Devlet eliyle BORÇ ‘ENGELİ’
Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Mustafa Çelik’in beklenmedik ölümünün ardından görevi devralan yakın dostu Orkun Bozkurt, toplumun özürlülerle ilgili duyarlı olduğunu ancak farkındalığının yeterli düzeyde olmadığını söyledi.
B
· Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Mustafa Çelik’in beklenmedik ölümünün ardından görevi devralan yakın dostu Orkun Bozkurt,derneğin ciddi borçlarla karşı karşıya bulunduğunu belirti ve ekledi: Borçlarımız devletten alamadığımız alacaklardan dolayı…”
· “Aslında son dönem derneğimiz için kötü bir dönemdi. Bildiğiniz gibi genel bir ekonomik kriz var ve bundan bizim gibi dernekler de etkileniyor. Büyük bir miktar borcumuz ve alacağımız da var. Alacağımızı alamadığımız için borçlar bekliyor”
· “Merkezimizde Protez-Ortez Uygulama Ünitesi var, devletten bize hastalar geliyor. Bu üniteyi bir şirketle birlikte çalıştırıyoruz. Örneğin onlara borcumuz var, o da devletten alamadığımız alacaktan dolayıdır”
· “Engelli olmak bir piyango gibidir ve kime ne zaman çıkacağı belli değildir. Toplumda duyarlılık var ama farkındalık yeterli düzeyde değil. ‘Özürlü’ dediğiniz zaman daha çok acıma duygusu ortaya çıkıyor”
· “Bir rampaya veya engelliler için ayrılan yerlere park edebiliyorsanız ya farkında değilsiniz ya da umursamıyorsunuz demektir.Umarım en erken zamanda toplumun farkındalığını artırırız”
Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Mustafa Çelik’in beklenmedik ölümünün ardından görevi devralan yakın dostu Orkun Bozkurt, toplumun özürlülerle ilgili duyarlı olduğunu ancak farkındalığının yeterli düzeyde olmadığını söyledi.
Bozkurt, “Bir rampaya veya engelliler için ayrılan yerlere park edebiliyorsanız ya farkında değilsiniz ya da umursamıyorsunuz demektir.Umarım en erken zamanda toplumun farkındalığını artırırız” diye konuştu.
Ortopedik özürlüler için en büyük sorunlardan birinin mimari engeller olduğunu vurgulayan Bozkurt, toplum içine katılabilmek için basit düzenlemeler yapılmasını istediklerini belirtti.
Orkun Bozkurt, pek çok konuda yasal düzenlemeler olduğunu ancak uygulamadaki sıkıntıların devam ettiğini de söyledi.
Ekonomik krizin derneği de olumsuz etkilediğini vurgulayan Bozkurt, derneğin borçlarının büyük kısmının Mehmet Reis Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’ndeki Protez-Ortez Uygulama Ünitesi’nde hizmet verilen hastalarla ilgili devletten 70 bin TL civarında alacakları olduğunu da belirtti. Bozkurt, devletten alacaklarının bir kısmını geçtiğimiz haftalarda aldıklarını kaydederek, kalan alacaklarının da en erken zamanda ödeneceğine dair Maliye Bakanı Ersin Tatar’ın söz verdiğini kaydetti.
Bozkurt, “Merkezimiz kar amacı gütmeyen bir kurumdur, tamamen özürlülerimize hizmet etmeyi amaçlıyoruz. Merkez aslında kendi kendini döndürebilir, kağıt üzerinde gelir gider dengesi var ancak alacaklarımızı alamayınca borçlarımızı da ödeyemiyoruz” diye konuştu.
· Soru: Yakın dostunuz Mustafa Çelik’i kaybettikten sonra dernek başkanlığına getirildiniz, öncelikle hayırlı olsun.
· Bozkurt: Bu, hiç beklemediğimiz, hazırlıksız yakalandığımız bir ölümdü. İlk birkaç gün ne yapılacak, ne olacak derken çok zor geçti. Ama Mustafa Çelik çok iyi bir ekip kurmuş ve o ekip büyük aksaklıklar olmadan işleri yürüttü. Ben de zaten yöneticiydim, derneğe sürekli gelmeye başladım. Mustafa Çelik’e yakın olduğum için, ilk günden itibaren insanların yüzü bana döndü, camia bana “senin başkan olman lazım” dedi. Ben de 20 senedir bu derneğin içindeyim, her aşamada vardım. Görev bana geldi ve Genel Kurul da onayı verince göreve başladım.
“SON DÖNEM DERNEĞİMİZ İÇİN KÖTÜ BİR DÖNEMDİ”
· Soru: Derneğin çalışmaları nasıl gidiyor? Hedefleriniz nelerdir?
· Bozkurt: Aslında son dönem derneğimiz için kötü bir dönemdi. Bildiğiniz gibi genel bir ekonomik kriz var ve bundan bizim gibi dernekler de etkileniyor. Büyük bir miktar borcumuz ve alacağımız da var. Alacağımızı alamadığımız için borçlar bekliyor. Bu denge bozuldu ve ilk etapta bunu yoluna koymaya çalışıyoruz.
“ALACAKLARIMIZI ALAMAYINCA BORÇLARIMIZI DA ÖDEYEMİYORUZ”
· Soru: Borçlar nereden kaynaklanıyor?
· Bozkurt: Merkezimizde Protez-Ortez Uygulama Ünitesi var, devletten bize hastalar geliyor. Bu üniteyi bir şirketle birlikte çalıştırıyoruz. Örneğin onlara borcumuz var, o da devletten alamadığımız alacaktan dolayıdır. Son 1-2 hafta biraz girişim yaptık, bir miktarını çıkarabildik. Son rakam 70 bin TL civarındadır, devamlı hasta geldiği için bu rakam sürekli değişiyor. Kalan alacağımızın da en erken zamanda ödeneceğine dair Sayın Maliye Bakanı Ersin Tatar söz verdi. O ünitede 15 personel çalışıyor, ekim ayının maaşlarını geçen hafta ödeyebildik. Bu hafta içinde de Kasım ayı maaşlarını tamamladık. Sonuçta merkezimiz kar amacı gütmeyen bir kurumdur, tamamen özürlülerimize hizmet etmeyi amaçlıyoruz. Merkez aslında kendi kendini döndürebilir, kağıt üzerinde gelir gider dengesi var ancak alacaklarımızı alamayınca borçlarımızı da ödeyemiyoruz. Spor salonuna yatırım yapmaktan da kaynaklanan bazı borçlar da var.
TURKCELL 4161’E BOŞ MESAJ AT, 5 TL KATKI YAP
· Soru: Mustafa Çelik Spor Salonu’yla ilgili bir de kampanya başlattınız, kampanya nasıl gidiyor?
· Bozkurt: Mustafa Çelik Spor Salonu’nun tamamlanması için Turkcell 4161’e boş mesaj atarak 5 TL katkı yapabileceğiniz kampanyamız sürüyor ancak henüz beklediğimiz noktaya gelemedik. Salonla ilgili çok büyük bir meblağa ihtiyaç var. İlk aldığım bilgiye göre, çevre düzenlemesi dahil, salonun tamamen bitirilebilmesi için 1 milyon 200 bin TL’ye ihtiyacımız var. Bu salon öncelikle engellilerin olacak ama herkese açık bir salon olacak. Engelliler Basketbol Takımı sürekli olarak spor salonu sorunu yaşıyor. Genelde Atatürk Spor Salonu’nda antremanlar yapılıyor, maçlar da orada yapılıyor ancak spor salonunda etkinlik olduğu zaman başka yerlerde çalışıyoruz. Bu takımın farklı yerlere taşınması kolay değil çünkü bu herhangi bir takım değil, sandalyeler var. Salona katkıyla ilgili devletten verilen bir söz de var, Sayın Maliye Bakanı Tatar bunun bütçe görüşmelerinin tamamlanmasından sonra verileceğine dair söz verdi. Bekliyoruz...
“SADECE FIRSATLARIN EŞİTLENMESİNİ İSTİYORUZ”
· Soru: Genel anlamda toplumun engellilere yaklaşımını nasıl buluyorsunuz?
· Bozkurt: Geçmişe göre gelişme var ancak hala daha farkındalık sorunu var. Biz sadece fırsatların eşitlenmesini istiyoruz, herhangi bir ayrım beklemiyoruz. Biz sadece herhangi bir vatandaş gibi yeteneklerimizi göstermek, kişiliğimizle toplumun içinde yer almak istiyoruz, sadece fırsat tanınmasını istiyoruz.
Mimari sorunlar çözülürse, çalışabileceğimiz bir iş imkanı sağlanırsa başka birşey istemiyoruz. Fırsat eşitliği derken ulaşım/dolaşım/erişim diyoruz ve bu hep mimari engellere takılıyoruz. İstihdam sorunu var ama o da mimari engellere dayanıyor. Biz toplum içine katılabilmek için basit düzenlemeler yapılmasını istiyoruz.
Fırsatların eşitlenmesi bizim için en önemli şey. Zaman zaman talep eden okullara gidip sohbet toplantıları yapıyoruz. İsteyen okullar varsa onlara da gideriz. Ancak farkındalık yaratmak sadece bizim çabalarımızla olmaz, biraz da toplumun talep etmesi lazım.
Engelli olmak bir piyango gibidir ve kime ne zaman çıkacağı belli değildir. Toplumda duyarlılık var ama farkındalık yeterli düzeyde değil. “Özürlü” dediğiniz zaman daha çok acıma duygusu ortaya çıkıyor. Bir rampaya veya engelliler için ayrılan yerlere park edebiliyorsanız ya farkında değilsiniz ya da umursamıyorsunuz demektir.Umarım en erken zamanda toplumun farkındalığını artırırız.
İnsanlar eskiden bilgi sahibi değillerdi ve toplumun bakış açısı da rahatsız ediciydi. Özürlülere acıyarak bakılırdı, şimdi aileler de, toplum da daha bilinçli. Aileler daha çok kaynağa, uzmana ulaşabiliyor.
“YASA VAR ANCAK UYGULAMA YOK”
· Soru: Hükümetten beklentileriniz nelerdir?
· Bozkurt: Hükümetten beklentimiz belli konularda belli yasaların çıkarılmasıdır. Özürlüleri Koruma, Rehabilite ve İstihdam Yasası diye bir yasa hazırlandı, hazırlandığı zamana göre güzel bir yasaydı ana uygulama aşamasında beklemededir. Aslında pek çok konuda yasa var ama uygulamada sıkıntılar var. Yasada iş yerlerinin belli bir sayıda özürlü çalıştırma zorunluğu var ama uygulamada yok. Ne özelde, ne de devlette yeterli sayıda istihdam var. Yasa var ancak uygulama yok.
Mimari sorunların giderilmesi konusunda yaptırım gücü olan bir yasa, yönetmelik gibi bir çalışma yapılması lazım. Örneğin yasalarda rampaların standardı konusunda bir düzenleme yok. Mesele sadece yasaları kabul etmek değil, önemli olan uygulamaktır. Uygulanmazsa bir anlamı yok. Aslında ortopedik özürlüler için hemen her sorun mimari sorunlara dayanıyor.
DERNEĞE NASIL BAĞIŞ YAPILABİLİR?
Bozkurt: Derneğimize Koop Bank 10 300255874, Türk Bankası 7533721, Vakıflar Bankası 10 3041191 ve Yakın Doğu Bank 10-300-25700 numaraları hesaplardan bağış yapılabilir. Halkımız her zaman duyarlı davranıp derneğimize destek vermiştir, sizin aracılığınızla bir kez daha destek verenlere teşekkür ederim.