı olacağını kaydeden Ali Çetin Amcaoğlu, projenin önemine işaret etti.

 

PARLAK ÇALIŞMA SİSTEMİNİ ANLATTI

 

Toplantıda daha sonra Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Veysel Parlak, ajansı tanıtıcı ve mali desek programlarının çalışma sistemini anlatan bir konuşma yaptı; katılımcıların sorularını yanıtladı.

 

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 1639 defa okunmuştur