DEVLET, DEVLETTEN Mİ İZİN ALACAK(!)
KARPAZ YOLU 'İZİNSİZ' ÇIKTI!
Dipkarpaz-Liman Yolu 1. Etap Projesi’nin ne Şehir Planlama Dairesi, ne de Çevre Koruma Dairesi’nden gerekli izni var, gerekçe: “Devlet, devletten mi izin alacak?”
İZİN YOK… Dipkarpaz-Liman Yolu
KARPAZ YOLU 'İZİNSİZ' ÇIKTI!
Dipkarpaz-Liman Yolu 1. Etap Projesi’nin ne Şehir Planlama Dairesi, ne de Çevre Koruma Dairesi’nden gerekli izni var, gerekçe: “Devlet, devletten mi izin alacak?”
İZİN YOK… Dipkarpaz-Liman Yolu 1. Etap Projesi kapsamında başlatılan yol genişletme çalışmaları ile ilgili ne Şehir Planlama Dairesi’nden onay alındığı, ne de Çevre Koruma Dairesi’ne ÇED raporu sunulduğu ortaya çıktı. YENİDÜZEN’e konuşan Şehir Planlama Dairesi Müdürü Cevdet Hacıoğlu, proje için herhangi bir onay alınmadığını belirterek “Devlet, devletten izin mi alacak?” dedi.
ELÇİ BURNA KADAR GİDECEK DEDİ… Geçen yılın Kasım ayında temeli atılan yol genişletme projesinin temel atma töreni sırasında bir konuşma yapan TC Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, en kısa sürede birinci etabın ardından ikinci etabın da yapılarak, yolun Zafer Burnu’na kadar tamamlanması dileğinde bulunmuştu. Ancak Kara Yolları Dairesi Müdürü Mustafa Demircioğlu, “şu anda” ikinci etap için herhangi bir proje bulunmadığını söyledi
Osman KALFAOĞLU
Dipkarpaz-Liman Yolu 1. Etap Projesi kapsamında başlatılan yol genişletme çalışmaları ile ilgili ne Şehir Planlama Dairesi’nden onay alındığı, ne de Çevre Koruma Dairesi’ne ÇED raporu sunulduğu ortaya çıktı.
YENİDÜZEN’e konuşan Şehir Planlama Dairesi Müdürü Cevdet Hacıoğlu, proje için herhangi bir onay alınmadığını belirterek “devet, devletten izin mi alacak?” dedi. 55/89 sayılı İmar Yasası’na göre herhangi bir gelişimin Şehir Planlama Dairesi’nin onayına tabi tutulurken, Hacıoğlu, bunun sadece evler için geçerli olduğunu belirtti. Ancak yasanın 16’ıncı maddesinin birinci fıkrasında “gelişim” tanımlanırken, yol yapımının da bir gelişim olduğu açıkça belirtilmiş. Buna ek olarak Şehir Planlama Dairesi’nden bir başka yetkili ise bu gibi projelerde, Şehir Planlama Dairsi ile Karayolları Dairesi’nin birlikte çalışması gerektiğini aktardı.
Diğer Yandan Çevre Koruma Dairesi Müdürü Eşref Ünlüsoyer, yol çalışması ile ilgili kendilerine herhangi bir Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporu sunulmadığını, zaten yol çalışmasının da Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) içerisinde bulunmadığını aktardı. Ancak Çevre Koruma Dairesi’nden bir başka yetkili, yol çalışmalarının ÖÇKB sınırları içerisine az da olsa girdiğini söyledi.
Natura 2000 çevresinde Kıbrıs’ın kuzeyinde başlatılan Potansiyel Natura 2000 Bölgeleri projesi kapsamında 6 bölge belirlenmiş, Karpaz Milli Parkı olarak bilinen bölge için proje kapsamında yönetim planı hazırlanmıştı.
DEMİRCİOĞLU: “İKİNCİ ETAP ASLA YAPILMAYACAK DİYEMEM”
Karayolları Dairesi Müdürü Mustafa Demircioğlu, söz konusu yol genişletme çalışmalarının temelinin Kasım 2012’de atıldığını, yolun 4.7km uzunluğunda olacağını ve birinci etabın Blue Sea Hotel’in yanındaki balıkçı barınağında biteceğini söyledi.
Şimdiki hali 5.5 metre olan yol genişliğinin, öneriler ve uyarılar da dikkate alınarak 8 metreden 6 metreye çekildiğini, çok tehlikeli üç virajın genişletileceğini ve bölgeye uygun taşlar kullanarak toprak kaymalarını önlemek için duvar yapılacağını söyledi.
“Yolun ikinci etabı için şu anda henüz bir proje hazırlanmış değil. Ancak bu, ikinci etap asla yapılmayacak anlamına gelmemeli” diyen Demircioğlu, 2.5 milyon TL maliyeti olacak olan yol için Şehir Planlama Dairesi’nden izin alınmasına gerek olmadığını da ifade etti.
Demirci, yol çalışmaları sırasında güzergah üzerinde bulunan 12 zeytin ağacının sökülerek başka bir bölgeye ekileceğini ancak aynı amaçla sökülen 20-30 harup ağacının ise “kurtarılamayacağını” söyledi.
GÜNDÜZ: “YOL APOSTOLOS ANDREAS’A KADAR GİDECEK”
Biyologlar Derneği’nden Şerife Gündüz ise Çevre Yasası’na göre bu tip çalışmalar için ÇED raporu hazırlamanın şart olduğunu söyledi. Bölgeye dün yaptıkları ziyaret sırasında yol çalışmasını yürüten görevlilerin, yolun belirtilenden daha da ileriye, Kocareis’e kadar genişletileceğini ifade etti. “Yol Apostolos Andreas’a kadar gidecek ve yol güzergahında oteller yapılmaya başlanacak” diyen Gündüz, Çevre Koruma Dairesi’nden yetkililerin bölgeye gelip inceleme yaptığını, Altın Sahil’de işletmeci olan bir şahsa, kumsala dozer soktuğu için ceza kestiğini belirtti.
Geçen yılın Kasım ayında temeli atılan yol genişletme projesinin temel atma töreni sırasında bir konuşma yapan TC Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, en kısa sürede birinci etabın ardından ikinci etabın da yapılarak, yolun Zafer Burnu’na kadar tamamlanması dileğinde bulunmuştu. Aynı törende konuşan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hamza Ersan Saner ise Dipkarpaz-Liman Yolu’nun, özellikle Zafer Burnu ve Apostolos Andreas Manastırı’nı ziyaret edecek turistler için önemli güzergah olduğunun altını çizmişti.
DEMİRCİ: “YOL ŞART ANCAK BÜYÜK YATIRIMLAR İSTEMİYORUZ”
Dipkarpaz Belediye Başkanı Mehmet Demirci ise Dipkarpaz köyünden Apostolos Andreas Manastırı’na kadar olan mevcut yolun genişletilmesi gerektiğini, bunun da bölge halkının talebi olduğunu kaydetti. Milli Park alanı içerisinde büyük oteller istemediklerini söyleyen Demirci, yolun genişletilmesinin, Apastolos Andreas Manastırı’nı ziyaret etmek isteyenlere kolaylık sağlayacağını, bunun da Manastır’ın restorasyonunun tamamlanmasıyla inanç turizmine büyük katkı yapacağını söyledi. “Biz bölgede eko-turizme dayalı bir kalkınma modeli uygulanmasını istiyoruz” diyen Demirci, büyük otellerin Karpaz Milli Parkı’nın sonunu getireceğini ancak eko turizm sayesinde kendilerinden sonra gelecek nesillerin refah içinde yaşayabileceğini anlattı.